Timișul se numără printre județele din țară care „stă ceva mai bine” la capitolul reciclare și selectare, dar tot departe de pragul pe care trebuia să-l atingă deja. Ținta de valorificare a deșeurilor era de 50% în 2020, dar nici nu s-a atins pragul de 18%. Totul pleacă de la oameni.
„Trebuie să ne imaginăm toată situația deșeurilor ca o pădure imensă și foarte deasă, dar care a început să ia foc, cam așa arată ce se întâmplă și în județul Timiș, în clipa de față. Spunem că în Timiș stăm ceva mai bine, dar suntem departe de unde trebuia să fim deja și unde ne dorim cu adevărat să ajungem. De exemplu, pentru anul 2020 ținta legală de valorificare prin reciclarea deșeurilor reciclate colectate a fost de 50%. Am reușit să atingem un grad de valorificare de aproximativ 18%, mai exact 17,9%, în județul Timiș. Lăsați-mă să cred că acest grad a fost calculat cu indulgență”, a spus Cristian Moș, vicepreședintele Consiliul Județean Timiș.
„Colectarea selectivă nu este o modă”
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș), împreună cu Consiliul Județean Timiș și operatorul de salubrizare RETIM Ecologic Service SA, prin campania „Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală” informează cetățenii cu privire la necesitatea și obligativitatea legală de precolectare separată a deșeurilor.
„Colectarea selectivă a deșeurilor din gospodării nu este o modă, nu este o activitate opțională, nu este un «nice to have» (bine de avut – n.r.), este în final o obligație legală pe care cu toții o avem. Cetățenii trebuie să înțeleagă că gesturile simple, mici, aparent banale, pot să ne scoată din zona de confort, dar ne duc cu adevărat să avem consecințe benefice sau nasoale din punct de vedere al mediului. Sunt conștient că avem de făcut pași uriași în perioada următoare pe tot ce înseamnă partea de selecție, dar aici avem nevoie în primul rând de cetățeni. Avem nevoie ca cetățenii să ne ajute, să se implice. (…) Nu depinde doar de noi, de aplicarea legislației, ci depinde enorm de mult de ceea ce vor face cetățenii”, a mai adăugat Cristian Moș.
Întâi etichete, apoi amenzi
Așa cum suntem obligați să parcăm unde este voie sau să trecem strada pe zonele marcate, așa trebuie să colectăm și deșeurile separat. Legea există de zece ani. Reprezentanții RETIM o vor aplica altfel, prin etichete lipite pe pubele. Sunt două etape. Prima este, de fapt, o avertizare, adică o etichetă galbenă pe care scrie „conținut neconform”. Dacă nu se respectă nici atunci legea, urmează etapa a doua, care înseamnă lipirea unei etichete roșii, pe care scrie „conținut necorepunzător”, care vine la pachet cu amendă. În plus, cine are etichetă roșie pe tomberon, rămâne cu gunoiul în el.
„Noi vom încerca să aplicăm legea, cum poate nu s-a aplicat până acum. În momentul în care vom constata că un recipient este contaminat cu alte deșeuri decât se presupune să fie înăuntru, o chestiune care e foarte simplu de verificat (…) într-o primă fază vom avertiza prin lipirea unui autocolant galben, astfel încât cetățeanul să știe că a făcut ceva greșit, să se informeze, să corecteze, după care, după un timp foarte scurt, o lună de zile, o să începem să și aplicăm sancțiunea – eticheta roșie, recipientul rămâne pe loc, se poate resorta până la următoarea colectare, peste trei zile, o săptămână, tot așa, până se vor învăța. Eu sunt foarte încrezător că odată ce am înțeles că nu e o chestiune opțională (…) ci e pur și simplu o datorie, eu sunt foarte convins că încet-încet, în câteva luni de zile cu toții ne vom alinia la acest nou mod de a aborda deșeurile”, a spus Dan Pascu, director general al Retim.
