La mijlocul toamnei, când frunzele încep să-și schimbe culoarea și frigul se face resimțit, popoarele germanice sărbătoresc Erntedank sau Ziua Recoltei. Această sărbătoare străveche îi aduce pe oameni împreună nu numai pentru a celebra recolta abundentă, ci și pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru ea și pentru a o împărtăși din bunătăți cu cei mai puțin norocoși.
Copiii din clasele primare de la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara s-au pregătit cu bucate aranjate frumos pe mese festiv decorate. Îndrumați de doamnele învățătoare, elevii au devenit centrul atenției în timpul programului artistic.
Aceștia au cântat și recitat în limba germană, iar apoi s-au bucurat de roadele pregătite. Împreună cu preotul, micuții au adus mulțumire divinității și s-au rugat pentru bunăstare.
Erntedank, după cum subliniază Codruța Pop, directoarea adjunctă a Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara, este un exemplu care aduce laolaltă oamenii, tradiția, cultura și generozitatea.
„Erntedankfest este Ziua Recoltei, dar și Ziua Recunoștinței – una dintre activitățile tradiționale din ultimii zece ani pe care școala noastră le organizează. Este o zi de suflet, mult așteptată de toți copiii. Săptămâna trecută s-a desfășurat la clasele de gimnaziu și la clasele primare care își desfășoară activitatea în clădirea noastră din Piața Unirii.
Semnificația acestei sărbători în tradiția germană se leagă de bogăția roadelor pământului pe care le culegem toamna. Recunoscători fiind pentru tot ceea ce avem, dăruim cu bucurie și altora. Este o zi a solidarității, totodată, pentru că reunește elevii, profesorii și părinții sub semnul acesta al recunoștinței și al dragostei față de semeni.
Fiecare clasă alege un fruct sau o legumă de sezon care devine, într-un fel, vedeta preparatelor pe care copiii le pregătesc cu foarte mare plăcere alături de cadrele didactice și mai ales alături de părinți și de bunici. Dincolo de ceea ce învață copiii la clasă despre tradiții și despre fructele și legumele toamnei, această sărbătoare le oferă prilejul de a-și deschide cămara casei și a sufletului, de a fi buni, recunoscători și generoși.
Aș încheia amintind cuvintele compozitorului austriac Gustav Mahler, care spunea foarte frumos că «tradiția nu înseamnă venerarea cenușii, ci transmiterea focului». Cred că asta facem noi prin această sărbătoare: transmitem focul. Le mulțumesc tuturor elevilor, profesorilor, dar mai ales părinților pentru că dumnealor sunt sufletul acestei sărbători și ne ajută să le transmitem copiilor focul tradiției”, a povestit pentru Tion Codruța Pop, directoarea adjunctă a Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara.
Foto: Tion
Pe aceeași temă:
FOTO. Bogăția toamnei, sărbătorită de elevii din clasele primare de la Liceul Nikolaus Lenau
Citiți principiile noastre de moderare aici!