Vineri, 9 februarie, la orele prânzului, în fața sediului STPT de pe bulevardul Dâmbovița s-au strâns mai mulți angajați, membri ai Sindicatului Independent Armonia, într-o acțiune de protest. În solidaritate cu aceștia au venit și colegi de-ai lor din București, Arad, Ploiești, Constanța, Târgu Jiu, Cluj-Napoca, Oradea și Vaslui, membri ai unor sindicate afiliate Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice România (FSTSP) România. Protestul a durat două ore, între orele 11 și 13.
„A fost vorba în primul rând, asta a fost scânteia care a declanșat acțiunie, despre concedierea vicepreședintelui de sindicat Sebastian Stănia, pe care o considerăm abuzivă. Au mai fost abuzuri, constrângeri și presiuni la care sunt supuși ceilalți membri din conducerea sindicatului și din biroul de conducere al sindicatului. Vor să ne desființeze neapărat! (…) Domnul director nu a vrut să discute deloc cu noi. A venit la un moment dat afară și a spus că «angajații STPT să intre în curte și cu restul nu îl interesează». (…) Ulterior, a venit domnul viceprimar și cu președintele consiliului de administrație cu care s-a dialogat într-o măsură, doar că nu este în atribuția lor să rezolve aceste probleme, dar pot media dezamorsarea conflictului”, a declarat, pentru Tion, Emilia Horvath, președinta Sindicatului Independent Armonia.
Momentan, sindicatul așteaptă rezolvarea problemelor, iar în cazul în care nu se va rezolva acest lucru, nu este exclus să mai fie organizate acțiuni asemănătoare celei de vineri.
Revendicările sindicatului
Pe lângă concedierea care a stat la baza organizării protestul de vineri, ar mai fi și alte probleme. Potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Independent Armonia, vorbim despre:
– Concedierea abuzivă a vicepreședintelui sindicatului Sebastian Stănia (art. 220 din Codul Muncii);
– Constrângeri, presiuni, amenințări, pe ceilalți membri din conducerea sindicatului;
– Timpul de lucru: oameni care realizează 600 ore lunar, oameni care nu primesc decât norma de ore, deși cer de lucru din liber;
– CCM (contractul colectiv de muncă) aflat în derulare: 10 grile de salarizare la o categorie de personal cu diferență de 2.000 lei față de cea de jos, unde se regăsește masa semnificativă a personalului de bord la cea de sus, care este acordată pentru „alte servicii”.
– Starea tehnică deplorabilă a mijloacelor de transport: vehicule care circulă luni de zile cu aceleași defecte (mentenanța este folosită la curățenie și igienizare);
– Constrângerea angajaților de a face parte din sindicatul reprezentativ, nu se respectă legislația, dreptul la liberă asociere, programul celor care ar trebui să opereze cererile de retragere:
– Plata cotizațiilor lunar/la zi, conform art. 24 din Legea 367/202.
De altfel, și șoferul concediat a avut pe rețelele de socializare postări în care prezenta aceste neajunsuri, în special cele legate de starea tehnică a mijloacelor de transport în comun. Emilia Horvath susține că a încercat să transmită conducerii unele dintre probleme și în trecut, dar nu a fost luată în seamă.
S-a ajuns și la prefectură
Vineri dimineață, reprezentanții Sindicatului Armonia și ai FTSP România au fost primiți și de prefectul Mihai Ritivoiu. Scopul întrevederii a fost „găsirea unor soluții de dezamorsare a situației conflictuale”, potrivit unui anunț al sindicaliștilor din București, „în contextul conflictului de muncă declanșat în Societatea de Transport Timișoara (STPT)”. La rândul său, Ritivoiu a promis că se va implica în „soluționarea acestui conflict”.
„Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, i-a primit astăzi pe reprezentații Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice România, veniți din Constanța, Brăila, Galați, Ploiești, Cluj, Arad și București. Reprezentații și-au exprimat profunda dezamăgire cu privire la modul în care conducerea Societății de Transport Public Timișoara a ales să comunice cu aceștia. Delegația a venit la Timişoara pentru a soluționa conflictul dintre colegul lor și conducerea Societății de Transport Public Timișoara.
