Aurora de un roșu aprins a fost semnalată în mai multe localități din Timiș, printre care Dumbrăvița și Beregsău Mare. De asemenea, fenomenul vizibil în noaptea de vineri spre sâmbătă, a mai fost observat și în alte județe: Bihor, Satu Mare, Maramureș, Buzău etc.
Aurora boreală apare de obicei ca o strălucire difuză, ca o cortină extinsă în spațiu orizontal. De altfel, această cortină este compusă dintr-o serie de raze aliniate pe direcția liniilor de câmp magnetic.
Ultima dată, aurora boreală, cu nuanțe de roșu și roz aprins, a putut fi admirată de timișeni în noiembrie 2023.
„A fost auroră boreală. Nu e prima dată când se vede din România. Vorbim de cea de culoare roșie, care este cam singura care se poate vedea din România (efect al altitudinii la care apare și poate specific unor latitudinile mai joase) în unii ani de maximă activitate solară din ciclul de 11 ani”, scria atunci fizicianul Cristian Presură.
La rândul lui, Prof. Univ. Dr. Habil. Silviu Gurlui de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași atrage atenția că în aceste zile au loc explozii solare violente, împrăștiind spre Pământ particule energetice și radiație.
„Vor fi potențiale perturbații în telecomunicații sau în sistemele de distribuție electrică, managementul sateliților etc. […] Vor putea fi văzute, cu probabilitate mare, efectele pătrunderii particulelor în câmpul terestru, în atmosferă, mai ales în partea de nord a Europei, spre Finlanda, Danemarca, Norvegia, Anglia etc., efecte luminoase, aurore specifice, aurora boreală.
Teoretic, cu o anumită probabilitate însă mai redusă, acestea ar fi vizibile și în țările aflate la latitudine mai joase, spre 50°. Așadar, în această noapte, în funcție de condițiile meteo, e posibil să vedem la latitudine mai mari, un cer viu colorat. Culorile vor defini viteza particulelor proiectil, înălțimea unde interacționează cu anumite molecule din atmosfera și care sunt aceste molecule.
Fiind încă la Luna nouă, e posibil ca această auroră boreală să fie de o vizibilitate încă mai bună”, a scris Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook.
Imaginile ne-au fost transmise de către cititorii Tion, cărora le mulțumim pe această cale. Dacă și tu ai surprins imagini care pot deveni o știre, le poți trimite pe pagina noastră de Facebook sau pe adresa redactie@tion.ro.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XInclin cu umilinta sa cred ca una e aurora si alta i furtuna solara! Dar cine sunt eu sa judec :))
-
Si chiar ai dreptate. Relatia dintre furtuna solara si aurora este una de cauza-efect.
-
haarp pe fata
HAARP.
-
CREIER.
-
dap. “nu” e nicio legatura cu anuntul universitatii din Alaska cum ca in 8…10 mai vor fi efectuate niste experimente de detectare a resturilor spatiale. e doar o coincidenta. fix ca si data trecuta, tot coincidenta “n”-a fost.
-
Vezi să nu îți cadă pălăria din folie de staniol sau folie de… AUR 😀
-
tu ii contrazici si pe aia de la HAARP care au anuntat chiar ei ca e posibil sa vedem aurora?
cred ca la tine staniolul e pe interior. doar staniol.
-
-
a intrat PSD in campanie electorala 🙂
E proiectul lu robu! De ce nu zice fritz???