Lucrările de la Gara de Nord din Timișoara, începute în prima parte a anului 2023 și de care se ocupă o asociere condusă de firma timișoreană Constructim, sunt finalizate în proporție de aproximativ două treimi. Teoretic, ele ar trebui să fie gata până la finalul acestui an, pentru că s-a descoperit că este nevoie de lucrări suplimentare față de cele prevăzute în contractul inițial.
„Stadiul fizic actual al lucrărilor de construcție în cadrul obiectivului «Reabilitare Gara de Nord Timișoara», este realizat în proporție de 65%, însă cu multiple fronturi de lucru deschise, șantierul fiind în plină desfășurare. Termenul de finalizare al lucrărilor contractate și de asemenea al celor suplimentare necesare în cadrul obiectivului «Reabilitare Gara de Nord Timișoara» este finalul anului 2024. Finalizarea proiectului trebuie să țină cont și de soluționarea anumitor probleme de natură tehnică mai delicate, întâmpinate pe parcursul derulării contractului”, a spus pentru Tion Cătălin Samoilă, manager de proiect la Constructim SA.
Lucrările de reabilitare, mai dificile decât construcțiile noi
Potrivit reprezentantului firmei de construcții, lucrările nu au fost ușoare. O parte a celor mai dificile intervenții deja s-a finalizat, dar încă ar mai fi câteva părți care necesită atenție sporită.
„În general lucrările de reabilitare a unei construcții existente sunt mai complexe și mai dificile decât realizarea unei construcții noi. Reabilitarea unei clădiri cu destinația Gară este cu atât mai provocatoare, având în vedere nu numai tranzitul publicului călător care nu poate fi oprit, în zonele adiacente șantierului, dar și personalul instituției care, pe durata șantierului, continuă să vină la serviciu. În plus, lucrările țin cont de faptul că nu pot, sub nicio formă, afecta traficul feroviar, de persoane și de marfă.
Lucrările cu o dificultate ridicată au vizat în special demolarea și evacuarea straturilor existente ale teraselor celor 5 corpuri de clădire ale Gării de Nord Timișoara, o etapă de lucrări care a coincis cu o perioadă a anului 2023 cu intemperii și precipitații abundente. Toate lucrările de fațade care se execută și care se vor executa în continuare au un grad ridicat de dificultate, întrucât am constatat existența unor abateri mari de verticalitate / planeitate ale fațadelor existente”, a mai spus Cătălin Samoilă.
Întârzieri la plata facturilor, dar lucrările nu au fost oprite
Pe lângă micile dificultăți tehnice, reprezentanții firmei susțin că au avut și ceva întârzieri la plata facturilor din partea companiei naționale care se ocupă de infrastructura feroviară. Totuși, lucrurile nu au fost sistate.
„În cursul anului 2023, au fost întârzieri de plată și de până la 6 luni. Cu toate acestea, chiar dacă ritmul lucrărilor a fost uneori diminuat din anumite motive, nu am sistat niciodată lucrările, întrucât ne dorim, în calitate de antreprenor cu impact în comunitatea locală, să finalizăm un proiect de importanță majoră pentru orașul nostru Timișoara, Gara de Nord fiind una din principalele căi de acces în oraș”, a mai spus reprezentantul Constructim.
Imaginile filmate cu drona cu stadiul lucrărilor din 12 aprilie ne-au fost transmise de către un cititor Tion, căruia îi mulțumim pe această cale. Dacă și tu ai surprins imagini care pot deveni o știre, le poți trimite pe pagina noastră de Facebook sau pe adresa redactie@tion.ro.
Vă reamintim. Asocierea Constructim – Bauerhof Agrobanat SRL – Longhersin SRL – Lăstun SR, câștigase în 2020 licitația lansată de CFR SA – Sucursala Regională CF Timișoara pentru lucrările de reabilitare a Gării de Nord. Contractul fusese semnat în noiembrie 2020, la un preț de 20,9 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 4,29 milioane de euro, TVA inclus. A fost emisă o autorizație de construire, a fost schimbată însă soluția tehnică, astfel că procesul a fost ușor întârziat. Până la urmă, startul lucrărilor s-a dat în decembrie 2022, iar organizarea de șantier a început în februarie 2023.
