David Crișan a crescut ascultând muzică populară și crede că a moștenit talentul de la străbunicul lui, care cânta romanțe.
Adolescentul a avut șansa anul acesta să participe la câteva concursuri, unde a fost premiat, dar și să cânte alături de Ansamblul Profesionist „Banatul” al Centrului pentru Cultură și Artă al Județului Timiș. Aparițiile lui au stârnit ropote de aplauze în rândul spectatorilor, fiind remarcat de soliști consacrați.
În scurt timp, elevul a ajuns să cânte la rugi, nunți și alte evenimente.
Cel mai recent premiu l-a obținut în august în Caraș-Severin. David Crișan a primit trofeul primei ediții a Festivalului Național Concurs „Nicu Anghel Ministeru” la secțiunea vocală.
Solistul ne-a spus că, de când se știe, în casa lui se ascultă muzică populară.
„La patru ani am avut primul contact cu cântecul popular. Am început cursurile la Palatul Copiilor la clasa domnului profesor Remus Grosu. Și acolo am continuat până când m-am înscris la clasa doamnei profesoare Carmen Popovici Dumbravă și consider că am avut un început bun.
Străbunicul meu matern cânta romanțe, iar străbunicul din partea tatălui a cântat în strana bisericii la Bucovăț. Îmi place să interpretez cântece bisericești și chiar o fac de câte ori am ocazia. Îmi plac foarte mult pricesnele”, a declarat pentru Tion David Crișan.
El studiază la clasa matematică-informatică a Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara și în curând va începe clasa a X-a. De asemenea, va continua să studieze canto popular în anul doi la Școala de Arte din orașul de pe Bega.
Întrebat dacă i s-au părut copleșitoare aplauzele pe care le-a primit cu ocazia aparițiilor pe scenă, David ne-a răspuns: „Da. Cel mai mult apreciez și îmi place atunci când văd un zâmbet pe chipul oamenilor care mă ascultă și când mă aplaudă. Și eu sunt mulțumit în momentul în care văd publicul mulțumit”.
Printre artiștii pe care tânărul îi admiră se numără regretații Petrică Moise și Iosif Ciocloda, dar și Petrică Miulescu Irimică, Dumitru Stoicănescu, Ghiță Călțun Brancu ori Traian Jurchela.
David Crișan mai spune că doinele sunt greu de cântat, dar i se par frumoase.
„Nu oricine poate să cânte doine. E un cântec greu pentru care e nevoie de mult exercițiu și multă muncă. La doine, secretul este să le simți. Dacă nu le simți, nu le poți cânta”, a spus David Crișan.
El a avut o vară plină de evenimente la care a avut ocazia să cânte.
„Îi mulțumesc doamnei Liliana Laichici că m-a ajutat pe partea aceasta și mulțumesc doamnei profesoare Carmen Popovici Dumbravă”, a afirmat David Crișan.
Când îmbracă straiele populare, el are atât costume vechi de 100 de ani, cât și noi.
„Cele mai importante piese din colecția mea sunt două laibere, care se aseamănă foarte mult, provin de la Bucovăț, de la străbunici, de la bătrânii satului”, a afirmat tânărul cântăreț de muzică populară.
„Hai ficiori, hai la soroc”, „Fir mândru de busuioc” și „M-am gângit mamă să-ți cânt” se numără printre melodiile preferate ale lui David Crișan.
Carmen Popovici Dumbravă, profesoara de canto popular al lui David Crișan, ne-a spus că are doar cuvinte de laudă la adresa lui.
„Despre David Crișan am numai cuvinte de laudă și spun acest lucru pe merit, pentru că în momentul în care a intrat în sala de curs la Școala Populară de Arte și l-am văzut, mi-am dat seama că e un tânăr nu doar frumos, ci și cu deosebite calități vocale. M-am bucurat tare, tare mult că a intrat la clasa mea și fac lucruri mărețe cu el.
Pe lângă faptul că este un talent înnăscut, înzestrat cu har de la Dumnezeu și de la părinții lui, înțelege foarte bine orice mesaj i se transmite, începând de la vocalize, de la repertoriu, de la ținută la mișcare scenică. Este un tânăr de viitor și a pornit cu dreptul înainte.
Despre David sunt sigură că veți auzi mult de acum înainte și numai lucruri bune. Avem mult de lucru pentru că mai are încă doi ani de studiu la mine și după aceea niciodată nu se va termina cu asimilarea cunoștințelor muzicale, toată viața are de învățat. Dar dacă o ține tot atât de bine pe acest drum al folclorului bănățean va ajunge mare. Dintre tinerii interpreți din ziua de astăzi, David clar s-a remarcat într-un timp atât de scurt.
Atât soliștii tineri cât și cei consacrați îl încurajează. Sunt tare mândră că este elevul meu, iar pe lângă talent are mult bun simț. Îi doresc tot binele din lume, îl ținem aproape pe lângă noi, atât eu la clasă, cât și conducerea școlii”, a declarat Carmen Popovici Dumbravă.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XFelicitări!