Consiliul Județean Timiș amenajează patru noi sensuri giratorii între Timișoara și Giroc, pe DJ 595, Calea Timișoarei, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.
„La cererea Primăriei Giroc și a Poliției Rutiere ele sunt gândite în principal pentru a înlesni accesul pe străzile secundare din localitate și pentru a crește siguranța participanților la trafic, în condițiile în care în zonă au loc foarte des incidente de trafic și accidente”, au precizat pentru Tion reprezentanții CJ Timiș.
Sensurile giratorii vor fi amenajate la intersecțiile cu străzile Aviației, Soarelui, Neptun și Jupiter.
Lucrările demarate zilele acestea nu sunt pe placul multor șoferi. În timp ce unii se plâng că petrec zeci de minute în trafic, alții sunt nemulțumiți că se amenajează sensuri giratorii și consideră că nu ar fi necesare.
„Ați dori să veniți până în Giroc să vedeți ce atrocitate a instalat Primăria Giroc în colaborare cu Consiliul Județean Timiș? Sunt mii de oameni care trebuie să circule zilnic la serviciu în Timișoara! E lipsă de respect pentru cetățeni”, ne-a scris un cititor.
„Astea sunt sensuri giratorii?? Pentru ce ne trebuia nouă așa ceva? Din patru benzi acum avem doar două, dacă nu se circulă civilizat și normal ne merităm soarta. Ar trebui să revenim la normal cum a fost înainte dar și noi șoferii să fim civilizați în trafic”, a fost de părere un alt cititor.
„Noile sensuri giratorii din Giroc, Calea Timișoarei, mai rău încurcă traficul decât îl îmbunătățesc, au reușit să nemulțumească o întreagă comunitate!”, spune un altul.
Dispute aprinse despre noile sensuri giratorii de pe Calea Timișoarei se poartă și în mediul online.
„Problema nu e cu aceste sensuri, ci cu Primăria Giroc, care nu a fost în stare să gândească (măcar pe foaie, un proiect măcar) mai multe variante de conectare a Girocului la Timișoara, momentan suntem doar cu uliță principală, asta e problema!”, consideră un șofer.
„Trebuiau semafoare, era mai ieftin”, consideră altul.
„Astea sunt sensuri giratorii?? Pentru ce ne trebuia nouă așa ceva? Din patru benzi acum avem doar două, dacă nu se circulă civilizat și normal ne merităm soarta. Ar trebui să revenim la normal cum a fost înainte dar și noi șoferii să fim civilizați în trafic”, a fost de părere altcineva.
Sute de persoane au spus că sunt nemulțumite de măsură într-un sondaj pe rețelele sociale.
Mai puțini, dar există și oameni care apreciază lucrarea.
„Foarte tare, trebuie văzut binele din aceste lucruri… Nu se mai circulă cu viteză foarte mare, nu mai sunt atâtea accidente, poți ieși mult mai repede de pe străzile adiacente”, a fost de părere o șoferiță.
Alta îi ceartă pe cei care resping ideea sensurilor giratorii.
„Pe voi nu vă mulțumește nimic! Ați făcut atât tam tam că vreți sensuri giratorii ca să nu se mai circule ca pe autostradă și tot voi comentați aiurea. Majoritatea nici nu știți să folosiți aceste sensuri giratorii! Nici măcar nu știți să acordați prioritate! Eu sunt sigură că și cu aceste sensuri, tot vor fi accidente. Mai bine ați învăța cum se circulă într-un sens giratoriu și apoi veniți cu comentarii!”, a scris șoferița în grupul Pro Giroc de pe Facebook.
Potrivit reprezentanților CJT, cele două girații cu străzile Soarelui și Jupiter vor avea caracter de girație definitivă.
