„E inadmisibil ca în Bega să se deverse așa ceva, e plin de pești morți, apă urât mirositoare, neagră și plină de spume la ecluza de la Sânmihaiu Român”, ne-a sesizat un cititor Tion.ro.
Pescarii din zonă au sesizat și Garda de Mediu, dar și Administrația Bazinală de Apă Banat. Echipele de intervenție ale celor două instituții au mers la fața locului să ia probe, dar s-au lămurit imediat.
„Din constatările de la fața locului, putem spune că nu este vorba despre o poluare, însă mișcarea apei de la stația de epurare în urma ploilor abundente de ieri (luni – n.r.), a putut duce la lipsa oxigenului în apă. În acest moment fenomenul este atenuat și nu s-a constatat mortalitate piscicolă pe canalul Bega”, transmite Garda de Mediu Timiș, pe pagina de Facebook.
Directorul instituției, Gheorghe Muntean, spune că fenomenul nu le este străin autorităților și că se întâmplă de fiecare dată când au loc ploi torențiale.
„ Noi am fost acolo, au venit și cei de la ABAB să ia probe. Din cauza ploilor, canalul pluvial s-a scurs în canalul care alimentează stația de epurare. Fiind un debit foarte mare, au preluat pompele și au deversat în Bega. Din cauza amoniului, care reduce oxigenul din apă, peștii au fost amețiți, o parte dintre ei s-au întors cu burta în sus.
Există pericol pentru pești în momentul în care crește amoniul din apă, pentru că se reduce oxigenul și ei mor, dar mortalitatea a fost foarte redusă și pentru o perioadă scurtă de timp. S-a deversat pluvialul direct în Bega, de fiecare dată se va întâmpla același lucru, pentru că stația de epurare nu are o capacitate atât de mare”, a explicat Muntean pentru Tion.
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat au luat probe încă de luni seară, după ce au fost sunați de cei de la Aquatim că stația de epurare nu a mai făcut față cantității de apă de ploaie. Au luat probe și marți dimineață, după ce au primit mai multe fotografii cu pești care plutesc. Inspectorii ABAB spun că nu au găsit pești morți și că rezultatul probelor se va afla cel mai probabil miercuri.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XApa, prin definitie, este H20. O vine de la oxigen. Este absurd sa pretinzi, indiferent de ce mita s-a dat si s-a luat, ca apa are “lipsa de ozigen”. Sincer, invatati sa mintiti mai convingator. Luati politicienii ca exemplu.
-
Ce comentariu tampit. Si H2SO4, acidul sulfuric are oxigen. Si CO2 si monoxidul de carbon CO au oxigen.
-
Oxigenarea apei nu are legatura directa cu molecula de H2O, de ce am mai avea nevoie atunci de aeratoare in acvariu?
Amnoiu nu face parte din apa care curge pe BEGA prin urmare clare este poluare.
Dar ei incearca sa ascunda acest fapt.
Ar trebuii o ancheta si trasi la raspundere atat cei care polueaza cat si cei care incearca sa musamalizeze totul.
In nici o tara civilizata nu o sa auzi ca a plouat mai mult si pestii mor de la ploaie.
Rusine !!
“Pescarii din zonă au sesizat și Garda de Mediu…” – Care pescari!? parca e inca prohibitie, pana in 7 iunie!!!
Cautati la Smithfield, care devarsa apa de la statia de epurare direct in bega, in cursul nopti sa nu vada cineva, cei de la paza stau pe pista de biciclete la panda.
Nu prea pricep partea unde zice Muntean ca “de fiecare dată se va întâmpla același lucru, pentru că stația de epurare nu are o capacitate atât de mare”. Adica e o problema recurenta, se stie cauza, si nimeni nu ia nici o masura. Fain asa, imi place cum e cu noua administratie, e altceva, asa da, dupa ce promit reforme de tot felu, vin si zic “se va intampla la fel” . Mai sa fie… pai nu zicea fritz ca nu mai merge cu “lasa ca merge si asa”? Acu merge tot asa? una e programul electoral, alta ala de guvernare, am inteles de la Catu, am inteles ca la tot ce tzine de apele romane e cu master, cu peneleu, cu alea, dar si tu fritz? asa e la jermanica? una vorbim si alta fumam?