Fenomenul a fost observat de un cititor Tion care a trimis imaginile în seara de sâmbătă, 22 iulie.
video: cititor Tion
Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că este vorba de un fenomen obișnuit, care s-a produs și din cauza furtunii de vineri seară, și din cauza caniculei din zilele precedente.
„Din cauza furtunii și precipitațiilor abundente, stația de epurare nu a mai făcut față și a trebuit să dea pe direct. Atunci a scăzut concentrația de oxigen în apă și a crescut concentrația de amoniu. Coroborat cu lipsa de oxigen datorată caniculei, peștișorii aceia mici nu au mai putut face față. Este un fenomen natural, nu avem ce să facem în situații de genul acesta. Nu vorbim despre poluare”, a explicat, pentru Tion, Luci Mușuroi, comisar-șef al Gărzii de Mediu Timiș.
Fenomenul se produce regulat, după fiecare furtună mai serioasă
Același lucru s-a întâmplat, tot la Utvin, și în mai 2022. Și atunci au fost furtuni ceva mai serioase. Aceleași explicații, mai mult sau mai puțin, veneau și din partea Administrației Bazinale de Apă Banat.
„E vorba de peștii care au murit în urma furtunii de săptămâna trecută. De obicei, când este furtună foarte mare, Aquatimul deversează extra pe direct, nu mai face față stația de epurare și intră pe direct tot ce vine pluvial, intră direct pe Bega. Există un șoc, am tot explicat în fiecare an și la fiecare ploaie mare și sunt anumiți pești mai slabi care amețesc și unii într-adevăr, sunt care și mor la stația de epurare până la Sânmihai, în zona aceea, și probabil ce a trecut de Sânmihai se duce înspre Uivar. (…) Noi am mutat un baraj de reținere tocmai în ideea asta, să nu se ducă către frontieră. De acolo îi recuperăm și încercăm să-i neutralizăm în formele legale. Totuși, nu a fost așa mare problemă cum a fost altă dată, am crezut că o să fie și mai grav, la ce furtună a fost, la ce volume de apă au intrat pe direct”, a spus atunci, pentru Tion, Cristian Ciocan Moisescu, director executiv al Administrației Bazinale de Apă Banat.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XEste adevarat ce se spune in declaratii… si eu am pesti si cunosc toate fenomenele. De la ciclul azotului in apa pana la concetratia de oxigen scazuta in apa calda versus oxigen in apa rece…. Amoniu si amoniacul cei mai periculosi pt pesti. Amoniacul e transformat in Nitriti si nitrati de catre bacteriile benefice din apa … Nitratii fiind mai putin periculosi pt pesti..
Așa este.
Din cauza furtunii, peștii s-au înecat.
Cu amoniac.
Nu are nicio legătură cu deversarea stației de epurare
“Garda de mediu”-O gluma proasta.
Este credibil doar ca nu inteleg de ce tot timpul doar la Utvin…..la alte yone nu am vazut….Topolovatu Mare- Chizatau-Balint
Nici in Timis De la Hitias pina la Lugoj….. de ce?