Conform legii, amenzile pe care le poate da Poliția Locală sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoanele juridice.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș) va verifica pubelele pentru a constata dacă selecția a fost realizată cum trebuie. Miercuri s-a făcut și o demonstrație, în zona Pieței 700. Cei de la ADID au verificat o pubelă neagră, în care au găsit mai multe sticle de plastic, care în mod normal ar fi trebuit aruncate în pubela galbenă.
Gradul de valorificare, scăzut
„Avem un grad de valorificare destul de scăzut, dacă nu pot să spun scăzut. Motivul principal este tocmai această colectare neselectivă, adică observăm la nivelul județului, în urma monitorizărilor pe care le facem, adică ne uităm în pubelă, despre asta este vorba, ne dăm seama că în pubela neagră se regăsesc foarte multe deșeuri reciclabile, care în mod normal trebuie să fie în pubela galbenă. Ele fiind în pubela neagră, nu mai pot fi corect selectate, procesate și valorificate. De multe ori ajunge pe groapă”, a spus Romeo Ursu, director executiv ADID Timiș.
Autoritățile spun că nici la gradul de depozitare a deșeurilor municipale colectate nu stăm foarte bine. În anul 2019, România se afla în topul primelor trei țări din Europa care depozitau deșeurile direct în gropile de gunoi. Anul trecut, gradul de depozitare era de 92,42%. Cauza este aceeași: lipsa colectării selective. Ținta celor implicați este ca în 2035 să ajungă să depoziteze sub 10% din deșeurile municipale.
Trimite articolul
XUnde sa arunci reciclabilele cand pubelele galbene le goliti prea rar sau sunt prea putine? Ne dati adresa de la voi de acasa sa vi le aducem? Cum e sa aloci doua pubele galbene la un bloc cu 40 de apartamente? Cum ati calculat? In comunele limitrofe orasului colectarea reciclabilelor se face la 2 saptamani. De ce nu saptamanal daca tot doriti sa rezolvati problema?
-
Reciclabilele le puteti colecta in orice punga de plastic cat de cat transparenta pe care o lasati apoi langa pubela galbena. Merg din cele verzi/albastre/roz/etc de 120 de litri, care se pot lega sus. Puteti merge si pana la Retim si cere pungi galbene pentru colectarea reciclabilelor, sunt gratuite.
-
Te trimit la primărie care te pune sa le cumperi…. Bătaie de joc…
-
-
Pubele galbene extra se pot cumpara extra de catre asociatia de locatari de la Retim, dar se va plati mai mult pe luna la gunoi.
-
Nu contest ca in multe cazuri tomberoanele galbene sint insuficiente, dar sa luam in calcul si faptul ca foarte multi utilizatori nu se obosesc sa ”calce” sticlele de plastic ca sa le faca mai putin voluminoase sau sa faca mici cutiile de carton care se arunca…
Nu iau apararea celor de la retim, dar cam asa stau lucrurile !!!!-
dar ia sa le faca retim ce trebuie sa le faca. sa fac eu treaba retimului? sa ii pregatesc retimului materialul gata pregatit pentru valorificare? adica platesc un serviciu unei firma, ca firma sa faca profit cu un efort cat mai mic? cine pe cine plateste aici? iti dai seama ca daca eu infiintez o noua firma de reciclare/gunoi, mafia guvernului romanesc o va inchide imediat, ca nu le place competitia. va dati seama ca si daca cer dublu la gunoi dar ofer servicii in plus (adica ma ocup eu de strivire/selectare), evident ca voi darama retimul. ruie guvernului si ruie retimului, niste talhari infecti. o lege pentru care s-a facut lobbying (de parca mai poate fi vorba de lobbying cand talharii si guvernul sunt mana in mana)
-
N-ai inteles nimic din ce a scris @meghi. Daca nu-ti convine ai posibilitatea sa duci singur peturile si cartonul la centrele de colectare.
