Marșul a fost precedat, vineri și luni, de alte proteste. Acțiunea de marți a profesorilor s-a întins pe o oră și jumătate, iar de-a lungul marșului s-a alăturat acestora, pentru cinci minute, și primarul Dominic Fritz, atunci când protestul a ajuns în fața instituției pe care o conduce. Traficul a fost blocat etapizat de-a lungul bulevardului C.D. Loga și, mai apoi, și pe bulevardul Revoluției din 1989, în fața prefecturii. Jandarmii nu au încă o estimare exactă a numărului de participanți, însă au părut a fi mai mulți decât în acțiunile din ultimele zile, de rândul sutelor, poate chiar 1.000.
Tot marți, la București, au avut loc noi negocieri. Liderii sindicatelor timișene au spus, ca liderii federațiilor de la București, că nu se lasă convinși de bonusurile oferite pe carduri de vouchere de guvernanți. Marțul de marți a fost organizat de toate cele patru sindicate timișene din Educație: Sindicatul „Spiru Haret” Timiș, Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș, Sindicatul Oamenilor Liberi din Educație Timiș și Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu” Timiș. „Greva continuă!”, au spus, încă o dată, liderii acestora. Din nou, de-a lungul plimbării lor, s-a strigat și „Demisia!”, „Demnitate!”, „Grevă!” sau „Ne dorim respect”.
Printre altele, profesorii participanți au afișat mesaje precum: „Anul viitor la vot, o să plătiți pentru tot”, „Dacă bani nu aveți, o să aveți analfabeți”, „Un popor educat nu poate fi manipulat” sau „Înainte de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea”. Alături de profesori, au venit, din nou, și elevii. „Nu puteți pune elevii pe primul loc, dacă puneți profesorii pe ultimul”, „Salarii decente, educație demnă”, „Cum arată astăzi școala, așa arată mâine țara” scria și pe unele dintre pancartele purtate de aceștia.
Interesul pentru grevă rămâne ridicat, în ciuda ofertelor guvernului
Și marți, la marșul din zona centrală, profesorii s-au arătat nemulțumiți, ca și până acum, atât de salarizare, cât și de lipsa de respect față de meseria lor. Lipsă de respect manifestată atât din partea guvernanților, cât și din partea unei părți a opiniei publice. Din nou, principala țintă a scandărilor a fost președintele Klaus Iohannis. Ar fi de menționat că, la începutul grevei generale, și-au anunțat susținerea față de acțiunile de grevă aproximativ 4.000 de angajați ai școlilor din Timiș. Între timp, s-au alăturat și mai mulți, însă începând din această săptămână unii, cadre nedidactice, s-au retras. În perioada de grevă aceștia nu sunt plătiți, iar ei au cele mai mici salarii.
„În grevă, undeva la ora actuală, sunt undeva la 62% dintre membri, la noi în sindicat cel puțin. Am scăzut puțin ca procent pentru că, săptămâna aceasta, personalul nedidactic a ieșit din grevă, ei au salariile foarte mici. (…) Momentan așteptăm ca guvernul să se trezească. În momentul în care o să se trezească, vor înceta și protestele. Interesul nostru este să fim la catedră. Până acum, la negocieri au fost făcute promisiuni în spiritul celor anterioare, vouchere și acele sume care trebuie justificate cu facturi, dar așteptăm ceva concret. S-ar putea să iasă ceva zilele acestea”, a declarat, pentru Tion, Marius Lobază, vicepreședintele Sindicatului.
A ieșit și primarul Fritz
Deși, la începutul protestului, liderii sindicatelor au cerut să nu fie primiți politicieni, la un moment dat, când manifestațiile au ajuns și în fața primăriei, a ieșit din instituție și primarul Dominic Fritz. Acesta a vorbit timp de câteva minute cu profesorii nemulțumiți. De unii a fost primit cu urale, în timp ce alții nu au fost la fel de fericiți să îl vadă. Edilul a oferit și declarații, arătându-se nemulțumit că guvernanții nu renunță, de exemplu, la pensiile speciale pentru a crește salariile profesorilor.
„Eu înțeleg că mulți părinți și copii suferă, dar cred că mesajul este corect. Felicit profesorii pentru unitatea de care dau dovadă. Este ridicol că Guvernul este surprins de grevă și de revendicările profesorilor. Situația era predictibilă și Guvernul trebuia să ia în serios inflația și efectul inflației asupra salariilor profesorilor. Se pot găsi bani dacă guvernul își asumă în sfârșit să taie pensiile speciale, să taie la nivel central toate aceste cumetrii și sinecuri. România este o țară bogată dacă vrea, dar trebuie să avem un Guvern curajos, care nu încearcă să scape de responsabilități. Desigur că e lipsă de curaj. Avem un prim ministru care este beneficiar al unei pensii speciale”, a declarat Fritz.
foto: Tion
Marș și la București
Marți, de la ora 12:00, au fost noi negocieri la București. Liderii de federații, însă, s-au plâns că au primit, mai mult sau mai puțin, aceeași ofertă. Drept urmare, a fost anunțat și aici un marș la care ar urma să participe 10.000 de angajați din Educație. În general, atât la Timișoara, cât și la București, profesorii cer acordarea a 6% din PIB pentru educație, de unde să fie plătite și revendicările salariale: salarii pornind de la 4.000 de lei pentru debutanți și, pentru toți, o creștere cu 25% a actualelor venituri.
