Viceprimarul Ruben Lațcău anunță că la Pasajul Solventul continuă lucrările de realizare a chesonului – „cutia” de beton de cu o lungime de 70 de metri, lățime de 28 de metri și înălțime de 9 metri –, care va urma, din toamnă, să fie împins sub liniile de cale ferată.
„În câteva luni, dacă vremea e bună și nu apar situații neprevăzute pe șantierul pasajului Solventul, începe împingerea tunelului pe sub liniile de cale ferată, circa 70 de metri, fără oprirea traficului feroviar.
Se lucrează la cheson, o structură în lungime de aproximativ 70 de metri și cu o lățime de 28 de metri. Va urma împingerea pe sub calea ferată, operațiune complexă care va dura câteva luni, în funcție de ce se află în subteran, pe sub linii”, spune Lațcău.
Acesta reiterează importanța realizării pasajului în vederea închiderii inelului IV de circulație pe partea de vest, acolo unde există o presiune tot mai mare din cauza noilor cartiere și a miilor de mașini care vin și din periurban.
Pasajul Solventul va avea o lungime de 87 de metri, șosea cu două benzi pe sens, linie dublă de tramvai, trotuare și piste de biciclete. Acesta va asigura legătura între Dâmbovița și Ronaț, urmând să degreveze traficul din această parte de oraș.
Investiția Primăriei Timișoara are o valoare de 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin programul Anghel Saligny, finanțare obținută la începutul anului 2023.
Lucrările întârziate de la pasaj
Contractul pentru lucrările de la Pasajul Solventul a fost semnat în toamna anului 2020, fiind prevăzut un termen de 26 de luni: două pentru actualizarea proiectului tehnic și 24 pentru execuția propriu-zisă. Licitația cu o singură ofertă fusese câștigată de asocierea Spic Internazionale (lider/Italia) – Pod-Proiect (Iași) – Sylc Con Trans (Arad), cu terții Arcada Company (Galați) și Conextrust (Bacău) și subcontractanții Teoval & Co (Iași), FDF Electric Grup SRL (Iași), ISPCF (București), Radaria (Galați) și SC Yda Proiect Consulting SRL (Iași).
Lucrările au început de abia spre finalul anului 2021, după ce administrația Fritz a ținut să modifice parțial proiectul. În urmă cu o lună, reprezentanții constructorului ne spuneau că lucrările ar trebui să fie gata în primăvara lui 2025. Astfel, dacă va fi respectat și noul termen, lucrările ar trebui să fie gata cu o întârziere de vreo doi ani și ceva față de termenul inițial.
Lucrările au fost întrerupte la finalul anului trecut la un procent de finalizare de 45% și reluate mai apoi în primăvară. În luna mai s-a turnat „fundul” pasajului, iar de la mijlocul lui iunie a început construirea propriu-zisă a chesonului.
Trimite articolul
XPai voi cu lopata faceti betonu? nu aveti utilaje? In Oradea se lucreaza de zece ori mai repede..
Pe langa ca isi bat astia doi, Fritz si Latcau de proiect, de pod se mai aude ceva?
Podul la anul si multi ani, pana atunci traficul va fi pe Strada Garii, s-au gandit tantalaii astia sa o reabiliteze cumva?
Daca tot au anuntat ca nu va mai fi niciun proiect mare de infrastructura in mandatul asta, adica un mandat pierdut, macar sa le termine pe alea incepute …
platiti-i dublu salariul la Bolojan si aduceti-l la Timisoara…..din Banatu’i fruncea am ajuns la ani lumina dupa Cluj, Oradea sau Iasi….
cam asta e situatia cu talambii de la primarie din ultimii 10 ani….
Si totusi, vad in filmare 5-6 muncitori care se plimba pe acea zona cu fier.. pai eu am avut la constructia casei mai multi muncitori decat au ei la un pasaj care se doreste a fi cel mai mare proiect de infrastructura de pana acum.
Sunteti penibili, dragi administratori ai orasului.