Sute de porci mistreți veniți dinspre pădurile aflate pe malul Mureșului fac ravagii în culturile agricole ale fermierilor din Cenad. Porumbul proaspăt semănat este scos bob cu bob de animalele aflate în căutarea hranei. Pagubele sunt de ordinul sutelor de mii de lei, iar fermierii din Cenad încearcă să găsească soluții, însă „lupta cu natura” este extrem de dificilă.
Adrian Țenț, unul dintre fermierii afectați, a încercat să pună chiar și un câine pe post de „sperietoare”. Porcii mistreți nu s-au lăsat deloc intimidați, ba chiar s-au apropiat atât de mult cât au putut, pentru a „culege” orice bob de porumb posibil.
„Am semănat deja de două ori această cultură, pe care porcii mistreți au distrus-o, din nou. Am dus și un câine să păzească, dar animalele tot au intrat”, spune Adrian Țenț.
Cele mai mari probleme le au fermierii a căror terenuri agricole se află în partea de nord a Cenadului, în zona digului. Pe timpul zilei, porcii mistreți stau în pădure, iar noaptea invadează culturile întinse pe zeci de hectare și cauzează agricultorilor pagube de sute de mii de lei.
„E foarte rău și anul acesta, ca de fiecare dată, cel puțin de 5-6 ani încoace. Pe zona respectivă (partea de nord, lângă pădure – n.r), orice pun trebuie să reînsămânțez. Am încercat variante cu niște sperietori, tun cu butelie, tot felul de variante acustice. Nu au avut efect. Merg pe fiecare rând și scot tot. Suntem legați de mâini și de picioare, nu se poate face nimic. Am văzut la un moment dat o turmă de 50 de porci mistreți, pe terenurile agricole”, spune Dan Ciurte, agricultor din Cenad.
Problema nu este una nouă, însă de la un an la altul devine tot mai apăsătoare. Porcii mistreți continuă să se înmulțească, mai ales că duc un trai bun în Parcul Național Lunca Mureșului, care este arie protejată.
„Trebuie făcut cumva. În câțiva ani vom ajunge să nu mai cultivăm nimic”, subliniază fermierul Adrian Țenț.
Vânatul animalelor ar putea fi una dintre soluții, însă acest lucru devine și mai sensibil, întrucât porcii mistreți se află, adesea, în Parcul Natural Lunca Mureșului, arie protejată. Primarul din Cenad, Andrei Tița, este la rându-i agricultor și, alături de ceilalți fermieri afectați, încearcă să găsească soluții. Speră să se facă auzit.
„Am fost și pe teren, chiar îmi doresc săptămâna ce vine să chem fiecare păgubit la primărie și să discutăm, să încercăm să găsim soluții. Numărul mistreților crește de la an la an. Odată ce animalele intră în pădure, nu se mai pot vâna. Și eu sunt agricultor, investițiile fiind imense, pierderile sunt mari. Înainte nu se punea problema, se putea cultiva în pace și liniște. Acum, de câțiva ani, nu mai poți pune nici porumb, nici soia. Și, culmea, porcii invadează și celelalte culturi și le distrug. Nu știu cât o să mă pot face auzit. Toată lumea spune că e rezervație naturală, nu ne putem atinge de fauna pădurii. Vom încerca să găsim soluții”, ne-a declarat Andrei Tița, primarul Cenadului.
Sunt 30 de fonduri de vânătoare gestionate de cei de la (Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi). Printre ele se numără și cel de la Cenad, unde, cel puțin teoretic, AJVPS Timiș ar trebui să se ocupe de menținerea sub control a populației porcilor mistreți. Însă problema este sensibilă din cauza cotei de recoltare, a zonei de frontieră, a drepturilor și obligațiilor fiecăruia. Soluția se lasă așteptată, mai ales că vânătorii, spun ei, nu pot împușca mai mult decât prevede „cota de recoltare”.
„Noi avem o cotă de recoltare și în funcție de suprafață. Avem un anumit număr de ieșiri, să speriem vânatul, să împingem vânatul. Nu putem să împușcăm mai mult decât avem în planul de recoltă, am putea risca probleme penale. În special la Cenad, porcii mistreți sunt invazivi, fiind o zonă de graniță când trec în Ungaria, când vin la noi, dacă sunt vânați de cei din țara vecină. E o zonă de frontieră. Acolo, la Cenad, s-a făcut planul, nu știu să vă spun exact, dar vă pot comunica marți. Vânatul este un bun al statului, este o avere naturală și, se întâmplă adesea, fermierii aduc pagube vânatului. Avem obligații, cum ar fi ca pe timp de iarnă să le asigurăm hrana animalelor, atunci când o găsesc mai greu. Dar și proprietarii trebuie să-și păzească terenurile. Într-adevăr, e o problemă atunci când spicul dă în lapte”, ne-a declarat Traian Oprea, președintele AJVPS Timiș.
editor Dan Oancia.
Trimite articolul
XLasa ca aveti sute de mii de euro in conturi si tot va plângeți. Si asa gripa porcina a omorât destui mistreți. Voi ar trebui sa fiți împușcați nu bietele animale. Pune ceva pe teren ce nu o sa mănânce porcii si nu te mai
Plânge ca o baba la spovedit.
-
tu ar trebui sa mananci coji de copac, ba, animalule.
-
Asta e nimic pe langa porcii de politicieni.
pai dom’ fermer pune coloshia pi poromb furadan si scapi de porcii alea in plus din carne fa carnatz si soanca…si ala esti.