-
Postacii pesedaci remus și tibi se prefac (sau sunt) prea proști să știe că dacă pliază PET-urile, cutiile, etc. se câștigă mult loc în pubelă. Vecinii lor sunt probabil la fel…
-
-
-
-
E treaba administratorului, nr de pubele. La noi sunt cate doua la o scara de 20 apartamente. Am avut una, am zis ca nu e destul si am mai primit una.
-
Lumea redusa arunca sticlele de plastic neturtite. Din 5 sticle de 5L ai umplut pubela. La fel cutiile de carton.
hahahaha se vad in filmare pubelele galbene care dau pe afara de pline ce sunt. Asta o fi vina oamenilor sau sunteti voi prea varza ca nu suplimentati numarul lor?
-
Daca ar fi sa fim corecti, poate ca ai citi pe pubela (scrie, daca nu ma insel) cum se face corect depozitarea reciclabilelor. Adica cartoanele impachetate, dozele turtite, sticlele fara dop si turtite. Sunt convins ca ar incapea cu brio toate.
In plus, la noi nu se recicleaza eficient. Totul trebuie sa inceapa de la cetatean. Se spala, se SORTEAZA pe fractiuni (plasitc, metal carton), se leaga rartiile si cartoanele pentru a economisi spatiul, se turtesc sticlele. Totul se pune in pubele DEDICATE pentru fiecare fractiune. Daca se procedeaza asa, lantul de reciclare ulterior merge ca uns, nu mai trebuie sa se sorteze manual deseurile, e si mult mai eftin, mai rapid, mai eficient. Dar noi inca ne amagim ca reciclam….-
tu te amagesti ca astea sortate merg la reciclat si nu merg toate in aceeasi groapa comuna. singura treaba care rezulta e enervarea cetateanului si abuzuri din partea gunoierilor.
-
Evident ca nu merg. O parte mica sunt probabil recuperate, probabil fractiunea cea mai rentabila economic (aluminiu). Dar cantitatile recuperate din tomberoanele galbene dau relativ bine pe hartie si ne mai amana un infringement.
Solutia adoptata in strainatate e cea a reciclarii selective, pe fractiuni hartie/metal/plastic. Si reciclabilele sa fie spalate, nu cum se arunca la noi sticlele si tetrapakurile.
Evident ca trebuie saci sau tomberoane separate, masini care sa ridice separat. Daca facem asa, evident ca e mult mai usor sa iei o masina doar cu hartie si carton si s-o reciclezi la un operator economic. De asta spun ca noi ne amagim ca reciclam.
-
Hombre… tu nu vezi ca pubelele galbene sunt pline de dau p’afara? Daca locatarul arunca pe jos peturie si cartoanele, este mai bine?
Sa inveti Olteanu care se caca la usa casei, sa selecteze gunoiul, e ceva!
-
adevărat ungure
-
Asta este adevarul ca oltenii sunt majoritari in Timisoara si sunt niste ignoranti nesimtiti!Nu ai cum sa-i educi ca ei sunt smecheri si asta este rezultatul trist in orasul nostru. Mai au treaba si cu Ungurii vad, niste gunoaie reciclabile din pacate!!!
atata timp cat pubelele sunt pe spatiu public ORICINE poate sa ajunge “gunoi/deseuri” in ele . Corect ? atunci de ce sa fie sanctionati locatarii unui bloc cand altii de la alte blocuri arunca gunoiul in tomberonul public ? sau boschetarii care scotocesc si arunca gunoi dintr-o parte in alta. NU poti implementa asa masuri cat timp accesul la pubele nu e restrictionat (cusca cu sistem de inchidere).
-
si cine trebuie sa “implementeze”? nu cumva asociatia ?
-
nu poate ca iti trebuie autorizatie de la primarie sa faci cusca pe domeniul public
-
amenzile sunt abuzive…nu pot demonstra cine a pus gunoiul in pubela respectiva…nu pot amenda pe cineva pentru faptele altora.. Contestati amenzile,
-
Nu trebuie nimeni sa dovedeasca ceva. N-ai avut grija de pubela ta, nu RETIM trebuie sa-ti angajeze paznic.
