Marți, 3 august, se împlinesc 102 ani de la intrarea trupelor românești conduse de Virgil Economu în Timișoara. Primăria celebrează deja de duminică, atât în centrul orașului, cât și în cartiere, de organizare ocupându-se Casa de Cultură Timișoara.
Primarul Dominic Fritz a susținut un discurs adresat timișorenilor, în care a vorbit nu numai despre trecutul orașului, ci și despre viitor.
„Din secolul al XIII-lea, când «Cetatea Timișoarei» este atestată documentar, orașul nostru a fost pe rând, câmp de bătălie, capitală de regat, reședință de pașalâc otoman, și multe altele. Dar există un fir roșu care traversează fiecare din aceste perioade: o civilizație bănățeană sui generis: aici au trăit împreună, în mod pașnic și tolerant, au prosperat, au visat și au inovat oameni din cele mai diverse etnii: români, maghiari, germani, sârbi, slovaci, evrei, romi, bulgari, ucraineni şi mulți, mulți alţii. Și această diversitate bazată pe respect reciproc a fost mereu un motor de inovare”, a spus primarul.
Acesta a menționat și momentele inovatoare din istoria orașului.
„Mulți timișoreni și astăzi se gândesc cu mândrie și nostalgie că orașul lor a fost de atâtea ori primul: darea în exploatare a căii ferate Timişoara – Szeged (1857), introducerea telefoniei (1881), iluminatul public electric (1884), tramvaiul electric (1899), centrala hidroelectrică (1910), stația de epurare (1912), Uzina de apă (1914) – ca să menționez doar câteva dintre ele. Perioada interbelică a continuat acest șir de prefaceri extraordinare, de astă dată sub o altă administrație, cea românească. Sunt anii în care se inaugurează Școala Politehnică din Timișoara (1920), pentru care orașul s-a zbătut aproape jumătate de secol. Se amenajează noi parcuri, cinematografe, biserici, școli, se extinde rețeaua de transport public local cu tramvaiul. Viața științifică, cea culturală și artistică iau avânt”, a declarat Dominic Fritz.
După deceniile de comunism, Timișoara a devenit până în prezent „acasă” pentru 45% din populația județului, fiind un „captivant creuzet cu oameni din 21 de etnii”, după cum a explicat primarul.
„Timișoara oferă 95% din locurile de muncă disponibile în Polul de Creștere și polarizează 80% din cifra de afaceri a județului. Mediul public și cel privat derulează în prezent, lucrări de investiții de circa 4 miliarde de lei din fonduri europene. Orașul nostru face pași concreți în dezvoltarea căilor de transport – recent a fost dat în folosință noul terminal pentru sosiri externe al Aeroportului Traian Vuia, continuă lucrările la centura Timișoara Sud, vom avea o nouă legătură mai facilă la autostrada A1. De câteva luni, vedem că Timișoara este oraș-magnet pentru importante investiții în domeniul cercetării și al producției în electromobilitate. Și mai ales, Timișoara se pregătește pentru cea mai mare provocare a sa din ultimele decenii: cea de Capitală Culturală Europeană, o oportunitate istorică să promovăm aceste valori unice și totodată europene ale orașului, și împreună cu ele imaginea României în lume”, a spus Fritz în continuare.
Primarul Timișoarei a vorbit și despre viitorul orașului, spunând că oamenii sunt adevărata sa bogăție, „energia care îl poate transforma”. Din punctul său de vedere, principala provocare din prezent este generarea unei schimbări sistemice a administrației locale, care să ofere bunăstare întregii comunități.
„Ambițiile noastre ca administrație se leagă de atragerea de fonduri europene, de investiții majore în toate domeniile, care să aducă din nou, în fiecare din noi, sentimentul de mândrie pentru orașul nostru, pentru comunitatea din care facem parte, pentru cartierul în care trăim. Proiectele pe care le gândim pentru PNRR și pentru noul ciclu de finanțare pe fonduri europene mizează pe economie verde şi digitală, pentru a avea un oraș cu o calitate a vieții superioară […] Indiferent de opiniile noastre politice, de confruntările noastre ideologice, țelul nostru suprem, ultim, de oameni politici, trebuie să fie bunăstarea orașului nostru. Să construim, nu să dezbinăm. Să continuăm tradiția înaintașilor noștri care prin inteligență și cultură politică au fost capabili să stimuleze și să descătușeze energia comunității, singura forță capabilă de schimbare. Să continuăm cu mândrie lungul șir de politicieni locali care au știut în momentele cruciale pentru evoluția orașului, să se ridice la nivelul așteptărilor și speranțelor pe care comunitatea și le-a pus în ei”, a explicat Fritz în încheierea discursului, la finalul căruia le-a mulțumit tuturor cetățenilor orașului.
Pe aceeași temă:
La mulți ani, Timișoara! Ce poți face de ziua orașului în zona centrală sau în cartierul Traian
Trimite articolul
XUn discurs exact ca la corporatie. Si acolo tragi de pe angajati cat de mult poti si ii platesti tot cat mai putin poti. La fel si la primarie: taxe si impozite cat mai multe si mai mari si nimic in schimb: gropi, trotuare sparte, poluare, trafic praf, parcuri neintretinute, spitale unde ne cerseste bani de pulsoximetre in timp ce fritzi arunca zeci de mii de euro pe planuri si analize. In acelasi timp, profitul aparatului primariei pe spatele nostru se rasfrange in buzunarul fiecarui functionar cu carnet de parti care taie frunze la caine si la final de luna are cardul plin.
Iar noi credeam ca este Bega! Herr Fritz habarn are de ceea ce a fost Timisoara in anii 1980!
-
Fritz e mai rau ca un comunist.
-
Despre ce pisici vorbesti prietene? Omul asta se pare cunoaste mai multa istorie si e mai timisorean decat multiii dintre ‘timisorenii’ de azi.
Corect: le luăm 75 procente din muncă, îi vaccinăm și după 3-5 ani ii ardem la crematoriu. Între timp musta ajunge la 10 milioane de euro… Hai că se poate…
corect, oamenii, dar nu si FRITZZ
Spritz,tin sa-ti reamintesc ca esti o mare varza murata!
-
De acord. Pute, exact ca si lepra aia de jorge gonzalez, mare consilier local, care-a tepuit zeci si zeci de timisoreni cu cursurile la active learning si-acuma face inscrieri din nou.
adica? trafic uman, aia…
Da chiar că “adevărata bogăție”… Ne jupuiți de bani și nu faceți absolut nimic din ei. Nesimțire nemărginită. Aștept să pice tot sistemul, că nu mai e mult. Populația fierbe și e din ce in ce mai rău.
Adevarat, nimeni nu spune contrariul, e valabil pentru orice oras din lume.