Nu animalele fac pagube ci oamenii!!! Animalul vrea doar sa manânce si sa bea. Nimic altceva! Asa de idioti cum sunteti, mai stii, puneti armata cu tancurile sa lichideze orice urma de…porc mistret!
Daca aveti bani sau mai bine spus daca va permiteti, ar fi super de ati ingradii tot pamantul cu pricina, sa zicem un gard dur de 1,80m-2m, cu o poarta sa puteti baga masina sau dumneavoastra ca om sa puteti intra, eu cred ca nu ar mai exista probleme, dar probabil v-ati gandit si dumneavoastra la asta, o fi foarte costisitor? Dar odata si pentru totdeauna… macar scapati de tot de problema zic si eu, doamne ajuta
-
tu ce vrei baiatu’…sa investeasca? Pai cum sa cheltuie 500 Euro/1km de gard electric profesional? “Patronul” roman arunca 10000 Euro pah un uichend cu familia la Dubai…dar n-are bani sa investeasca in firma sau sa arunce 100 Euro in plus la salariu angajatilor. Asta e mentalitatea prapaditilor de “afaceristi”…doar ei vor sa traiasca si se plang constanta ca n-au angajati si au pierderi.
-
Foarte adevarat chiar extrem de adevarat plus cumpara camionete marci americane cu motoare de 5000 cm cubi cu un consum modic de vreo 30 litrii la suta,vorbim de cel practic nu de ce l teoretic,aici ma refer la multi antrepenori din agricultura,este foarte bine ca sint bani,cultura mare merge bine de tot in Timis pentru cine lucreaza conform normelor si mai ales la timp,nu este rau totusi ca cumpara asemenea auto,dar nu mai trebuie sa ne plingem atita si trebuie si sa investim acolo unde chiar este stringent a investi,sint multe zone in tara unde seceta a facut ravagii,dar agricultorii asteapta mila statului care nu are bani deoarece plateste un milion treisute de mii de angajati la ,, stat,, in loc sa puna mina de la mina,intreprinzatorii cu terenuri vecinate si sa isi faca un sistem de irigare modern,afacerile mari se construiesc in 3 sau 4 generatii,la noi vor sa ajunga milionari in euro intr una,daca se poate si citiva ani.
-
Daca vrei sa cistigi trebuie sa investesti,exista n metode pentru a rezolva problema cu mistretii,acestia trebuie sa traiasca si sa inmulteasca si ei si alte specii de animale ex ursii pe care tot felul de cretini vor sa ii omoare,iar asa zisi vinatori trebuie redusi la minim prin testare psibologica si psihiatrica riguroasa,prin taxe foarte mari,si conditia minima pentru permis de port arma bacalaureatul,prin examen corect strict al permisului de port arma,nu primesc pusca tot prostii cu doua clase,si cu creierul subdezvoltat,care nu stiu cum ii cheama.
Iar acesti agricultori care cistiga foarte bine,ex fonduri europene,ex subventia pe suprafata , au terenuri proprii si in arenda , sa faca bine sa investeasca si sa nu se mai plinga atit,o simpla metoda este sa faca un simplu gard de sirma,2 metrii liniari costa in jur 60 lei,inaltime cam tot atit,asta daca au minte sa cumpere de unde trebuie si cind trebuie plus stilpii de teava si ceva ciment,si au rezolvat problema.
Statul roman nu poate chiar sa plateasca tot,trebuie si agricultorii sa investeasca ceva,nu poti numai sa cistigi,mai trebuie si sa cheltui,iar sectorul agricol,in ultimii 20 de ani,merge foarte bine,mai ales aici in Timis,iar preturile la cereale au tot crescut,productia este buna an de an,cumparatori sint,asa ca sa ii de a bataie si sa nu se mai vaicareasca atit,daca ti agricultor si dupa zeci de ani de activitate nu ai bani sa faci un gard,in conditiile in care din 2007 adica de 14 ani incasezi sume enorme din subventia pe suprafata de la UE,poate ar trebui sa renunti.
Iar daca si ar integra productia,ar fi si mai benefic pentru acesti fermieri.
Arenda nu prea ii costa,cam cit este subventia pe suprafata de la UE cam pe acolo arenda.
Ex de exploatatia agricola integrata avem la Curtici,daca ar fi asa ceva si in zona Sannicolau Mare,sau la Cenad,ar fi perfect.
Dar cum spuneam,trebuie investit.
Iar animalele sa ramina acolo unde traiesc de mii de ani,sa isi vada de viata lor si sa nu fie deranjati de activitatea oamenilor.
Si cel mai sanatos pentru toti ar fi daca aceasta categorie numita omoritori de animale,asa zisi vinatori ar fi desfiintata de lege.
Nu aduc nimic benefic pentru societate,trebuie sa ramina doar citiva,pentru cazurile speciale,vor sa vineze,sa mearga in Africa,Asia,America de Sud,etc sa plateasca daca ii tine buzunarul,si sa vineze pina nu mai pot,iar fauna din tara sa ramina si sa isi duca viata asa cum si a dus o din vechime.
-
Subscriu la ce ai scris legat de vânători și as mai adaugă sa nu calce nici prin Africa. Un idiot din asta omoară un animal magnific că leul și lasă familia acestuia expusa. De asemenea multe zone împădurite nu sunt accesibile iubitorilor de natura pentru plimbari din cauza că sunt fonduri de vânătoare.