De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, pe 14 iunie, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara lansează o campanie care se va desfășura timp de o lună. Fiecare zi a săptămânii va fi dedicată donării pentru o anumită afecțiune ce necesită transfuzii, iar donatorii sunt recompensați și pot participa la o tombolă cu premii.
Luni este ziua dedicată anemiei, ziua de marți este dedicată accidentelor rutiere, miercurea este pentru sarcoidoză, ziua de joi pentru bolile neoplazice, iar vinerea pentru transplanturi.
Toți cei care vor veni să doneze în „luna donatorului de sânge” vor primi cafea, fructe, dulciuri și insigne autocolante, iar zilnic se va organiza o tombolă unde pot fi câștigate mai multe premii: bilete la teatru, platouri alimentare, tricouri, echipamente sportive și bilete la filarmonică.
Nevoia de sânge tot mai mare, după scăderea cazurilor Covid
Este nevoie de tot mai mult sânge în Timiș după scăderea cazurilor de Covid și reluarea intervențiilor pentru cazurile grave cu diferite afecțiuni. Necesarul zilnic este de 100 de pungi în această perioadă, iar cele mai critice zile, când se epuizează rezervele de sânge, sunt vinerea și sâmbăta, atunci când este un flux mai mare de pacienți cu cazuri grave.
„În ultima perioada, datorită faptului că s-a mai domolit pandemia de Covid, s-au reluat intervențiile programate, astfel că în Timișoara cererea de sânge a crescut cu 25%. Avem nevoie deci de 5.000 de donatori până la sfârșitul anului. De aceea încercăm să-i aducem pe cei care în anul 2020 au ezitat să vină să doneze sânge din diferite motive. (…) Înainte de pandemie ajungeam la 100-110 de donatori zilnici, 70 donatori în centru și pe teren undeva la 40, în pandemie colectele mobile s-au sistat.
Nevoie de sânge este undeva la 100 de pungi pe zi. În pandemie a fost între 50 și 60 de pungi, dar și necesitățile au fost reduse, era nevoie de plasma de covalescent. Acum am comutat înapoi spre nevoia de sânge. Vinerea și sâmbătă sunt zile critice, vinerea vedem un aflux mai mare de cazuri grave care vin din județele limitrofe și întotdeauna avem emoții. Ne ajută în caz de reducerea dramatică județele din jur”, spune Rodica Lighezan, directoarea centrului de transfuzie regional de la Timișoara.
Campania se desfășoară în parteneriat cu Asociația pentru Capacitarea Abilităților Speciale și a debutat luni, 14 iunie, de la ora 8, la Centrul de Transfuzie Timișoara, de pe strada de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, lângă Spitalul Județean, într-o atmosferă orchestrală a formației SiblingsQuintet. Orarul centrului de transfuzie este de luni până vineri de la ora 8 la 13.
Sângele donat o singură dată poate salva trei vieți, iar donarea îmbunătățește calitatea vieții. De aceea oamenii sunt sfătuiți să vină să doneze cu regularitate de 3 – 4 ori pe ani. Donarea de sânge împrospătează sângele și întărește sistemul imunitar, reduce apariția bolilor cardiovasculare și crește rezistența organismului la șocuri hemoragice.
În mare parte sângele donat ajunge la pacienții de la oncologie pediatrică, la cei care au trecut prin accidente rutiere, cei ce suferă de anemii și se folosește la transplantul de organe.
Ce trebuie să știți înainte de a dona
Oricine poate dona sânge, dacă îndeplinește următoarele condiții:
– vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani
– greutate peste 50 de kg
– puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
– pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
– donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.
Persoanele vaccinate care vor să doneze trebuie să țină cont de numărul de zile de la imunizare și de reacțiile adverse. Detalii, în funcție de serul folosit la vaccinare, AICI.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XFrumoasa inițiativa și un mare BRAVO și un mare MULTUMESC donatorilor!
-
ce initiativa, ducule? pana acum nu puteai merge sa donezi? initiativa e a alora care vor sa dea sange