„În acest moment este în lucru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, urmând ca un constructor să fie desemnat, dacă procedurile vor fi parcurse în termen, spre finalul acestui an. Calea Timișoarei din Giroc este una dintre cele mai circulate artere, iar investiția este estimată la aproximativ 500.000 de lei. După finalizarea celor două sensuri giratorii definitive se are în vedere, în funcție de analiza și concluziile celor din Comisia de Circulație și de la Poliția Rutieră, o posibilă desființare a celorlalte două sensuri provizorii și revenirea la circulația pe patru benzi pe porțiuni din Calea Timișoarei, cu amenajarea și semnalizarea corespunzătoare, în raport cu traficul din zonă”, ne-au mai informat reprezentanții Consiliului Județean Timiș.
Benefică le vede contribuția și primarul din Giroc.
„Sensurile dacă sunt bine executate sunt foarte utile, la fel ca în țările civilizate. Varianta de semafoare nu putea fi aplicată pentru că nu exista posibilitatea de a întoarce. Sensurile sunt avantajoase pentru cei care ies de pe străzile adiacente, însă cei de pe Calea Timișoarei clar că vor să folosească drumul ca până acum și nu aplică regulile sensurilor giratorii, de aceea au disconfort. E un drum drept de patru kilometri și unii îl foloseau ca autostradă, mergeau cu viteză foarte mare”, a declarat pentru Tion Dan Vîrtosu, primarul comunei Giroc.
Totodată, vizavi de benzile înguste, cei de la CJ Timiș spun că acestea par astfel în urma unor lucrări de modernizare a iluminatului public.
La toate cele patru sensuri provizorii, lucrările au început în mai 2023, termenul de finalizare fiind sfârșitul lunii iulie 2023. Drumul este executat conform proiectului, însă a fost necesară montarea stâlpișorilor și a balizelor de ghidaj pentru a obliga șoferii să respecte dirijarea rutieră impusă pentru încadrarea corectă în sens. Conform proiectului, la încadrarea în sens, direcționarea se face de la cele două benzi a 3m/bandă, pe o bandă de 3,5m. Deocamdată benzile par mai înguste din cauza unor lucrările de modernizare a iluminatului public efectuate de Primăria Giroc în zonă”, ne-au mai spus reprezentanții CJT.
Pe aceeași temă:
O firmă din Dolj va amenaja cele patru sensuri giratorii provizorii în comuna Giroc
Trimite articolul
XUtile sunt cele care leaga Mosnita de Timisoara. Cele de la Giroc nu sunt sensuri giratorii , sunt nistr porcarii foarte prost proiectate la felul cum sunt trantite pe benzile de circulatie
-
Daca faceau ca in Mosnita erau corecte…
In nici o tara civilizata nu faci dintr-un drum aglomerat cu 2 benzi unul cu 1 banda… -
Problema e ca nu reduc risul de accident! Fiind doar o singura anda si sensuri mici e plin de oameni care fenteaza si se baga la intimidare.
Nu se mai poate trai fara BMW.
La asemenea alesi locali, asemenea proiecte
Ce vreti mai mult?
Dan Vârtosu nu este primar, este un obedient interimar al lui Puiu. Toma e lăudat de un an de popă și cumnatul lui Puiu face pe primarul. De asfaltări,canalizări când va ocupați? cu sensurile giratorii m-ați convins. Până când nu mai e nici o urmă din cele patru familii în primărie, Girocul nu se face bine.
In fiecare dimineata le transmit numai ganduri bune celor care au inventat si pus in practica aceste “sensuri”. Niste galeti mai mari puse in mijlocul drumului. Cei care nu au nicio pregatire sau abilitate se apuca de politica. Se vede in proiectele realizate.
daca nu poti face ceva bun pt oameni, macar asigura-te ca ai facut ceva rau
carpeli peste idiotenii, apoi alte carpeli
Asa este, nu sunt corecte sensurile giratoriu dar nici voi nu ați fi vrut să circulați regulamentar înainte să le facă, asa că se pare că adevărul este undeva la mijloc.
Ideea sensurilor giratorii este excelenta – punerea in practica a acestei idei este dezastroasa.