-
@Luli. zău, trebuie să am grijă de pubela mea? Păi am, cât timp stă la mine în curte. Ce fac când o scot la stradă pt golire? La mine pe strada se ridică gunoiul miercurea pe la 11-12. Ce fac, îmi iau liber de la lucru să pazesc pubela sau sacul ăla galben în care aruncă cine ce vrea când trece pe langă ele?? Faină logică ai. Eu zic să nu ne mai complicam, iau pubela în spate și sacul galben și le duc singur la sediul retim, le golesc, sortez ce e de sortat, le platesc servicul bine făcut și gata
-
Ce autisti, in loc sa goleasca gunoiul la 2-3 zile ca dau pe afara tomberoanele, aruncati fratilor pe jos si gata!
-
Pe Torontalului se colecteaza miercuri si sambata.
Unde se arunca reciclabilele compromise? Din ce vad in poza nu e voie in tomberonul negru
-
in tomberonul sefului retim. sa vedem daca el primeste amenda
-
le speli
-
Le spal , da ! Dar sa-mi dea bani ca le spal .. Detergent + apa + timp . Un sistem foarte bun era cel de pe vremurile de mult apus , spali borcanul il duceai la centru de colectare , luai banu ! Daca vor sa fie spalate si sortate direct, pot sa bag mana in foc ca daca ofera o suma corecta o sa existe servicii care vin si ti le iau de acasa , asa nespalate si le sorteaza le spala si le dau inapoi numai bune de folosit / reciclat
-
*apuse
*spalai
-
-
Ce ar fi sa existe mai multe firme de colectare a gunoiului, un pic de concurenta n-ar strica. Sa vedem daca atunci mai ameninta ca nu ridica gunoiul sau poate ca isi fac centre de sortare. Tariful nu e mic deloc, unde mai pui ca deseurile sortate sunt si valorificate.
-
Monopolul este arma politicianului de a-si bate joc si a fura poporul, reteta e veche
Unele plastice sunt manjite cu ulei/resturi de mancare/lichid in ele care poate contamina si materialele care ar putea fi reciclate )
Ar trebui si acestea sa fie aruncate in pubela galbena?
Stiu ca trebuie clatite ambalajele reciclabile dar cati o fac?
-
La plastic maxim 1.5% este admis sa fie contaminat cu chestii organice. Peste procentul asta nu mai poti topi plasticul sa-l reutilizezi. Evident ca nu se poate face manual sortarea a zeci de tone care vin zilnic in statii.
Oamenii trebuie sa inceapa sa gandeasca de la sursa reciclarea, daca e sa avem la sfarsit un mediu curat. Altfel e cam degeaba gestul de a arunca caserola manjita cu resturi alimentare la reciclabile. -
Se arunca la gunoiul biologic, pubela neagra
-
Dar atunci vor pune abtibilde pe tomberoane fara sa verifice daca pot fi reciclate sau nu
-
dar nu vad ca pubelele galbene sunt pline pana la refuz .
Care reciclare ? Deci am facut un experiment ( ma cert cu RETIMUL de ceva vreme ca nu isi respecta contractul ,etc etc) si am ajuns la urmatoarea concluzie , asa ca sa vedeti unde e reciclare si care e poluare indirecta :
am adunat apa cu care am spaltat deseurile de plastic de la iaurt, lapte, etc etc….
concluzia : masina de spalat vase care foloseste 12L de apa la o spalare ( 2 seturi de 12 capacitate) vs clatit plastic la saptamana (am consumat cam 40l apa doar pe clatirea plasticelor ) suntem 4 perosane .
adica 12L vs 40L asta e poluare indirecta care merge la AQUATIM la tratat apa menajera.
Pt ca la centru de reciclare se sorteaza manual. de aia. pt ca retimul nu vine in intampinare si investitia a fost minima.
