Magazia de mărfuri a funcționat încă din anul 1897, fiind renovată și ușor modificată doar în 1985. Aflându-se în imediata vecinătate a gării, ea a jucat un rol important în logistica feroviară, fiind un nod cheie pentru transportul de mărfuri în Vestul Romăniei.
După demolare, urmează construirea unei clădiri noi, la standardele actuale.
„În cadrul lucrărilor de modernizare de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronaț, acestă magazie a fost demolată zilele trecute, iar pe amplasamentul ei se va construi o modernă Clădire de Mentenanță, la standardele impuse de vremurile actuale. Clădirea de Mentenanță va cuprinde hala de mentenanță (utilată cu pod rulant și canale de revizie), zone de lucru și ateliere, corpuri de clădire ce conțin ateliere, vestiare, birouri, magazii, arhive, săli de instruire și de ședințe, săli de mese, spații de lucru și grupuri sanitare”, precizează CFR Infrastructură Timișoara.
Noua clădire va avea mai multe corpuri cu unul, două sau trei etaje, deservind mai multe structuri feroviare: Centrul Operațional de Control Timișoara, o secție de linii, o secție de întreținere mecanizată a căii, un district LAT, un district ATM, un district de exploatare utilaje, Regulatorul de Circulație Timișoara și Regulatorul de Circulație Regional, o secție de întreținere a instalațiilor de semnalizare, o secție de electrificare și Dispecerul Energetic Feroviar Timișoara.
video: Facebook/CFR Infrastructură Timișoara
Modernizarea căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad
Vă reamintim, sectorul Timișoara Est – Ronaț este doar un lot al proiectul de modernizarea a căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad. Au fost mai multe discuții pe partea de proiectare, întârziată de contrele între Ministerul Transporturilor și Primăria Timișoara. Până la urmă, lucrările propriu-zise au început în această vară, la aproape doi ani de la semnarea contractului.
Proiectul mare a fost „spart” de CFR în două proceduri de licitație, cu câte două loturi fiecare. Prima a fost lansată în octombrie 2020 și cuprinde ultimele două loturi. Astfel, pentru lotul Timișoara Est – Ronaț Triaj, contractul de 1,4 miliarde de lei (fără TVA) a fost semnat în 4 noiembrie 2022, iar pentru lotul Ronaț Triaj – Arad, contractul de 2,1 miliarde de lei (fără TVA) a fost semnat câteva zile mai târziu, pe 17 noiembrie 2022. Ambele contracte au fost câștigate de o asociație de firme italiene condusă de WeBuild SpA.
Cea de-a doua licitație a fost lansată în iunie 2022. Pentru al doilea lot, Lugoj – Timișoara Est, contractul de 1,9 miliarde de lei (fără TVA) a fost semnat pe 28 noiembrie 2022, cu FCC Construccion S.A. Pentru primul lot, Caransebeș – Lugoj, a fost depusă contestație, iar după reevaluare, contractul a putut fi semnat de abia în decembrie 2023, cu asocierea RailWorks.
Contractele pentru fiecare dintre cele patru loturi prevăd o durată de 102 luni: șase pentru proiectare, 36 pentru execuție și 60 de garanție a lucrărilor.
Trimite articolul
XIn anii 96-98 a fost depozitul de la TGI (Transilvania) Frutti Fresh,Izvorul Minunilor si eu am lucrat acolo,impingeam vagoane de marfa la usa depozitului.Multi care sunt patroni sau Manageri in HORECA azi ,au inceput acolo.Nu ne pare rau ca s-a demolat,ar fi cazul sa refaceti toata gara inclusiv un proiect nou pentru linii,sa fie o singura hala pentru toate liniile,adica civilizatie.Felicitari ,Timisoara are nevoie de schimbare,Gara e cu nr 1 pe lista mea.
-
Pai tocmai ca a fost demarat proiectul de refacere a liniilor, de prelungirea peroanelor la 400 m, pasarela intre cladirea garii si str Nera (stadionul CFR)…
-
Ati prins vremurile cand mai merita sa transporti marfa pe calea ferata, cu transbordari cu tot. Cum vremurile alea s-au dus e normal sa se duca si infrastructura, mai ales ca arata ca-n Ucraina cucerita. Chiar si in companii atat de anchilozate ca CFR.
Pai ce pz masii asta nu era cladire de patrimoniu ?! Alooo Primaria , ce faceti ? Iar latrati doar la amarati care vor sa-si puna geamuri moderne la o cladire declarata de unii ”istorica” ?
-
era o hala degradata,nici vorba de ceva cu specific Istoric si o terasa ca in gara ca sa nu ploaie pe peron.Nu era nimic de salvat de acolo
-
A fost cladirea CFR-ului pe terenul CFR-ului. N-are nici o legatura cu primaria.Era un depozit ordinar fara nici o valoare arhitecturala. Daca nu comentai, nu afla lumea cat esti de incult.
-
Vezi că-ți trage prostia una după ceafă. Clădirea era a CFR -ului, nu a primăriei.
Pomii dintre peroane i-au taiat?
Foarte bine ca au daramat-o. Adunau acolo doar sute de paleti si se perindau caini maidanezi.
Mai mult ca sigur în loc deva proiect mixt al Cristeștilor cu birouri, rezidențial și spații comerciale la parter. Numai când sunt interese private se lucrează cu așa spor