Instituția Prefectului Județul Timiș se va implica în soluționarea acestui conflict”, au transmis și reprezentanții prefecturii.
Ce spune conducerea STPT?
Contactat de Tion, directorul STPT, Constantin Cocheci, a spus că nu consideră protestul justificat. Potrivit acestuia, au participat „10 sau maximum 12 angajați (ai STPT – n.r.)”, în timp ce restul protestatarilor erau sindicaliști din alte orașe. Potrivit directorului, acțiunea nu este justificată pentru că nu au fost urmăriți toți pașii legali, președinta sindicatului chiar fiind invitată anterior la discuții săptămâna trecută, dar nu a onorat invitația.
„În primul rând, dacă vreunul dintre sindicate are vreo problemă, se adresează conducerii societății, urmează niște negocieri, se văd care sunt problemele în fond, soluțiile de rezolvare și așa mai departe, după care, bineînțeles, sindicatul respectiv, dacă nu este mulțumit, poate să facă acțiuni de protest, greve și așa mai departe. (…) Doamna (Horvath – n.r.) nu mi-a solicitat vreo întâlnire”, ne-a spus Cocheci.
Acesta a insistat că ușa sa este mereu deschisă angajaților și sindicatelor care au probleme. Ulterior, acesta a ținut să combată punctele de care s-au plâns sindicaliștii.
„Legat de domnul Stănia. Această concediere a fost făcută de Comisia de Disciplină, din care eu nu fac parte. Până a stabili dacă este abuzivă sau nu, trebuie să fie o hotărâre judecătorească dată. (…) După aceea, al doilea punct spune despre constrângeri, presiuni, amenințări pe ceilalți membri din conducerea sindicatului. N-am văzut niciun document până acum, nu știu de nicio situație în care membrii sindicatului să fie constrânși într-un fel sau altul. (…)
După, se spune de timpul de lucru, oameni care lucrează sute de ore, unii care nu primesc decât norma de ore și așa mai departe. Unu, orele suplimentare există datorită faptului că nu există suficienți angajați ca personal de bord. Dânsa spune că unii sunt favorizați și alții sunt defavorizați. Am documente de la dânsa și de la mai mulți oameni care nu vor să presteze ore suplimentare. Ori că au persoane în întreținere, ori că nu vor să vină sâmbăta și duminica, ori că au alte diverse motive. Eu nu am cum să mă opun, nu am cum să oblig un om să vină la muncă, dacă el nu vrea. Nu suntem pe plantație. (…)
Legat de grila de salarizare. Sindicatul spune că la șoferi existau 10 grile de salarizare. Așa au fost prevăzute în contractul colectiv de muncă, făcut de nu-știu-cine-când. Marea majoritate a personalului era în grila minimă, 3.700 era «brutul», la care se mai adăugau niște sporuri de vechime și de fidelitate. În octombrie anul trecut, am făcut acea majorare salarială. I-am adus pe toți într-o grilă superioară, mai puțin 15 persoane care erau în grila maximă. Asta a însemnat că am făcut o majorare salarială de 23% în octombrie la tot personalul de bord și sunt toți în aceeași grilă. Au mai rămas 10, 12, 14 persoane, din 400, care aveau salariile mai mari de dinainte de a veni eu. Legea nu permite să le micșorez salariile. De astea sunt aceste discrepanțe în acest moment. Nici eu nu sunt de acord să fie 10 grile de salarizare, dar în momentul ăsta sunt practic numai două sau trei. Adică aproape 400 de oameni pe o grilă, 10 – 15 pe altă grilă. (..,) Din punctul meu de vedere, este o aberație (împărțirea în 10 grile – n.r.). Nu poți să angajaezi un om acum și să aștepți șapte ani să ajungă la un salariu bun, chiar dacă el este bun din start. (…)
Constrângerea de a face parte din sindicatul reprezentativ. Nu îi constrânge nimeni. Eu, și nimeni din conducerea asta, nu m-am băgat în problemele lor sindicale. Să facă ce vor, să se mute de la un sindicat la altul când au ei chef. (…) Și ultimul, cu plata cotizațiilor la zi. Din acest document am constatat că sunt 8.000 de lei din cotizațiile care nu au fost plătite la Armonia și mult mai mult la celălalt sindicat, dar doamna nu a venit să zică până acum «vezi că mai ai 8.000 de lei să îmi dai». I-am plătit și pe ăia astăzi”, ne-a mai declarat Constantin Cocheci
Acesta a amintit, pe larg, și de problemele născute odată cu adoptarea Legii 296/2023, cea privind reducerea unor cheltuieli bugetare, și, drept urmare, limitarea numărului de ore suplimentare pentru personalul de bord. La fel, acesta ne-a vorbit și despre planul de restructurare agreat împreună cu ANAF pentru reducerea datoriilor istorice. Puteți citi detalii AICI, AICI și AICI.
