Concentrica reprezintă, încă de la prima ediție, când în Piața Libertății s-au reunit peste 1.000 de persoane, cea mai mare lectură publică din România. Încă de atunci, din 2016, s-a stabilit și principiul definitoriu al evenimentului: „comunitatea parcurge o carte, cartea parcurge comunitatea”. Comunitatea, de altfel, este și principalul partener, unul simbolic, al evenimentului. Pe partea oficială, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” (BJT) s-a bucurat de sprijinul Consiliului Județean Timiș în organizarea Concentrica.
Anul acesta, s-a citit din „Bleu ciel. Timișoara celestă, antologie, deopotrivă, retro- și pro-spectivă de poezie”, realizată de B.J.T. în 2022, lucrare care conține extrase din poeți timișoreni dispăruți pe care B.J.T. i-a (re)editat sau îi va (re)edita în ediții integrale: Ioan Crăciun, Adrian Derlea, Francisc Doda, Traian Dorgoșan, Valeriu Drumeș, Pavel Gătăianțu, Ion Monoran, Nicolae de Popa, Gheorghe Pruncuț, Dan Emilian Roșca și Marcel Turcu.
„Lecturile publice marca B.J.T. sunt singurele concepte de eveniment literar din istoria Timișoarei care au fost preluate și organizate și în alte centre culturale: Cluj, Craiova, Sibiu, Brașov, Reșița, Lugoj etc, generând un fenomen unic. În 2016, juriul Galei «Oamenii Timpului» sublinia că «lecturile publice reunind peste 500 de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură»”, transmiteau reprezentanții BJT, înainte de eveniment.
„O comunitate se poate centra în jurul cărții”
În cadrul evenimentului desfășurat miercuri, 7 iunie, în Piața Libertății, au citit poezii, în principal, cei mici. Vorbim de elevi de la Palatul Copiilor, de la diferite școli gimnaziale, de la colegiile de prestigiu din oraș, de la liceele vocaționale sau școlile și centrele speciale din Timișoara. Au venit chiar și elevi ai școlilor din orașele mai mici sau chiar din satele timișene. Unii au ales să nu reprezinte neapărat școala unde învață, ci comunitățile minoritare din care fac parte. În rest, au mai citit poezii și reprezentanții ai Consiliului Județean Timiș, jandarmi sau angajați ai penitenciarului. Bineînțeles, au fost și bibliotecari și scriitori care au luat microfonul.
„Cercurile pe care le vedeți azi aici arată că o comunitate se poate centra în jurul cărții. Țin să subliniez, sunt singurele evenimente culturale din Timișoara care au fost preluate și în alte orașe: Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu. Aceste manifestări au fost remarcate și în alte orașe europene. Ați văzut ce s-a întâmplat la Paris, cu dictarea aceea ce a avut loc pe Champs-Élysées, cu 10.000 de oameni. Nu că ar fi venit de la noi, dar suntem într-o sincronizare perfectă cu acest tip de manifestări, pe care noi le facem în spațiul public de peste 10 ani de zile”, a declarat Tudor Crețu, managerul Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.
Managerul BJT a fost și cel care a făcut-o pe moderatorul în cadrul evenimentului de miercuri. A vrut să vadă dacă cei mai mici dintre cititori înțeleg ce citesc, dacă acestora le place, la modul general, cititul sau ce citesc în mod regulat. Unii poate că nu au știut ce este „birtul” invocat de poeți în operele lor, altora le-a plăcut „păianjenul” din poezii, mulți au recunoscut că nu citesc în mod curent poeți timișoreni, dar mai toți au apreciat operele acestora.
Autorii citiți în Piața Libertății vor face parte și din alt proiect al BJT
BJT dorește ca, dacă tot a început să promoveze autorii pe care i-a reeditat sau pe care urmează să îi reediteze, să lanseze și un nou volum dedicat acestora. Unul cu studii critice asupra operelor acestora, publicate de critici care nu sunt din Timișoara.
„Care este elementul de noutate în 2023? Antologia retrospectivă și prospectivă «Bleu ciel. Timișoara celestă», în care am selectat câteva poeme din poeții dispăruți ai Timișoarei, pe care i-am reeditat până acum sau pe care vrem să îi reedităm. În toamnă, avem pregătită dezvoltarea proiectului în sensul următor: realizarea unei colecții de studii critice, realizate de critici din afara Timișoarei, dedicate acestor autori, pentru a da o desfacere analitică pe care Timișoara poetică nu a avut-o niciodată până acum. Nu prin acești autori, cel puțin”, a mai spus Crețu.
Trimite articolul
XFelicitări pentru inițiativa!