Sindicatul IT Timișoara a organizat miercuri, 9 octombrie, un marș de protest pentru stoparea „abuzurilor, hărțuirii și epuizării la locul de muncă”. S-au strâns aproximativ 100 de participanți, angajați din domeniul IT, dar nu numai.
„Protestăm, în primul rând, pentru că dorim să tragem un semnal de alarmă asupra unor anumite comportamente la locul de muncă, care sunt situații abuzive, hărțuitoare sau conduc la epuizare. (…) Dorim ca, în primul rând, angajatorii să înțeleagă că toată presiunea acesta pe angajat poate conduce până la situațiile cele mai limitate.
Trebuie ca autoritățile statului să-și facă treaba și să vedem că astfel de practici sunt condamnate și sunt sancționate așa cum ar trebui să fie și ne dorim, nu în ultimul rând, că toți cei care astăzi sunt într-o astfel de situație să ceară ajutor, să vorbească.
Că vorbim de evaluări de performanță, că vorbim de situații de stres la locul de muncă, că vorbim de hărțuiri de toate tipurile care se întâmplă acum, că vorbim de epuizare prin sarcini nelimitate, sarcini tot mai multe care ne revin, astea sunt riscuri psihosociale care pot conduce la situații absolut tragice și trebuie să facem tot ce ține de noi cu toții să evităm.
Aceasta este obiectivul pentru ziua de astăzi, să conștientizăm că lucrurile nu sunt așa cum par întotdeauna și că există foarte multă suferință”, a declarat Florentin Iancu, președintele Sindicatului IT Timișoara.
Vid legislativ care poate duce la tragedii
Potrivit sindicatului, faptele prezentate până acum ar indica faptul că o tânără din Timișoara, de 33 de ani, „s-a sinucis urmare și a presiunilor și hărțuirilor de la locul de muncă pentru a-și da demisia”. La București, la fel, o tânără ar fi făcut infarct chiar la locul de muncă. Acestea ar fi două cazuri extreme. Alte câteva zeci au fost sesizate numai din primăvară până în prezent, mult mai multe decât anii trecuți.
„Tratăm plângeri aproape săptămânal pe diverse spețe care vin de la colegii noștri, de la membrii noștri. Sunt situații pe care uneori noi le catalogăm ca fiind abuzive sau hărțuitoare. Sigur, angajatorul respectiv poate considera lucrurile complet diferite, însă considerăm că sunt deja alarmant de multe situații. Presiunea care se pune probabil și pe un anumit nivel de management, care la rândul lor transmit către cei care sunt în partea de execuție, este dincolo de limitele normalului.
Sprijinim membrii noștri în diverse spețe cu angajatorii, care, da, pot fi catalogate drept umilitoare sau abuzive. Avem și un vid legislativ, în special în ceea ce înseamnă partea de evaluare de performanță, unde toate lucrurile sunt stabilite către angajator. Avem și un vid legislativ în ceea ce înseamnă modul în care aceste practici ar putea să fie expuse și, din păcate, contează foarte mult ca oamenii care le expun să fie acoperiți și cu dovezi concrete”, a mai spus președintele de sindicat.
Mari probleme, de exemplu, au fost ridicate și legislația care privește „tele-munca” și „munca la domiciliu”, noțiuni distincte din punct de vedere legislativ. După perioada de pandemie, angajații s-au trezit chemați fizic la locul de muncă, deși lucrau poate și la câteva sute de kilometri distanță, semnând contractele de muncă după 2020, bazându-se pe faptul că pot lucra și de acasă.
Teoretic, există patru cereri formulate de protestatari: lumină în cazul tragic al angajatei din Timișoara care s-a sinucis, condiții de muncă decente și juste respectate de angajatori, protejarea drepturilor angajaților de către autorități și luarea în serios a cererilor angajaților de către angajatori.
Membrii sindicatului au fost chemați la protest în jurul orei 12, în fața Operei Naționale din Timișoara. La ora 12.30, aproximativ 100 și ceva de participanți – câțiva care s-au alăturat nefiind membri – au pornit într-un marș spre Catedrala Mitropolitană. Aici au fost aprinse candele în memoria celor două victime ale abuzurilor din partea angajatorilor.
De-a lungul întregului eveniment, liderii protestului au purtat două pancarte cu mesajele „Stop abuzurilor, hărțuirii și epuizării la locul de muncă”, respectiv „Statul și-a abandonat cetățenii”.
foto: Tion
Trimite articolul
XSalarii mari, scutiri de impozit, munca stand pe scaun, uneori de acasa, sau cum se zice pe la noi: “categorie defavorizata”.
-
Din ciclul: “sa moara si capra vecinului”.
-
Uite, eu, de exemplu, lucrez stand pe scaun. Nu am salariu foarte mare si nu sunt scutit de NICI un impozit. Si asta datorita faptului ca (poate) spre deosebire de tine, din prima zi de scoala si pana acum, aproape de pensie, am invatat cate ceva. Am referat sa-mi incretesc creierul dacat sa-mi incord bicepsul.
-
Dane tata,
1. “salarii mari” in comparatie cu ce ?
2. Scutiri de impozit? care-i relevanta? Salariul negociat e salariul primit. Scutirea aia de impozit ajuta compania, nu angajatul (daca se aplica)
– Munca stand pe scaun ? Spre dezamagirea ta e super nasoala, mai ales pentru sanatate.
– Unepori de acasa ? Pentru cultura ta generala cei care lucreaza de acasa muncesc in medie cu 15% – 20% mai mult decat cei care merg fizic la lucru.Cum se zice pe la care voi ?!