Asa cum s-a mentionat pubela e pe domeniul public. Eu am sac ca de, nu poate sa imi ridice publea, la tara nu mere. asa, revenind, daca e rupt sacul nu il ridica ca e rupt , etc etc. Pana nu se rezolva problea la RETIM si se selecteaza separat ( plastic , carton , alu) tot asa o sa fie. dar nu ai cu cine.
Si o alta solutie : fortat supermaketul sa colecteze reciclabilele (alu, pet) si sa iti dea vaucer de cumparaturi: faci presortare 1 , compatezi 2, stimulezi consumatorul sa fie ” mai constient “. ex ase vedea 3x mici pentru vaccinare 🙂 3
Numa bine
-
N-a zis nimeni ca-i gratis sa speli deseurile reciclabile. Dar probabil tratarea suplimentara a 30L apa pe luna este nesemnificativa daca o raportezi la consumul lunar ( sa zicem 10-15mc), ca toata apa consumata ii menajera si merge in acelasi loc, la canalizare.
-
Nesemnificativ? Spalatul cu apa calda al gunoaielor, in registru propriu (ca ulei sa speli cu apa rece, aia e fix fantezie…). Deci cat mai exact se asteapta ecologistii de carton, care isi fac socotelile pe buzunarul omului,sa cheltuie un om in plus, ca sa livreze gunoaiele cu funditza firmei porcesti care vine doar cu pretentiu si care are monopol pe gunoaiele orasului? Ca e cam scump mc de apa calda, mai nenica… mai pui si timpul petrecut la spalat gunoaiele la chiuveta, detergentul, munca in sine… E usor sa arunci cu ineptii, pe cocoasa altcuiva. Si daca tu ai face, pe bune, aceasta activitate, pe socoteala matalutza, nici atunci nu ai avea dreptate sa impui asta si altora, cu tupeu… ca poate aia e alegerea ta, poate nu ai altceva de facut, poate mananci pita uscata cu branza si nu pierzi vremea pe gatit sau alte activitati, poate… diverse… Nu faci niste reguli dupa optiunile tale personale, ele se fac daca sunt suportabile si viabile pentru un cetatean mediu. Si suntem intr-o tara cu salarii de rahat, cu servicii sociale pauza, in care daca nu te descurci singur, nu ii pasa nimanui. Sa pui hodoton tronc alte sarcini in spinarea omului e o aberatie…
-
Nimeni nu realizeaza ca daca deseurile sunt sortate, ai putea chiar sa strangi o cantitate cat de cat rezonabila (de la 10 kg hartie sau plastic in sus, de la 100 doze de aluminiu) si sa le vinzi. Nu cred ca iesi in castig, dar mai recuperezi din cheltuiala si suntezi putin salubrizarea livrand reciclabilele exact unde sunt cerute.
-
Te rog pune adresa unde se cumpara reciclabile, cum spui, precum si cat dau pe ele. Ca sa vorbim clar, nu dupa ce teoretic este, dar practic mai pui si bani de la tine ca sa le ia, si te trezesti ca ti le da inapoi ca au gasit un purec in ele… Eu dupa cum observ ca aleg cei care cauta in tomberoane doar haine si pantofi prezentabili, si piese de mobilier ce se pot reutiliza, NU CRED ca exista ce spui tu! Oameni aia ar aduna ei pentru a duce la centrul de reciclare borcane, cartoane, peturi… daca ar exista si ar plati ceva pe ele. Acele centre pentru oricine exista doar pe hartie, eventual au o locatie care ori sta cu lacat pe poarta, ori descurajeaza orice excursie pana acolo prin jeg care te intampina, precum si o oferta de batjocura. Nu iti scoti nici benzina pana la ei… Dar na, daca stii tu pe unii spune clar, cu date, adresa, etc
-
-
Ok, nu ridicati gunoiul(din cauze subiective) nu va platim, din ce traiti?
