Medicii Dorel Săndesc, Virgil Musta, Voichița Lăzureanu și foști pacienți cu Covid-19 sau reprezentanți ai mai multor instituții din oraș, printre care și jandarmi, au întors „Fila pandemiei” la Timișoara, miercuri, la ora 12, în Piața Sf. Gheorghe. Cu toții au citit cum a fost relatată în presa istorică pandemia de acum 100 și ceva de ani, când gripa spaniolă a lovit România.
„E ca un nou început, de-abia am așteptat această senzație de dezlegare, ca după un fel de post forțat, este de natură să ne bucure. Fila lansată acum trei ani, în 2018, propune o redescoperire a presei istorice, deci o relectură a felului în care Timișoara a trecut prin pandemia de gripă spaniolă cuprinsă între 1918-1920, practic e prima pandemie prin care România a trecut întreagă, după un război, Primul Război Mondial, deci pe un fond opus cumva celui din vremea Covid”, spune Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.
Participanții au redescoperit lectura publică și au citit relatările jurnaliștilor din Timișoara despre gripa spaniolă.
„Felul în care sunt dispuse scaunele reproduce simbolic formatul calendaristic al lunii mai 1920, care coincide, culmea, cu cel al lunii mai de anul acesta. Încercăm să redescoperim lectura publică, fie că e vorba de reacție pitorească, de felul în care oamenii mai făceau și mișto de boală, fie că e vorba de reacțiile medicilor, adică de felul în care se propuneau și se dezbăteau tot felul de tratamente, fie că e vorba de cifre, date, de exemplu pandemia la Becicherecu Mic, fie că e vorba de ipoteze care mai de care mai ciudate, dacă are dimensiune circulatorie acea gripă spaniolă. Arată, de fapt, felul în care s-a răzbit, felul în care s-a bâjbâit, la fel ca azi. Din punctul acesta de vedere, doar datele problemei diferă, nu problema în sine. Cu capul înveți mai degrabă dând de ceva decât gândind, uneori, cel puțin”, a mai explicat Crețu.
Lecția pandemiei: să apreciem tot ce avem
Medicii n-au văzut prea mari diferențe între pandemia de acum 100 de ani și cea de astăzi, dar spun că au învățat un lucru: cum să aprecieze tot ce au.
„Descoperim acum ceva ce am avut tendința să uităm, să apreciem tot ce avem. Iată ce extraordinar este să ne putem uita la oameni, mult timp nu mi s-a părut nimic remarcabil în asta. Cred că asta ar fi una dintre lecțiile mari pe care această încercare ne-o dă, să știm să apreciem tot ce avem, să ne bucurăm de tot, să nu ignorăm firul acela de iarbă pe care îl vedem cum crește în fisurile asfaltului, că putem să ne privim, să ne bucurăm de libertate și să ajungem din nou la profunda înțelepciune a lui Dostoievski, care a spus că oamenii sunt nefericiți pentru că nu știu că sunt fericiți. Iată, mult timp nu am știut că a sta și a ne privi înseamnă o formă de fericire. Acum știm și ne bucurăm de ea”, ne-a declarat Dorel Săndesc, șeful Secției ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara, care a pus accentul pe atu-ul pe care întreaga lume îl are astăzi în lupta cu un virus: vaccinul.
Unul dintre foștii pacienți care a citit din presa istorică în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara spune că trecerea prin boală a făcut-o mai puternică.
„A fost foarte dificilă trecerea peste această boală, a fost o traumă pentru întreaga familie. Noi suntem fericiți că suntem în viață, pe când cunoscuți de-ai noștri au pierdut lupta. După boala aceasta extrem de dificilă noi am rămas mai puternici. Este o întoarcere la realitate, acum conștientizăm cât de norocoși suntem într-o zi obișnuită, în care putem să ne vedem de activitate, să ne întâlnim cu prietenii”, a spus Maria Micle.
Medicul Virgil Musta, cel care i-a obișnuit pe timișoreni și pe români cu sfaturi despre cum să se ferească de boală, a citit și el un fragment din presa istorică și crede că este nevoie de un pact social pentru reconstrucția societății.
„Cartea, pe de-o parte, a fost principala ocupație a celor care obișnuiesc să citească, în perioada de pandemie, când am avut restricții. Pe de altă parte, cartea trebuie să reprezinte un motor în pactul social prin care cu toții va trebui să reconstruim societatea noastră, care, din păcate, este foarte dezbinată în ultima perioadă. Pandemia, indiferent că s-a desfășurat acum 100 de ani, acum 200 de ani sau acum, are foarte multe elemente comune”, a precizat Musta.
editor Dan Oancia
foto: Alexandru Măciucă
Miercuri, 26.05.2021, ora 12:00, în amfiteatrul din Piața Sfântu Gheorghe, întoarcem Fila pandemiei. Persoane vindecate…
Posted by Biblioteca Judeteana Timis on Wednesday, May 26, 2021
Trimite articolul
Xde rockefeller au spus ceva???
Felicitari d-lui Tudor Cretu, un inedit inovator in evenimentele outdoor ale Timisoarei cat si colectivului Bibliotecii judetene Timis.
Deja vorbesc cu oameni vaccinati si cu rapel si imi spun prin ce rahaturi inimaginabile trec cu eruptii cutanate grave, ganglioni umflati, ameteli, stari generale de rau si multe altele. Socant este ca in clinicile in care merg sa se trateze sunt intrebati din start daca s-au vaccinat si apoi li se sugereaza ca vaccinul ar fi cauza. A naibii de interesant. Ma pune sincer pe ganduri. Dar sper ca ati discutat si despre aceste lucruri si mai ales ca sunteti injectati si voi. Timpul va spune cine s-a inselat si cine nu. Pana atunci, numai bine. Eu unul am decis ca e mai bine sa nu merg cu valul.
-
Tu mergi cu corona! Foarte bine!succes!
-
Esti corporatist? Intreb pt un prieten…
-
Mishto poza cu palaria ofiteresei.
-
Daaaa..foarte regulamentare fusta si papucii pitzipoancei din Jandarmerie…Ce ati fost si ce ati ajuns jandarilor…
-
Nu vedem nimic din ceea ce apare in al tau delir.
Dna ofite chiar e decentă.
-
-
Ofiter ( feminin/ masculin)
Stai jos, repetent!-
Ma’ta, manca’mi’ai!
-
Unii medici probabil acum afla prima oara despre gripa spaniola si probabil sau uimiti sa afle ca s-a stins repede si fara vaccinari inutile