În fața prefecturii Timiș s-au strâns vineri, 29 mai, la ora 13, peste 200 de profesori.
Profesorii adunați aici au protestat și au scris pe pancarte nemulțumirile lor: „Sistemul de educație dorește să fie respectat”, „Profesorii și toți cei care lucrează în învățământ solicita respect. Respect înseamnă și salarizare decentă” sau „Se vede că repetenții au ajuns în Parlament și își bat joc de o meserie onorabilă”, s-a auzit în fața instituției de stat. Aceștia au cerut și demisia guvernanților.
La protestul profesorilor s-au alăturat și sindicaliștii din Sănătate, care amenință și ei cu începerea protestelor.
Foto: Tion
UPDATE. Protestatarii, nemulțumiți de concesiile făcute de guvernanți: „Vrem să trăim și noi decent”
Acțiunea de protest s-a desfășurat timp de o oră, perioadă în care traficul prin fața prefecturii a fost închis. Cel care a vorbit cel mai mult în fața protestatarilor a fost Virgil Popescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret” Timiș, cel mai mare din județ, însă au luat cuvântul și liderii celorlalte sindicate. În Timiș, încă de la început, și-au anunțat participarea la greva generală aproape 4.000 de angajați din Educație, aproximativ 40% din total, însă între timp s-au mai alăturat câteva sute.
„Ne-au promit câte 2.500 de lei. Cam cum promitea și Ceaușescu, în decembrie 1989. Nu se poate, este inadmisibil! (…) De aia ne-am adunat aici, să protestăm împotriva rușinii pe care o creează acești guvernanți. Jos guvernul! Întreaga clasă politică din România este declasată. Se gândește doar la interesul propriu, la propriile buzunare, nicidecum la ceea ce suferă oamenii. Promitem guvernanților că greva va continua. Asta le-am spus și colegilor noștri de la București și, drept urmare, astăzi am făcut acest miting. Nu se gândesc (guvernanții – n.r.) că peste 10 – 15 ani, generațiile pe care noi încercăm să le educăm, cu banii puțini pe care ni-i acordă guvernul, urmează să ne conducă. 2,2% din PIB acordă guvernul pentru Educație, cu toate că în 2010 Legea Educației prevedea 6%! Doar așa (protestând – n.r.) se poate obține o educație cât de cât normală. Ne fac proști, că luăm note mici la examene. Dar cine vine în Educație? Cei care nu își pot obține un alt post. Avem peste 1.000 de necalificați (în Timiș – n.r.). Nu este normal, nu este corect, nu este firesc”, a spus, în fața protestatarilor, Virgil Popescu.
Acesta a mai spus că, în urma unei discuții cu prefectul Mihai Ritivoiu, a refuzat să stabilească o delegație care să negocieze la nivel județean pentru că „nu avem ce să îi spunem, doar să transmită guvernului că oamenii se află în stradă pentru drepturile lor”. Tot la microfon, acesta a mai precizat că, în 10 mai, la primul protest masiv din București, s-a întâlnit cu un parlamentar de Timiș.
„Știți ce mi-a spus când l-am întrebat «Ce părere ai de acțiunea noastră de astăzi»? Mi-a răspuns cu o întrebare: «Credeți că, după patru ore de spectacol, veți câștiga ceva?». Asta a fost întrebarea lui. Nu se poate, nu se poate o asemenea atitudine. Nu are rost să vă spun partidul, nu are rost să vă spun cine este, dar e parlamentar de Timiș și are legături inclusiv cu Educația”, a declarat liderul sindical.
Oferta guvernului, declarată inacceptabilă
În rest, pe lângă liderii de sindicate, au mai luat cuvântul și unii profesori. Aceștia au spus, printre altele, că „sunt plătiți mai prost decât un câine (referire la sumele mari plătite de primării pentru adăposturi – n.r.)”, că „guvernul încearcă sistematic să distrugă cei trei stâlpi ai societății – familia, școala și biserica” sau, pur și simplu, că nu vor renunța la grevă până guvernul nu va face compromisurile cerute de liderii federațiilor sindicale. Au urcat la microfon inclusiv copii, care le-au cerut guvernanților „să se gândească și la viitorul nostru”.
Astfel, spusele liderilor federațiilor de joi, că ofertele primite până acum din partea guvernului sunt inacceptabile, au fost confirmate și de protestatarii de vineri din Timișoara. În primă fază, pe 21 mai, cu o zi înainte de declanșarea grevei generale, guvernanții au promis o creștere salarială de 9% pentru personalul nedidactic, un bonus pentru profesorii debutanți și un stimulent pentru cei care predau în medii defavorizate. Miercuri seară au avut loc alte discuții, executivul fiind dispus să acorde câte 2.500 de lei pentru fiecare profesor, pe un card de vouchere, însă nu și să opereze creșteri salariale.
„Vrem să trăim și noi decent. Scandăm și pentru demnitatea pe care nu o prea mai primim în rândul cadrelor didactice. Dacă ne aflăm aici, înseamnă că nu suntem mulțumiți de ofertele primite până acum”, a declarat pentru Tion unul dintre protestatari, profesor la Colegiul Național Bănățean.
În general, toate persoanele intervievate au spus că, până acum, nu sunt mulțumite de concesiile făcute de guvernanți.