Pai la ce iau ei bani si au ditamai institutia, daca le pica nasul sa separe dupa ce aduna gunoiul? Se boieresc toti si se intind ca râia in atatea asociatii si divizii si cacariciuri, ca sa impuna tot oamenilor sa faca si sa dreaga, pe langa ca le dau bani, sume marite de cate ori au ei chef.
De-acuma sa platim paznici la tomberoane, sa nu amestece in ele gunoiul cautatorii prin gunoaie, vecinii dusmanosi, sau, de ce nu, terchea berchea platiti neoficial de gunoieri, ca sa poata da amezi localii? Sau sa punem custi si lacate ca mosnegii obsedati? In casa ne angajam fiecare pe cate cineva sa sorteze gunoaiele, inainte de a le duce la tomberon, cu regulile in mana, cautand printre sticle, peturi, dopuri, hartii si resturi de mancare?
Cam cat timp si spatiu ne alocam in casele noastre unor activitati pe care nu le fac de fapt cei platiti sa le faca?! Gen, nu mai ies in parc sau la plimbare, sunt ocupat sa imi pieptan gunoaiele ca sa le pregatesc de pus la tomberon.
Niste mizerabili, care dupa ce nu au organizat nimic functional, simplu, rapid si ieftin, se zborsesc la cetateni acuma si ameninta cu amenzi, ca vine Europa sa ii verifice daca au facut si au dres ce ei au spus ca gata, e rezolvat.
Nici pomeneala sa fiu anti ecologist sau admirator al poluarii, insa pasarea ordinara a responsabilitatii si incarcarea financiara a celei mai slabe verigi, persoanele fizice – sunt un jeg de comportament!
Vara pute de la mai toate tomberoanele, de treci pe celalalt trotuar… Cand aduni o sticla, o punga de peturi sau una cu hartii si cartoane, nu primesti nicaieri un leu pe ele… Cat despre unde ajung mai departe deseurile colectate separat… mai bine nu intrebam, ca primim doar minciuni, si oricum nu verifica nimeni.
Astia nu au limite… pana nu ajung sa lase gunoaiele neridicate – ca au vazut ca merge si asa, in alte orase, nu se potolesc. Nu le e bine ca oamenii fac eforturi, ei prezinta doar exceptiile negative mereu, si nu se mai satura de bani.
Au scumpit de curand iar tarifele si tot ei sar cu gura mare, ca de banii aia sa legi si gunoiul cu fundita, sa iti pazesti tomberonul de vecini sau vagabonzi etc etc. Haide, nene, ca nu suntem toti chiar prostanaci… facem treaba voastra, ca asa ati decis de unii singuri, si acuma faceti mofturi si ca de ce nu o face toata lumea in parametri. Fi-v-ar actibildele lipite pe lacomia aia a voastra ce transpare de cate ori iesiti la inaintare cu mvaai, binele cetateanului, antipoluare, ecobio etc. Numai limbajul de lemn ati stiut sa il invatati, metehnele de a va purta cu oamenii le-ati luat de mai demult… Oamenii sa faca ce vreti voi altfel amenzi. Ce banuti ar fi pentru colectare selectiva, nu ajung la oameni, ii papati voi, si intre timp umflati si preturile.
-
Cel mai pertinent comentariu! Subscriu in totalitate.
Nu vreți să le și tocam si să le și balotam . Numai bine le puteți vinde direct către fabricile de reciclare.Prea ne luați de prosti ! Înțeleg , le sortam și le aruncam separat. Dar de acolo până la a le spăla este cale lunga. Puneți mâna și deschideti-va o banda de sortare si de ce mai aveti nevoie! După ce că vindeți deșeurile reciclabile mai luați bani și pentru colectare + închiriere pubele.Acu aveți stralucita idee să vi le dam mura-n gura . Nu mai aveți pic de rușine ! Trebuie acționați în judecată acești trupești !
Soluția ar fii ca acest serviciu să fie unul public , nu privat !
-
Stai putin, ca vine si partea a 2-a, deja in testare/implementare in alte orase. Cresterea numarului de fractii, impreuna cu cresterea tarifelor, folosindu-se motivul taxarii la volum.
