Un cititor Tion a observat pești morți pe Bega, duminică, 29 mai, la ecluza de la Uivar.
„Imaginile au fost filmate ieri (duminică – n.r.) și sunt la ecluză la Uivar și am reușit să le filmez acolo pentru că cei care ar trebui să ia măsurile corecte s-au dus și au luat măsuri doar să nu vadă vecinii noștri din Serbia, adică s-au dus și au pus o barieră să oprească peștii morți și automat au oprit peștii morți care vin și buruienile. Ieri când am fost erau încă urme de ulei sau de motorină. Nu știu să zic exact, erau niște urme de poluare pe apă și mirosea foarte urât”, ne-a spus cititorul Tion.
„Au murit în urma furtunii de săptămâna trecută”
Cei de la Administrația Bazinală de Apă Banat spun că în momentul în care plouă foarte mult în Timișoara, stația de epurare nu face față prin bazinele pe care le are și în momentul în care se depășește cantitatea care poate fi preluată de către stație, există un deversor care dă direct în canal, în Bega.
„E vorba de peștii care au murit în urma furtunii de săptămâna trecută. De obicei, când este furtună foarte mare, Aquatimul deversează extra pe direct, nu mai face față stația de epurare și intră pe direct tot ce vine pluvial, intră direct pe Bega. Există un șoc, am tot explicat în fiecare an și la fiecare ploaie mare și sunt anumiți pești mai slabi care amețesc și unii într-adevăr, sunt care și mor la stația de epurare până la Sânmihai, în zona aceea, și probabil ce a trecut de Sânmihai se duce înspre Uivar”, a spus pentru Tion Cristian Ciocan Moisescu, director executiv al Administrației Bazinale de Apă Banat.
A fost montat și un baraj de reținere, pentru ca peștii să nu se ducă către frontieră.
„Noi am mutat un baraj de reținere tocmai în ideea asta, să nu se ducă către frontieră. De acolo îi recuperăm și încercăm să-i neutralizăm în formele legale. Totuși, nu a fost așa mare problemă cum a fost altă dată, am crezut că o să fie și mai grav, la ce furtună a fost, la ce volume de apă au intrat pe direct”, ne-a mai spus Cristian Ciocan Moisesc.
Imaginile video ne-au fost transmise de către cititorii Tion, cărora le mulțumim pe această cale. Dacă și tu ai surprins imagini care pot deveni o știre, le poți trimite pe pagina noastră de Facebook sau pe adresa redactie@tion.ro.
Trimite articolul
X:)) asta chiar ca e tare, cand ploua mor pestii :)) , sau poate cand ploua se deverseaza la greu in Bega in speranta ca scapa nedetectati, a crescut nivelul de apa si cine stie ce a luat apa etc …. trist aproape am crezut
-
Nu ai înțeles, nu de la ploaie mor peștii! Nu e așa complicat: canalizarea menajeră în Timișoara este comună cu canalizarea pluvială, merg pe aceleași conducte în stația de epurare, așa că la ploi puternice se depășește capacitatea stației de epurare; Aquatim are niște bazine care poate stoca un volum suplimentar, dar la ploi foarte puternice si bazinele se umplu, așa că nu mai au ce face și dau direct în Bega excesul de apă. Asta nu e ilegal, așa funcționează stația, și nu e numai la Timișoara, sunt în toată lumea multe stații de epurare care merg așa. Clar că nu e ideal, dar așa a fost construită canalizarea Timișoarei.
-
Raspuns corect! Dar nesatisfacator!
Orasul s a dezvoltat si s-a extins, deci despre ce povesti vorbesti? Sunt de vina cei care au construit canalizarea? Nu. Cine a abrobat planul urbanistic si nu s-a gandit ca infrastructura de conducte din sec IXX nu suporta o asa estindere?
Aici iar e vorba ca in administratie si in toate institutiile subordonate sunt tot felul de neaveniti si de spagari.-
plan urbanistic? care plan urbanistic? ala din 2002 prelungit in 2007? ala inceput prin 2010 in care se pune frana dezvoltarii in nordul orasului cum visau unii? ala care nu exista?
-
Problema principală aici nu e extinderea orașului. Lumea trebuie să înțeleagă că orice infrastructură se dimensionează pe principiu de cost-beneficiu, adică niciodată nu o să poți dimensiona la cel mai mare vârf imaginabil, ci la un risc cosiderat acceptabil, iar ce e peste îți asumi. Adică de exemplu nu poți face diguri care să te apere de o viitură ce apare o dată la 10 000 de ani, că ar trebui să le faci de 100 de metri înălțime și nu ai nici bani și nici cum să faci așa ceva. Așa e și cu canalizarea din Timișoara, a fost dimensionată să acopere niște ploi, problema noastră e că schimbările climatice aduc ploile alea mult mai des decât acum 30 de ani. Se poate face ceva? Sigur, dar cu foarte mulți bani, care vor trebui plătiți de oraș, adică de noi, problema e să alegi prioritățile: vrem canalizarea refăcută în tot orașul că mor peștii odată pe an, facem ceva cu termoficarea, vrem infrastructură de transport sau vrem transport public decent? Oricum pe toate nu avem cum să le facem dintr-o dată.
-
-
De obicei, când este furtună foarte mare, Aquatimul deversează extra pe direct, nu mai face față stația de epurare și intră pe direct tot ce vine pluvial, intră direct pe Bega. SERIOS ???
De obicei când plouă se golesc vidanjele. Le-am văzut de N ori stând la rând 5-6-8, dar doar când plouă. Apa de ploaie nu conține fecale și mii de șervețele umede. Doar că Garda de Mediu nu vrea să vadă asta.
Este foarte grav ca un oras ca Timisoara, care se pretinde in urmatorii ani Capitala Europeana sa nu aiba o statie de epurare care sa faca fata si unor debite mai mari de apa pluviala. Este de toata jena sa montam baraje de retinere “pentru ca peștii (evident …morti si in stare de putrefactie) să nu se ducă către frontieră” sa vada si vecinii nostrii cat de prosti si incompetenti suntem. Vreti sa faceti Bega navigabila dar nu va ganditi si la mizeria prin care plimbati vaporasele si pe cei care se plimba cu ele.
-
Fosta stație de epurare care aparținea de fosta
Fabrica de zahăr,în posesia cui este?De ce autoritățile nu-și dau interesul să preia eventual și să se redimensioneze statia actuală la cerințele de astăzi?!?
-
Aia e in paragina de zeci de ani. Tot ce a fost fier a fost furat.
-
…
Am vazut zilele astea multi pesti morti si in lacul de la Ianova. Acolo care ar fi explicatia?
-
Corona sau razboiul din Ucraina !