Trebuiau gandite si executate doua sensuri giratorii (ma refer aici la cele definitive) cu doua benzi – prima pentru parasirea sensului la prima iesire (viraj la dreapta) sau la a doua iesire (mers inainte), iar cea de-a doua banda pentru viraj la stanga/ intoarcere – exact asa cum este la ESO.
Asa… traficul e sufocat. Se circula mai greu, acum, in perioada vacantelor si a concediilor decat se circula la orele de varf in timpul anului scolar.
Circuland pe doua benzi, majoritatea soferilor care circulau spre Timisoara se angajau pe a doua banda la intersectii, astfel incat sa faciliteze intrarea in intersectie pentru viraj la dreapta (spre Timisoara) pentru soferii care ieseau de pe Soarelui, Neptun sau Aviatiei si se circula excelent.
Accidentele se petreceau doar din neatentie, pentru ca X sau Y nu se asigura cand facea viraj la stanga sau, in cazul intersectiei cu str. Neptun, din lipsa de interes a autoritatilor locale – atat CJT – care nu s-a deranjat niciodata sa puna – fie bumper fie o oglinda pe C. Timisoarei, cat si Primaria Giroc, care nu a gasit o solutie legala prin care sa elimine acea firida imensa care bloca vizibilitatea.
In rest, nu se produceau accidente si se circula decent.
Referitor la viteza – pentru cei nemultumiti – 40km/h e suficient pe bucata aceea – daca mergi cu 70-80 pe tronsonul acela – calea ferata – ESO – castigi cat, 1 minut?
In alta ordine de idei, poate era mai indicat sa se puna bumpere in dreptul trecerilor de pietoni din preajma statiilor Giroceana si iluminat public cu led-uri, deoarece traversarea strazii este un adevarat pericol pentru pietoni. Insa nici aici, CJT nu face absolut nimic. Tovarasul din USR care se batea cu pumnul in piept ca drege si face, a facut pe dracu si cam atat.
Si ca un ultim punct – probabil ne aducem cu totii aminte cat de prost au pregatit si inaugurat intersectia de la centura spre Chisoda – experiment nereusit asupra caruia au revenit destul de rapid. Cine stie, poate regandesc sensuriile giratorii definitive la doua benzi pe sens…
-
ai punctat toate aspectele si ai mare dreptate
-
Pai le face o firma olteneasca… La ce va așteptați?
In orice tara normala, intr-o astfel de situatie, pentru iesirea din sosea se face o banda suplimentara, care degreveaza cele doua benzi de autoturismele car ies din sosea.
Astfel raman functionale doua benzi pe fiecare sens.
Dar asta se intampla cum spuneam, in tarile normale…
-
In orice tara normala se dezvolta alternative pentru a reduce numarul de masini, Timisoara este la doar cateva km distanta de Giroc, e perfect pentru transport in comun si bicicleta dar practic ambele sunt ignorat de autoritati, ce avem acum intre Giroc si Timisoara este ingrozitor.
Nu e nimeni dat afara pt incompetenta? La stat toti primesc o paine indiferent de performanta.
De fapt trebuiau cumparati stalpisorii. Cata hotie….
Vreau sa vad cum ba in toamna cand incep copii scoala si se termina sezonul concediilor.
Bulevardul Sudului trebuie prelungit pana in Giroc !
Este trist sa vezi cat de drogati sunt cu masina lor…. Giroc este la doar 5km de centrul Timisoarei, daca ar exista o pista de biciclete mai buna si transport in comun mai bun, sigur aglomeratia ar disparea cu usurinta, oameni ar fi mult mai sanatosi si as avea mult mai putin poluare de aer, zgomot, si mai departe….
-
Tati, du-te tu cu bica la 42Celsius sa vezi cum e
-
Daca nu ai clima in masina ta e mult mai cald decat afara…
-
-
Nimeni care are masina nu alege transport in comun sau bicicleta. Cu masina merge omul din giroc la lucru in Timisoara. Daca ai de ajuns sa zicem.. in piata 700, pai ce faci, turul Frantei? Iti scuip plamanii cu bicicleta. Daca mai esti si mai batran sau cu fizic mai putin dezvoltat sau impedimente de genu.. Bicicleta e doar utopie.
