Pentru a marca cei 80 de ani de activitate, cei de la Universitatea de Vest din Timișoara i-au făcut o surpriză Mitropolitului Banatului. Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan a fost invitat la evenimentele festive ale UVT, care au avut loc, printre altele, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu.
Sâmbătă dimineață a avut loc vernisarea celor două lucrări de artă monumentală create și amplasate de autorul lor, Silviu Orăvițzan, la sediul ICAM: Floarea vieții (basorelief aurit, tehnică mixtă, 600 cm x 660 cm) și Mecanica cerului (tehnică mixtă pe pânză, 720 cm x 400 cm).
Înaltul Ioan a marcat, alături de reprezentanții UVT, cei 10 ani de la întronarea sa în fruntea clerului bănățean.
„Ne aflăm aici, în această instituție, care va fi un fanion al Universității de Vest, Universității de la Asfințit, cum o numesc eu. Ne aflăm în fața unei noi gramatici a cunoașterii. De câtva timp. Dacă până mai alaltăieri, cunoașterea și cercetarea științifică mergeau pe o anumită linie, oarecum clasică, nu mai putem face cercetare științifică după canoanele și rânduielile trecute, ci dinamica gramaticii științifice este foarte profundă astăzi și schimbătoare. Din seara aceasta, printr-o știre de la televizor, până mâine dimineață, se poate schimba foarte mult în conjugarea elementelor științifice.(…)”, a spus la ceremonie Înaltul Ioan.
Acesta a mai dat exemple ale marilor cercetători din decursul istoriei, cum ar fi Isaac Newton sau Albert Einstein și formulele care au revoluționat lumea științifică. Însă Înaltul Ioan a subliniat că „formula de bază a mecanicii cuantice” este cea care acum stă la baza cercetării moderne.
„Nu se mai poate face cercetare astăzi fără această formulă, altfel rămânem undeva în istorie. De aceea, le-aș spune celor care vor trudi în această instituție să aibă curaj de a gândi negânditul. Această formă de cercetare a negânditului, această împinge societatea și știința pe alte culmi ale cunoașterii.
Astăzi, în școli și universități, trebuie să pregătim oameni pentru profesii care nu sunt în nomenclatorul profesiilor din catalogul de profesii care sunt recunoscute de statul Român.
Aici ar fi foarte interesant ca cei ce vor lucra în acest institut și în alte instituții de cercetare din universități de la noi să gândească să pregătim tineri pentru o meserie de care va fi nevoie ea peste 20 de ani. (…)
Aș mai zice ceva. Știința a dus lumea pe căile progresului și bunăstării omului. Însă să nu facem din știință un idol. Știința nu oferă certitudini, oricât ar fi ea de exactă. (…) Oferă însă cele mai bune răspunsuri pe care le avem astăzi. Nimeni nu poate da răspunsuri mai bune decât știința, dar mergând pe treptele cercetării științifice – știința, în decursul ei, a avut niscaiva naivități. Dar a fost încercările oamenilor de a depăși necunoscutul în care trăiau”, a mai specificat Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan.
Programul a continuat cu o nouă reuniune a Consiliului Național al Rectorilor, de la ora 10, tot în cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu.
Trimite articolul
XBugetarii de lux cu pensii speciale…Astia conduc Banatul in saracie maxima si ZERO PROIECTE DE EDUCATIE
Doar SIFONEAZA BUGETELE PUBLICE, zero proiecte sociale prr copii nevoiasi, adica o teeime dintre copiii de la sate
-
uita-te si tu pe site-ul mitropoliei, da-i click pe “arhiepiscopia timisoarei” si apoi la “invatamant-tineret” sau “social filantropic” sau ce te mai intereseaza.
nu discut “diverse aspecte” criticabile, doar zic ca “zero proiecte educationale” si “zero proiecte sociale” e o vrajeala.
informeaza-te despre actiunile filantropice ale bisericii in ro(inclusiv spitale, ingrijire copii abandonati etc) si apoi critica in cunostinta de cauza(nu pe baza de “auzit eu la radio- șant”, “am vazut eu un reportaj”) daca ceva nu-ti convine. sigur sunt si lucruri criticabile, ca peste tot, dar hai sa nu manipul.am, ca sunt destui care cu asta se ocupa.#🤪
Dumbledore?