Montați aparate de preluare pet-uri la magazine,și o sa vedeți ca o sa câștigați mai mult.
Ati vrut capitalism, acum aveti parte de capitalism care nu numai ca va ia banii pentru servicii incomplete si de proasta calitate dar va si obliga sa sortati gunoaiele altfel va amendeaza. Inainte de 89, era incurajata reciclarea materialelor, oamenii chiar primeau si bani pentru sticle borcane, fier, plastic si altele, si atunci era obligatoriu sau chiar cu norma in unele judete, norma la care oamenii primeau bani, atentie, nu li se lua din buzunare . Acum nu numai ca nu primiti bani, dar trebuie sa municiti la sortare fraierilor care ati fost si veti fi manipulati la lipsa de educatie aproape generalizata de dupa 89 incoace, a astora din PNL, USR, UDMR, capitalistii de carton, care au ridicat datoria externa la peste 100 miliarde de la 0 in 89. In orice casa cand esti dator, si nu poti returna imprumutul, banca iti ia tot in situatia asta, ce vor lua bancile tarisoarei asta care se cheama Romania ? Pe voi toti sclavilor de colonie.
aruncam gunoiul in curte la FRTIZZ
bataie de joc. asociatiile de locatari nu au voie sa faca custi pt pubele ca e spatiu public si trebuie autorizatie de la primarie dar nu poti nici restrictiona accesul celor care rascolesc prin gunoi… asa ca hai sa amendam ceratenii…. mai nou la retim sunteti toti ingineri si nu mai selectati gunoiu ca va pute ha ? al drq de corporatisti
-
corect
De cativa ani tot zic ca o sa se plateasca ma volum nu pausal (pe nr de persoane). La asociatia e 1 tomberon negru si 1 galben. De obicei cel negru ne prea e plin (10-15 persoane pe asociatie). S-a platit cand pentru 10 pers cand pentru 15. Nr de publele a fost tot timpul acelasi dar s-a platit uneori cu 50% in plus fata de alte perioade.
Aloo,traim intr-o tara in care un sfert din romanii de la sate au WC ul in fundul gradinii si voi veniti cu asemenea pretentii?Nu exista in tot orasul containere din alea mari pentru gunoaiele si resturile din constructii sau gospodarii.Aveti ni9ste centre de colectare,unde chiar daca duci gunoaiele,ti le refuza ca asa vor ei,efectiv mi-au luat aparatura electronica ce era buna si un aspirator ce era spart ,mi l-au refuzat,pe Torontalului,Apoi,crengile si gunoaiele de prin curti nu avem unde a le arunca,nici sa le dam foc nu e voie.
am cateva neclaritati
unde este amestec de reciclabil cu perisabil unde se arunca ?
de exemplu pampersii ?
gunoiu strans il pot pune intr-o punga si arunca cu tot cu punga ?
sunt multe neclaritati
Bine! Deci eu asa vreau! Vreau sa plătesc amenda! Ce se poate întâmpla? Vreau amenda după amendă! Acum nici asa nu am voie? Sigur nu!
Sunt de acord ca trebuie sa ne civilizam, sa reciclam, bla bla.
Dar la scoala profesorul te invata, stie lectia, el e modelul.
La gunoaie vine retim, cjt, primar, politie locala, adid si cati mai cati sa imi tina lectia cu gunoaiele, dar orasul e plin de gunoaie stradale, la borduri, in parcuri, apoi noroi, frunze pe la borduri, iarba netaiata din parcuri, apoi rampe de gunoi si moloz pe campuri si au tupeu sa ne mai arate noua cetatenilor cum sa devenim tomberonisti??
Prima data sa faca curat pe domeniul public si dupa invatam lectia.