-
Uite putin in Ungaria, numarul de batrani care merg cu bicicleta, mai ales unde au facut piste. Uite in olanda unde in aniile 70 era plin de masini si au avut multe morti pe drum… iar acum tara s-a schimbat complet, cum stim toti, si la ei sunt foarte multe batrani pe bicicleta mai ales ca acum avem biciclete electrice care sunt prea ieftin in comparatie cu masini.
In rest e mult mai bine pentru sanatatea lor, e mai ieftin si mai putin poluant….
Dar da, ai dreptate, o sa dureze pana se schimba mentalitatile aici. Pana atunci, mult succes cu aglomeratia, accidente, poluarea, bolile metabolice, zgomotul,… -
Îți scuipi plămânii când nu faci mișcare, corect, dar unul care merge de cel puțin 3 ori pe săptămână cu bicicleta îți garantez că nu are nici o problema. V-ați obișnuit voi prea confortabil și acuma daca mergeți puțin să faceți mișcare există riscul să și muriți. GHINION.
-
Pare a fi o pedeapsa, deoarece majoritatea dintre voi circulati agresiv si neregulamentar.
-
Bingo!!! Le-aș pune și 10 calmatoare in 500 de metri că asta merita românașii ăștia grăbiți și nervoși.
Calm ba! Si la mosnita sunt si din cand in cand se mai implanta unu’ in ele. Si tot ca pe autostrada se merge.
Sunt foarte bune ! Miile de olteni din Giroc nu respectau deloc delimitarile de facut stanga…….daca mergeai corect si trebuia sa faci stanga……veneau meltenii pe banda 2 cu 80……Sper la mai multe sensuri si mult mai multe controale.
-
Sa inteleg ca esti pro banateni fara bun simt, sau ai ceva cu oltenii in mod special? La cum se circula (si) in Banat, ai zice probabil ca doar oltenii au masina aici, banatenii or fi toti doar pietoni sau biciclisti. Si poate mai vezi si tu cand ai timp ceva statistici cu accidente in diferite regiuni.
-
Ai dreptate…
Si ca pedeapsa sa fie dubla, o firma din Dolj realizeaza lucrarea… -
Sa va traiasca taximetristii, sunt foarte educati si corecti! 🙂
eeeee, nu mai pot m.istii sa calce pedala. Luati-o in brate ! HAHAHAHAHAH
Toti v-ati mutat la ghena de Giroc….cu strazi neasfaltate si fugiti repede in Temeswar la munca ….si circulatii ca bezmeticii (nu toti, 90%) logic ca se vor implementa chestii care sa va incetineasca.
Frustrarea? e doar dovada ca se fac lucrurile cum trebuie !!!!!
Cine sunt “reprezentanții consiliului județean” care declara astfel de idioțenii?? Normal că primarul în funcție e de acord că e tot PNL că și Nica, cum să îl contrazică??
In toate tarile se extind drumurile, se lărgesc cele existente, se fac pasaje denivelate, se fac autostrăzi urbane pe care să intrii cu 100 km/h până aproape de centrul localității mari, la noi gatuim și facem sensuri giratorii! Dar asta ați votat, asta aveți!
Să nu uităm că toate drumurile care pleacă din Timișoara sunt fie DN, fie DJ, adică drumuri pe care ar trebui sa circuli cu 100 sau 90 km/h. Deci măsurile trebuiau să fie de lărgirea drumurilor, parapet median și descărcare cu pasaje denivelate!
Un haos total s-a creat!
Ce minti luminate au gandit asa ceva ar trebui sa-si reia studiile de liceu (daca au) unde era si disciplina numita “logica”.
Vai si amar!
Din pacate, ca de obicei, au de suferit tot muritrorii care le aduc bani la buget ca sa poata face alte creatii SF de genul asta.