UPDATE: Drept la replică din partea sindicatului
La câteva zile distanță de la publicarea articolului inițial, Emilia Horvath, lidera Sindicatului Independent Armonia ne-a cerut un drept la replică. În primă fază, aceasta a contestat felul în care au fost redactate declarațiile sale referitoare la prezența directorului și viceprimarului la protest, dar fără să conteste fondul acestor afirmații, ci doar forma în care le-am redat.
În orice caz, dreptul la replică al acesteia vizează în mod special să comenteze declarațiile pe care ni le-a oferit directorul Constantin Cocheci. Iată explicațiile Emiliei Horvath în legătură cu acestea:
„Prin definiție, «sindicatul este organizația salariaților dintr-o întreprindere, înființată conform legii, al cărei scop este apărarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor săi» și nu ce mi se sugerează la nivel de societate că «treaba sindicatului e să-i țină pe oameni în frâu». Cât despre ușa domnului director, poate să stea deschisă sau închisă, tonul și abordarea problemelor nu se încadrează în ceea ce înseamnă un dialog civilizat. Nu vreau să intru în detalii vis-a-vis de concedierea viceliderului. Celelalte constrângeri, presiuni și amenințări: consider ca am trecut prea multe cu vederea, începând de la cabinetul 2 în jos. Pe viitor voi schimba abordarea.
Despre timpul de lucru, am închis ochii la foarte multe nereguli pe considerentul că suntem în situație de criză și trebuie să tragem toți la aceeași căruță, dar nu e normal ca unul să lucreze în două ture până la epuizare și pe altul să-l lași liber, deși cere de muncă. Acele documente (legate de angajații care au cerut să nu facă ore suplimentare – n.r.) despre care vorbește dumnealui nu au fost inițiate de noi. Șefii de coloană ni le-au băgat pe gât. Referitor la ce semnasem eu, era vorba de norma de ore plus cele 32 de ore legale. Mai era o întrebare acolo, dacă putem lucra în plus și eu am semnat da.
Mai departe, da, sunt 10 grile de salarizare la personal de bord cu diferența de 2.000 de lei de la prima la ultima. Cine cunoaște puțină legislație știe că eu, ca și (lider al unui – n.r.) sindicat minoritar, nu am avut niciodată vreo legătură cu semnătura de pe CCM.
Constrângerea de a face parte dintr-un sindicat majoritar, subiect care nu se referă neapărat la domnul director: liderul acelui sindicat îngrădește dreptul oamenilor la liberă asociere. Cu de-la-el-putere nu admite decât cereri de retragere depuse la domnia lui personal, ori dânsul este aproape invizibil, nimeni nu-l vede, nimeni nu-l găsește. Mai mult, puținii care reușesc să prindă «meteoritul» se trezesc în luna următoare că cererile nu sunt operate la serviciul financiar. Art. 24 din Legea 367/ 2022, alin. (1) prevede că, la cererea organizației sindicale și cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reține și vor vira sindicatului cotizația de sindicat pe statele de plată lunare. Deci, în lege scrie «vor reține și vor vira». Nu văd niciunde să scrie că sindicatul va cere bani domnului director atunci când are nevoie!”, ne-a transmis Emilia Horvath.
Citiți principiile noastre de moderare aici!