Pe aceeași temă:
Peste 40% dintre profesorii din Timiș vor participa la greva generală care începe luni
UPDATE. Profesorii din Timiș au ieșit la protest: „Sistemul de educație dorește să fie respectat”!
VIDEO. Angajații timișeni din Educație au protestat din nou în fața prefecturii
Trimite articolul
XAzi romania a lansat oficial programul autovehicule tactice blindate de tip usor
– 1 miliard oiro
#romania blindata
ps: “sa se dea cate 1 sa ajunga la toata lumea”. care ce apuca, un auto blindat, o racheta, un f35, o drona etc. Eu sper sa apuc unul din cele 2 submarine sa ma “dau” prin bega cu el. 😜.
pps: frigz, ce mai faci, bine? ai bagat capul in poza sa hauhau? bun atunci, tine sus cea buna munca!
#🤪
mhm. si vor primi fix mumu, ca de fiecare data
-
Lasa ca nu se obosesc cu munca,auzeam elevii pe strada cum profesorii ii lasa pe telefoane sau sa faca ce vor in clasa dar sa nu faca galagie,sa treaca ora.
Lasa ca iese aur si invatamantul nu o sa mai fie obligatoriu, doar studiul Bibliei.
-
n-are nici un sens ce ai scris. am inteles, ai ceva emotii negative vis a vis de aur. nu vrei tu sa ai ceva argumente logice? ca tot a aparut asa zisul lor program de guvernare, ai avea de unde. l-ai citit sau e muuuult prea lung pentru tine? vezi, de-asta usereu’ s-a dus in cap, ca in afara de emotie “huo ailalti” n-a venit cu nimic. a, ba da, cu penenereu’ lu ghinea din cauza caruia papagalii usele de-acu vand tzara pe 10 mld oiro. si la nivel local, niste mici sifonari prin diverse “studii”, si o administrare de toata jena.
(#🤪)^7
traducere:
(#idiocracy)^7
Tot respectul pentru toată activitatea didactică! Fără supărare, imaginea societății reflectă pregatirea și nivelul de cultură dobândite pe băncile școlii! Nu uitați un lucru, liderii de sindicate sunt aserviți politic! Dumneavoastră dascălii faceți parte din clasa intelectuală a societății, sau cel puțin așa ar trebui, deschideți mai larg ochii și citiți printre rânduri…Duceți pe umeri acestă situație salarială de 30 ani, grevele se ivesc tocmai în momentele cheie ale statului! Nu uitați un lucru, d voastră decideți soarta societății de mâine!
Eu nu am vazut ca acesti profesori sa ceara si conditii mai bune in scoli, ci doar salarii mai mari. Interesul pentru elevi din partea lor este 0. Greva poate fi facuta si dupa orele de program sau in vacanta de vara in care cadrele in general nu trec pe la scoala timp de 3 luni. In plus, acest mit al salariilor mici este fals tinand cont de norma de predare de 18 ore pe saptamana si de situatia economica a tarii in general. 3000 lei pt un profesor debutant este decent tinand cont ca un economist in privat porneste de multe ori de la 2500 lei si lucreaza 40 ore pe saptamana, nu 18. Mai mult, nu are 3 vacante pe an cumuland 4 luni de zile, plus toate celelalte beneficii de la stat…
-
Iti urez ca tu si copiii tai sa lucrati in invatamant! ce urare frumoasa, este? dar speram ca situatia sa ramana neschimbata concedii, beneficii, salarii prea mari…
si o sa ai si timp sa citesti ce e aia greva, poate si intelegi de ce, cum si cand se face… bine ca nu le-ai zis sa faca greva noaptea undeva in camp. Bravo, esti intelijent! presupun ca esti chiar ceva ‘telectual!#🤪
Pentru 1/2 din norma și 120 de zile de concediu aveți prea mult. Produceri analfabeți funcționali, 90% dintre elevi sunt așa. Salariile trebuie reduse cu 50%!!! Mars la catedra!
-
chiar ca fix aia produc. dar nu stiu cat e din cauza lor si cat din cauza materiei prime precum si a producatorilor materiei prime. tu esti exemplul perfect pentru educatia dezastruoasa.
ps ce is aia analfabeti functionali? is mai buni decat aia disfunctionali?
stai jos, “10”.
si 1 la purtare, exmatriculat.