„Lucrez în învățământul special de 15 ani. Cred că s-a ajuns la această situație pentru că clasa aceasta, a profesorilor, a fost desconsiderată și nu i s-a dat importanța de care are nevoie și pe care o merită. Educația are nevoie de 6% (din PIB – n.r.)! Educația este pilonul dezvoltării unei societăți. De aceea am ajuns să protestăm, pentru a ne câștiga poziția pe care o merităm. Ofertele făcute de guvern denotă care este impresia și părerea guvernanților pentru cadrele didactice. Sub nicio formă, nu vom accepta asemenea umilință!”, a spus pentru Tion și altă participantă la protest.
Ironie la adresa președintelui Klaus Iohannis
Cadrele didactice, cele nedidactice și auxiliare prezente la protest au cerut demisia guvernului, a premierului Nicolae Ciucă, a liderului social-democrat Marcel Ciolacu, dar și a președintelui Klaus Iohannis. Pentru acesta din urmă, au realizat inclusiv un moment-pamflet: au cântat, ironic, „O lume minunată”, piesa cu care acesta a fost întâmpinat joi, la Biserica evanghelică fortificată din comuna sibiană Cristian, în vizita oficială făcută împreună cu omologului său german, Frank-Walter Steinmeier.
Protestele de ieri de la București au fost însoțite, pe lângă cele din Timișoara, și de alte acțiuni similare în orașe precum Botoșani, Iași, Lugoj, Caraș-Severin, Suceava, Sibiu sau Arad.
Vă reamintim, după mai multe discuții între sindicaliștii din Învățământ și guvern, încă nu s-a ajuns la un consens, iar greva profesorilor continuă din 22 mai.
În Timiș, la grevă participă aproximativ 4.000 de angajați din Educație, adică în jur de 40% din totalul acestora, număr în creștere.
Pe aceeași temă:
Peste 40% dintre profesorii din Timiș vor participa la greva generală care începe luni
Trimite articolul
XDar de nivelul analfabetismului din Romania, care li se datoreaza direct, nu spun nimic ? Dar de faptul ca au x sporuri, nu spun nimic ? Dar de faptul ca au cca. 4 luni pe an vacanta platita, nu spun nimic ? Ce-ar fi sa nu mai santajeze si sa nu-si mai bata joc de parinti si de copii, ci sa-si dea demisiile daca se considera competenti si sa treaca la privat ??? Doar ca la privat, SE MUNCESTE cu adevarat ! Desigur, mai exista si optiunea de a lucra in strainatate, insa imi amintesc ca in perioada de lockdown, habar n-aveau (majoritatea) sa se conecteze in online, deci despre ce vorbim ?
-
esti aerian. bine ca de 33 de ani am luat bani de la sanatate si invatamant, pilonii unei societati puternice, si unde i-am bagat? in servicii. Intelegi manevra?
Si cum sa faci educatie cu imbecilii astia de copii care au parinti copii? -
Stai linistit ca pe perioada grevei nu iau salariu, si nici sporuri! Zic sa tina cat mai mult greva atunci, pentru ca asta e scopul invatamantului, economia la buget! asadar mi se pare o idee buna asta cu mersul in privat, cred ca cei mai tinerei si competenti satui de “sistem” s-au cam tirat deja, iar din cei care inca-s studenti si ar fi competenti, sigur nu se vor inghesui multi in invatamant. Deci ti-au urmat deja ideea “minunata”. Mai urmeaza sa gasesti tu o solutie la problema educatiei, si e bine asa. Cred ca voluntariatul ar fi o solutie, da’ poate tu ai o idee si mai buna, de exemplu sa vina cu bani de-acasa, de ce nu? In orice caz, iti uram succes sa rezolvi ce e de rezolvat prin invatamant. gratis. Sau, poate te orientezi chiar tu spre invatamant, o sa ai si sporuri si concedii… Nu? De ce nu? Plus ca tu fiind asa harnic, in “concediu” ai mai face un ban in plus lucrand. Spor!
ps: ai avut note mari la scoala? erau rai profesorii cu tine, este?
#sa desfiintam scoala!
(#🤪)^4
-
Analfabetismul se datoreaza insisi copiilor si parintilor lor care isi bat joc de invatamant. Sunt fosti profesori care lucreaza la privat.
IN PRIMUL RAND , sa se comporte ei responsabil si apoi mai vorbim …… ca m-am saturat de cadouri pentru ei ascunse sub diferite ,,definitii,, de la gradinita si pana la liceu !! P.S. Nu toti …. cei mai multi din ei !!
-
Parintii fac asta.
Nu este vina profesorilor tineri că sunt tembeli cu diplomă. Universitățile sunt de vină, vorbesc de cele de stat, ajunse fabrici cu profit mare, dividendele majore fiind împărțite celor cu rang de conferențiar sau profesor universitar. Lectorii sunt cât de cât OK, asistenții cât tinichigiul. Problema educației din România nu va fi rezolvată până când nu vor ieși în stradă conferențiarii și profesorii universitari, adică niciodată.
ps: despre educatie, bani, parinti, elevi, media. si despre opinii vs opinii
yt: matematica alternativa (alternative math) 2+2=22
#🤪
Au ajuns la mana activistilor cu diplome necesare ptr.CV.
Asta e unul dintre cantecele la care ziceam “Bai, Constantinescvule, bai, lasa, bai, vrajeala, bai!”.
-
dar nu constantinescu a fost “doar sofer” respectiv “doar translator” pentru “adoptii” internationale. totusi.
#… nuuuumai copii
#aria celor 6 case * pret/mp
#afostvotat. ca “e neamtz”.#🤪