Si totusi ce se intampla dupa ce iti pun sticker rosu? Nu ridica gunoiul pana cand, ce se intampla cu el? Mie daca mi-ar face asa ceva as pune pubela pe domeniul public, m-as duce sa imi cumpar alta si sa vad cum curge zeama din prima. Adica ce solutie e asta sa nu ridici gunoiul?? Toti usristii sunt bolnavi la cap ca si clotilde??
-
Eu sunt sigur ca nu ești timișorean. Dacă erai timișorean nu aruncați gunoaie pe strada, pe câmp, la bordura sau nu faceai rampe clandestine. Acestea au apărut odată cu dezvoltarea orașului și cu venirea hoardelor de fomisti din sud.
Am mari semne de intrebare ca se recicleaza ce arunc la pubelele galbene. Gradul de 15% reciclare nu are cum sa vina de la noi, ci de la lipsa centrelor de reciclare. Aici e un nor in care nicio autoritate nu face lumina… De fapt din minciuna nu poti face adevar.
O tampenie…in Dumbravita primesc niste saci pentru reciclare oribili…orice pun in ei se rup…plus daca reciclez prea mult au zis ca imi cer bani pentru saci noi…sacii trebuie sa ajunga 2 ani :)))….
Sa isi faca ei partea si apoi sa comenteze.
Faza: aruncam gunoiul, selectiv, in trei pubele, nu doar doua, așa avem contractul cu firma de gunoi. Și ghici? O singura mașina vine, ia toate trei pubelele, si le amesteca frate!
Dacă ar fi sa pună eticheta galbena sau roșie, cu ce drept se ating ei de bunul privat? Tomberonul e proprietate personală. După ce ma conformez, vin ei sa dea eticheta jos si acel tomberon rămâne intact ca si mai înainte?
au ajuns gunoierii sa ne amendeze…de aia fac contract cu voi?
numai pretentii aveti si nicio obligatie din partea voastra
VOI TREBUIE SA FACETI LUCRURILE SA MEARGA CAT MAI SIMPLU, DAR LE COMPLICATI AIUREA!
in felul asta o sa aruncam gunoiul in alte parti
Perfect de acord ca reciclabilele sa le punem separat dar de aici pana la pretentii absurde sa spalam paharelul de iaurt sau sa maruntim prosopul de bucatarie … daca fac asta sa ma plateasca retimul pe mine, nu eu pe ei 🙂
Si daca imi gasesc vreun plasticutz murdar in tomberon nu imi mai ridica gunoiul, ca sa vezi, basca ma si amendeaza cu toate ca eu le platesc serviciile de salubrizare???
Asta in conditiile in care orasul e murdar si poluat, cosurile de gunoi stradale sunt multe rupte, “clopotele” pentru colectarea deseurilor de sticla sunt arhipline si neridicate de luni de zile.
Aveti pretentii cu duiumul de la cetateni dar vrem si noi sa vedem ca faceti ceva.
Va rog sa imi scrieti la comentarii daca operatorul de salubrizare spala si dezinfecteaza recipientele de colectare la 15 zile calendaristice în perioada 1 aprilie – 1 octombrie și la 30 de zile în restul perioadei din an si daca colecteaza deseurile municipale de 3 ori pe saptamana .Ordinul nr. 112/2007 privind aprobarea Contractului-cadru de prestare a serviciului de salubrizare a localităților, prevede:Art. 8. –
Operatorul are următoarele obligații:s) să spele și să dezinfecteze recipientele de colectare la 15 zile calendaristice în perioada 1 aprilie – 1 octombrie și la 30 de zile în restul perioadei din an;Art. 11.
Colectarea deșeurilor municipale se va face după cum urmează (la completarea tabelului se va ține cont că în zonele aglomerate, unitățile de alimentație publică, unitățile sanitare cu paturi, grădinițe, creșe, cantine, restaurante și piețe colectarea se realizează zilnic, iar de la utilizatorii casnici și asociațiile de proprietari/locatari se realizează de 3 ori pe săptămână în sezonul cald – 1 aprilie – 1 octombrie – și de două ori pe săptămână în sezonul rece – 1 octombrie – 1 aprilie):…