Super, din pacate nu am putut ajunge(am aflat tarziu de protest).
Ar trebui facut un prostest si in fata cladirii unde isi desfasoara activitatea compania Atos dar mai ales in fata sediului ITM Timis, complicii companiei.
Angajeaza-te si tu – totul e usor, doar beneficii, ce te retine?
-
Intamplarea face ca am lucrat cativa ani in asemenea mediu, am avut mult de lucru + responsabilitati si pentru asta am fost bine platit. Deosebirea fata de protestatari e ca nu m-am plans. Coincidenta face ca in ultima vreme au fost doua cazuri tragice la nivel de tara, doua persoane care au vrut sa castige bine, dar cand li s-a cerut sa respecte cerintele angajatorului au cedat nervos. Exista inca cateva sute de mii in tara asta care nu au cazut in disperare, ei lucreaza constiincios zi de zi, stiind ca banii nu vin doar pentru ca te-ai nascut.
-
dap, doar intamplarea face ca n-ai fost abuzat de un menegeras de 2 lei cu figuri in cap, eventual spre a-ti da demisia astfel incat firma sa nu fie obligata sa-ti plateasca salarii compensatorii conform contractului colectiv.
aici nu este despre responsabilitati si munca, ci despre bataie de joc si abuz. intelegi diferenta, mai tagarta? nu toti sunt abuzati, asta ju i seamba ca nu sunt multe abuzuri. asa cum probabil ca sunt si multe lepre si printre angajati, habar n-am, i sa incearca sa intelegi subiectul, nu sa ne apui ce meserias esti tu, ca pe mine m-ai convins, dar de contrariul. -
Habar n-ai ce zici.
Cerintele angajatorului se pot metamorfoza intr-un “da-ti demisia ca tu nu oferi si s3x, ca si colega habarnista”,”Ia stai tu 16 ore la lucru pentru ca am dat toti ceilalti colegi afara”, “vino la lucru desi stai la 200 de km, c-am schimbat din mers intelegerea initiala”, “ah, tre sa facem si nopti desi tu ai copii mici acasa”,”mvai, draga, da’ nu putem sa-ti dam marirea aia, managerii tre’ sa-si traga X5 nou anu’ asta”,”ah, pai tu pe Facebook votezi cu X Y sau Z, ia treci tu dracu’ afara ca nu tii cu echipa care trebe” sau, pur si simplu “NU imi place fatza ta, chiar daca programezi mai bine ca restu’, mars afara”. Asta ca sa nu zicem de “ah, esti sef de sindicat, out” samd.
sa vad cum “respecti tu cerintele” daca angajatoru’ ala te face troaca de porci. Io zic ca ori pui mana pe lopata, ori pleci.
E FOARTE usor sa faci tu pe lupu’ moralist.
Apropo, NU e nicio scutire de impozit, vorbesti prostii. e scutire de la plata CASS PESTE 10k brut. Habar n-ai si mai si semnalizezi.
-
100? 😂🤣😂🤪
felicitari celor 100; restul… complici prin nepasare si lasitate.
-
Restu isi asuma jobul si cerintele lui, nu se plang la toate colturile… vai si amar
-
tu confunzi cerintele unui job cu abuzurile unor nemernici. ai o mentalitate de toata jena. sau esti analfabet functional. sau nici n-ai citit articolul. sau esti chiar tu un abuzator. deci care dintre aceste variante e cea corecta?
-
oamenii astia nu au loc de munca?
-
Asta este problema, ca ei au, dar nu muncesc si pe urma vin si se plang ca sunt abuzati cand sunt pusi la munca. Este plin prin toate companiile de genu acesta de oameni. Care muncesc putin si rag precum vacile cand sunt trasi la raspundere.
-
dap, ce ar fi sa intelegi despre ce se vorbeste si ce se reclama? de preferinat inainte sa ne spui tu despre tine ca esti un deosebit de aia care “rag”? de exemplu sa intelegi ca fata aia era “pe bench” adica nu i s-a dat de lucru, insa a fost tot tracasata cu aberatii luni de zile si i se spunea ca nu e performanta cand de fapt Nu i se dadea de lucru, ci tot prostii ca sa o forteze sa-si dea demisia? sau ca cealalta in buc.uresti a facut infarct la lucru?
Nu va e, ba, rusine sa va laudati cat de deosebiti sunteti, in fapt scrieti numai tampenii de comentarii?
-
ce faci Sorine, tot cu impunerea obedientei, ca si in plandemie?🤪 dar ai aflat, ma, cat e IFR-ul ala la covrig?
-
sunt oprit comentriile la acest articol?
Partea cea mai proastă e că atunci când va da faliment Atos, “managerii” se vor împrăștia pe la alte firme de IT sănătoase și le vor duce și pe alea în groapă.
-
sau de la alte firme or fi mers la atos? sanatoase😂🤣😂🤪
-
asa e, vin cu mentalitatea aia de frecat menta pe banii corporatiei si totala lipsa de colegialitate. Baga-ma intr-o sala cu 1000 de it isti si ti arat punctual pe toti care sunt de la atos in mai putin de 5 minute, au un comportament infect atipic care face parte din cultura lor de serparie si wanna be vagabonzi cu filme de it’isti, in realitate is atata de praf ca n-au habar sa bage un bookmark in browser, dar ei au 10 ani experienta pe C.V.
Asa se intampla cand accepti abuzurile. Cand se termina programul de lucru, ii poti scuipa in ochi pe sefi.