Lucrările presupun: consolidări ale elementelor structurale; intervenţii asupra faţadelor ansamblului Gării de Nord; intervenţii asupra acoperişurilor terasa ale ansamblului Gării de Nord; intervenţii asupra tunelului pietonal de acces la peroane; realizarea unui nou acces in clădirea salii caselor de bilete; intervenţii la peronul 1; refacerea piaţetei gării si platformei de acces la peroanele liniilor Reşiţa; peroanele liniilor; realizarea instalaţiei de aer condiţionat si încălzire; instalaţie de producere a energiei electrice pe panouri fotovoltaice. Din privința tocmai acestui punct din urmă, Gara de Nord din Timișoara va fi prima stație CFR dotată cu panouri fotovoltaice monocristaline.
„Prin efectuarea lucrărilor se va ridica valoarea estetică a ansamblului clădirii Gării de Nord Timişoara, readucând ansamblul în rândul obiectivelor arhitecturale de referinţă a oraşului. Se urmărește si reducerea cheltuielilor privind exploatarea clădirilor, eficientizarea funcţionalităţii clădirii și încadrarea în cerinţele legislaţiei europene cu privire la eficientizarea energetica a clădirilor și reducerea emisiilor de noxe. Investiţia în realizarea obiectivului propus duce și la încadrarea în cerinţele europene a facilităţilor persoanelor la transportul feroviar modern si pune în valoare această zonă a oraşului”, se mai arată în descrierea proiectului.
Trimite articolul
Xpai si nu mai bine ati fi demolat uratenia aia si faceati alta cladire moderna in loc?
-
Intentionat a fost uratita. asa arata defapt gara: https://spotlight-timisoara.eu/wp-content/uploads/2019/10/gara_01.jpg
dar au placat peste ca arata prea bine. face parte dintr-un plan mult mai mare.. cu opera au facut lafel
-
Cladirea din poza a fost distrusa aproape in totalitate in cel de-al doilea razboi mondial
-
gara din poza de mai sus a fost bombardata in al 2 lea razboi si au facut hidosenia asta. nu e ca in cazul operei in care doar au placat peste frumusetea conceputa de austro-ungari
-
Au dorit sa stearga urmele trecutului, cand unii au fost doar musafiri.
-
Acelasi principiu se aplica si in cazul castelului huniade.
Grotesc, coruptia lui Slitz ucide
Ha ha gara din arad arata ca o gara istorica iar cea din tm arata chiar si modernizata ca o gara din russia sovietica ;))
-
referitor la garile din rusia sovietica, esti intr-o mare eroare, ar fi bine sa arate asa ca alea gara noastra. inteleg ce vrei sa zici, dar nu e buna deloc comparatia. vezi si tu pe internet, eu stiam doar de metroul din moscova si am cautat, ca ma gandeam eu ca n-au avut o abordare opusa la gari.
oribila gara…parca e fostul abator
Din fata mai e cumva, dinspre peroane e demna de Filiasi sau Alexandria.
Aceasta „reabilitare” e doar un ambalaj la o clădire veche care nu va oferi nici o îmbunătățire calității serviciilor oferite, vor rămâne aceleași peroane pe care plouă, aceleași pardoseli cu capcane pentru trolere sau cărucioare, o sală de așteptare minusculă, fără climatizare, un proiect ratat!!
Chiar asa, numai comentarii rautacioase, trebuie sa fim atenti sa nu deranjam aparatul de stat care munceste pentru binele cetatenilor si platitorilor de taxe din aceasta tara. Eu din incompetenta mea personala si frustrari sunt unde sunt, si comentez aici pe Tion.ro.
Romania mi-a oferit numai oportunitati, dar nu le-am stiut interpreta eu. Numai bine, sanatate la toata lumea. Sa avem un weekend!