Asociația Green Revolution, cu sprijinul unor sponsori privați, printre care și BCR, a readus la Timișoara serviciul I’Velo. Serviciul este asemănător celui operat în oraș deja de STPT, dar se vrea a fi și mai ușor de utilizat. Acesta va fi gratuit timp de aproape un an.
„Felicitări celor care au lansat mai întâi de toate aplicația, serviciul și inovația. Asta este primul motiv pentru care am sprijinit proiectul, pentru că este o inovație urbană. Noi suntem un brand care sprijină inovația și tehnologia pentru o viață mai bună. Al doilea motiv, evident, este cel de soluție de mobilitate și educație pentru un comportament responsabil, ecologic, sustenabil.
Educația probabil că este, în acest moment, arma noastră secretă pe care o putem folosi pentru viitor. Nu în ultimul rând, mă bucur foarte mult pentru de fiecare dată când există sisteme de sharing. Acestea, practic, sprijină comunitatea și sprijină spiritul comunitar, deci din acest punct de vedere, inovație, educație, comunitate, cred că sunt ingrediente foarte bună pentru dezvoltarea orașului. Ne bucurăm să fim sponsori”, a declarat Ionuț Stanimir, directorul de marketing si comunicare al BCR.
Cum se folosește sistemul?
Sistemul se folosește destul de ușor. În primul rând, trebuie să descărcați aplicația I’Velo din Google Play Store sau Apple Store și să vă creați un cont, furnizând câteva informații, pentru validare fiind nevoie de un act de identitate sau un umăr de telefon din rețeaua Orange. Mai durează câteva minute ca cineva din call-center să verifice corectitudinea informațiilor furnizate și primiți validarea finală.
Destul de important, utilizarea serviciului vine cu drepturi și obligații, explicate pe înțelesul tuturor tot în aplicație. Dacă mai aveți întrebări ulterioare, aveți disponibil și call-centerul.
Cu contul deja validat, doar scanați codul QR prin aplicație și puteți pleca cu bicicleta. Un „one pass” este valabil două ore, dar se poate extinde cu un simplu click.
„Ne bucurăm să lansăm proiectul bikesharing I’Velo, un proiect cu nouă stații și 140 de biciclete care sunt puse gratuit la dispoziția timișorenilor din dorința de a-i face să îmbrățișeze bicicleta ca mijloc de transport alternativ, nu doar de agrement. Prin aplicația e-Velo puteți vedea toate punctele de unde puteți lua sau lăsa o bicicletă și să vă bucurați de Timișoara și timișorenilor. (…)
Acum 15 ani era un adevărat kamikaze mersul cu bicicleta și cred că în prezent face parte din personajul urban și tot mai mulți îmbrățișează acest tip de transport. Noi investim mult în operare, colegii se ocupă de igienizare, mentenanța lor și transportul lor și sperăm ca timișorenii să aprecieze asta și să le folosească cu respect. Avem o echipă deja aici, oameni muncitori care iubesc mersul pe bicicletă. O bicicletă se poate folosi oricât timp, 24/24”, a declarat și Raluca Fischer, președintele asociației Green Revolution.
Soluție propusă de aceștia este una complet automatizată, 100% românească, implementată deja cu succes de mai bine de 10 ani în România. În total, cei de la Green Revolution au în jur de 2.000 de biciclete în flotă. Acestea sunt nemțești, gândite atât pentru confort, cât și pentru siguranță.
Sistemul va fi donat primăriei
Trebuie menționat că, după primul an, în care utilizarea va fi gratuită, sistemul va fi donat primăriei. Viceprimarul Ruben Lațcău vede acest lucru ca o oportunitate foarte avantajoasă pentru oraș, atât din punct de vedere economic, cât și social.
„Acest sistem alternativ de mobilitate a fost creat în întregime din donațiile firmelor din Timișoara, bicicletele au fost fabricate aici, sistemul va funcționa 10 luni de zile gratuit după care va fi donat orașului, intenția va fi să găsim apoi un patron privat, pentru că noi mai avem un sistem alternativ operat de STPT și cred că un pic de competiție va face bine atât utilizatorilor, va crește opțiunile timișorenilor de a se deplasa prin oraș fără mașină și speranța mea este că va crește calitatea serviciului public și privat.
Timișoara înțelege foarte bine că bicicleta nu este doar o soluție verde, dar și utilă și pragmatică pentru noi. Realitatea este, și o spun ca om care merge cu bicicleta adesea, că de cele mai multe ori ajungi mai repede cu bicicleta în oraș decât cu mașina, mai ales dacă ne gândim la orele de vârf. (…)
Sistemul STPT este utilizat la un număr mic și primăria subvenționează anual sistemul de biciclete și trotinete utilizat de STPT cu aproximativ 5 milioane de lei pentru ca sistemul să fie operațional și funcțional. Cu proiectul privat, costul scade la 0”, a declarat și viceprimarul.
Acesta a mai insistat și pe proiectele pe care le are primăria în lucru pentru extinderea pistelor velo din oraș. A și dat exemplu celei care pornește de pe Traian Lalescu și ajunge pe Eneas, care ulterior va fi extinsă până în Giroc. Ca și în cazul acesteia, actuala administrație își propune în prezent și în viitor să treacă pistele de pe trotuar pe carosabil, totuși separate de traficul rutier.
La evenimentul de lansare a I’Velo au fost invitați și reprezentanții Universității Politehnica din Timișoara (UPT) și Universității de Vest din Timișoara (UVT). Atât una, cât și cealaltă unitate de învățământ superior au evenimente dedicate sportului, în general, dar și mersului pe bicicletă, în mod special.
Florin Drăgan, rectorul UPT, a remarcat că bicicletele folosesc tot mai multă tehnologie, implicând astfel și absolvenții instituției de învățământ pe care o conduce. Alexandru Popa, prorector al Universității de Vest, pe de altă parte, a vorbit despre Barometrul Calității Vieții pe care îl realizează în fiecare an UVT-ul și care arată că tot mai mulți timișoreni folosesc bicicleta.
(2920)
Citiți principiile noastre de moderare aici!