Trebuie să înțelegeți că se dorește limitarea mobilității! În plus va spun ca în traficul din Timișoara sunt la anumite ore persoane care circulă intenționat greșit sau cu viteză redusă pentru a perturba fluidizarea circulației auto. Acest aspect este parte a ideii de a dovedi că suntem prea multe mașini care poluează.
-
@ghita
Asta ar explica și proiectul de “modernizare” prin îngustare a străzii 16 Decembrie și caii Sagului. -
Omule… ai zis-o… nu ma asteptam sa aud/citesc asa ceva. Chiar nicio sansa la orizont pentru un viitor sanatos in Romania, devin tot mai extremisti oamenii.. lipsa dezvoltaeii educatiei ii va lovi direct in cap pe PSD si PNL 🙁 auzi la el, circula unii intentionat incet.. doamne fereste si pazeste..
In Moșnița văd că se poate circula, mai exista cate un idiot care circulă cu viteză și vrea să sară peste câte un sens giratoriu, dar nu cred că îngreunează traficul.
Da ce tot aveti treaba in Timisoara ? Voi stati la Giroc…cat e impozitul acolo ? Cata uzura faceti pe drumurile timisorenilor ?! Iaca suferiti ca si noi restul :)) ce pe Bogdanestilor se circula mai bine ?! Acolo nu mai e nicio banda pe sens :)))
-
lasa-ma sa ghicesc, tu esti dintre aia care considera ca spatiul din fata casei/blocului ii apartine si sare cu gura pe oricine parcheaza acolo… stai linistit, cei mai multi merg in Tm doar cand nu au incotro, eu unul lucrez de acasa, merg la cumparaturi in Giroc, vin in oras doar sa imi vizitez familia…
Am gasit pe scribd un document interesant, ii zice “Proiectarea Intersectiilor Giratorii”. O gramada de grafice, cum tre’ sa fie pozitionate axele la intrare, cat tre’ sa fie razele si in functie de ce anume, calcule de capacitati de trafic, cand sunt recomandate si cand nu. Cred ca autoritatile nu l-au gasit🤪
#”las-o mă ca merge-așa, ne-am obisnuit cu ea, las-ooo…”
#🤪
alea nu sunt sensuri giratorii, sunt o bataie de joc
Pentru cei care tot vreți biciclete și vreți piste, dați exemplu din Ungaria până în Olanda: aveți și nu prea dreptate.
Aveți dreptate pentru că sunt mulți care se plimba aiurea în trafic, mai ales tinerii sau cei cu profesii liberale care se duc sa bea o cafea sau sa manance in Unirii sau la mall. Într-adevăr că dincolo nu se întâmplă asta. Și atunci traficul se reduce.
Nu aveți dreptate pentru că dincolo, mai ales de când cu pandemia lucrurile s-au schimbat mult pe online. De când cu covidul am vorbit cu cunoscuți din Luxembourg, germania, Olanda, de profesie economiști, sociologi, medici, IT-isti, cercetători și toți au trecut și au rămas pe online. Chiar medic nefrolog nu mai merge la clinica decât rar, consultațiile le face online, Omu se duce la analize, ecografie, primește analizele și da diagnosticul și tratamentul online. Am vorbit cu angajat al Parlamentului european, funcționar simplu, se duce 1 zi la 2 săptămâni fizic la serviciu, atunci cu bicicleta, de plăcere, socializează cu colegii, bea cafea și munca adevărată o face de acasă. Itistii nu mai zic că aia toți online. La noi angajatorii nu permit așa ceva! Puțini privați, cam doar IT și statul deloc. Uitati-va la parcarea de la continental pe Buziașului să vedeți că e plina ochi.
Ei când o să se înțeleagă și la noi asta, atât privații cât și statul să lase angajații acasă, să meargă rar și de plăcere la serviciu, atunci traficul se va reduce și omul va putea merge de plăcere cu bicicleta rar la.serviciu.
Dar la noi comunismul e in floare, program de lucru la condica și după ne plângem.