Marți dimineață, între orele 7 și 10:30, aproximativ 200 de angajați ai Retim au participat la o acțiune de grevă spontană. Este vorba despre cei care lucrează pe strada Divizia 9 Cavalerie.
Pe de o parte, aceștia reclamă câteva abuzuri din partea șefilor, iar pe de altă parte cer și salarii și condiții mai bune. Salariile ar fi foarte mici, conducerea secției ar avea comportament abuziv, iar conducerea societății ar evita să ia vreo măsură, spun angajații.
video: cititor Tion
Practic, printre revendicările angajaților ar fi salarii majorate cu 1.500 de lei, net, per angajat, condiții de muncă decente și folosirea unor mijloace omologate pentru pontajul șoferilor, în prezent folosindu-se GPS-ul. În documentele înainte de angajații nemulțumiți se vorbește și despre șeful de secție, care ar avea comportament „abuziv, agresiv și neadecvat” și care, de asemenea, „taie ore nejustificat” șoferilor.
Deși recent a fost înființat și un sindicat al angajaților de pe această secție, acțiunea de marți nu a avut legătură cu organizația, fiind pornită spontan, după ce angajații au văzut că bonusul de paște este în cuantum de numai 300 de lei.
Totuși, pe viitor, sindicatul ia în considerare și organizarea unor acțiuni de protest care să respecte toate cerințele legale. În orice caz, reprezentanții angajaților spun că, odată cu formarea sindicatului, au fost și puși pe „lista de concedieri”, adică posturile lor au fost desființate.
foto: Tion
Conducerea RETIM încă nu ne-a oferit un punct de vedere referitor la acțiunea de marți dimineață.
UPDATE. Ce spun angajații vs. poziția RETIM
Mai mulți protestatari au împărtășit pentru Tion doleanțele lor.
„Au fost un cumul de nemulțumiri mai vechi care au răbufnit. Conducerea nu a dorit să ne asculte doleanțele, așa că colegii s-au hotărât să nu mai iasă la colectat până nu vine cineva să discute cu noi. În urma protestului s-au deplasat cei de la conducere, s-au formulat o serie de revendicări și puse pe hârtie, au fost transmise spre conducere și s-a cerut confirmarea lor printr-un document. Ca să nu sufere cetățenii, am ieșit totuși la colectare fiind o zi lucrătoare. Mâine fiind zi liberă am anunțat că nu vom ieși la muncă, deși conform contractului este plătit 200% și așteptăm răspunsul celor din conducere.
Ei ar spus că ar fi dispuși (conducerea – n.r.), dar nu sunt pregătiți să pună pe hârtie, deși prolemele sunt apărute de mai mult timp și aveau timp să evite problemele. Continuăm acțiunile și sperăm să accepte revendicările de bun simț, legate de salarizările colegilor și cele legate de șeful de secție, că nu ne respectă: se taie ore de muncă, traseele sunt foarte mari și se fac ore suplimentare, care se taie”, a declarat pentru Tion, Levente Blej, un șef de formație al RETIM, membru de sindicat.
„Ne dau salarii foarte mici, îmi taie 20 de ore lunar, am luat 1.300 de lei salariu și să trăiești așa nu se poate, cu 2 copii. Lucrăm în ploaie, în vânt, nu avem unde să ne facem necesitățile, mașinile blindate cu camere, și neautorizate. Ne obligă cu bocanci pe căldurile astea mari și dacă nu legăm la șireturi vin și ne taie din bani (…) Ne face și țigani șeful de secție. Nu se face așa. (…) Numai amenințări și (…) jigniri”, a declarat un alt protestatar.
O persoană încadrată cu handicap spune că a fost jignită și a suferit de stres emoțional. De asemenea, unii protestatari spun că s-au tăiat bonusuri pentru că au omis să spele mașina sau să ridice o pubelă la 1000. De asemenea, ei mai spun că sunt supravegheați și de „supra controlori” angajați, „ca la pușcărie”.
Un alt șef de secție spune că a fost transferat de la o secție la alta pe motiv că a avut prea multe zile libere cu un an în urmă și transferul s-a realizat dintr-o poziție în alta fără un un act oficial.
„În acest moment, RETIM nu poate oferi comentarii detaliate referitoare la evenimentele recente. Încurajăm reprezentanții presei să rămână în contact cu noi pentru actualizări viitoare privind această situație. Vă mulțumim pentru înțelegere și interesul acordat”, au transmis reprezentanții RETIM.
Imaginile video ne-au fost transmise de către un cititor Tion, căruia îi mulțumim pe această cale. Dacă și tu ai surprins imagini care pot deveni o știre, le poți trimite pe pagina noastră de Facebook sau pe adresa redactie@tion.ro.
Trimite articolul
XȘi noi ce sa facem ?? Tomberonul are roți ma duc și îl las la ei în poartă Ca figuri au de la mic la mare Dacă le dai 20 de lei ia și pe mama gunoiului RUȘINE Retim
las ca vin nepalezii si lucra aia pe salarii mizere si uita asa incet incet incepe iar exodul romanilor in Europa….jeg de tara
-
Discriminam? Salariul primit de imbecilii astia e prea mare pentru munca depusa! Refuza sa ridice invocand motive puerile si fara sa verifice situatia de fapt!
Am văzut că pe strada noastră au ridicat doar gunoiul menajer, nu și cel cu ambalaje din carton și plastic.
Au dreptate.
Dacă le cresc salariile muncitorilor, mă tem că vom avea scumpiri duble pentru ridicarea deșeurilor, față de cele din ultimele luni. Aș tinde să cred că întâi și-au crescut directorii salariile și acum vor și muncitorii. Pentru ce? Aceeași muncă de ca-calitate vor face.
-
Vezi si tu profitul companiei, cred ca ar avea de unde sa mareasca salariile fara sa mareasca tarifele. Dar mai depinde si de cetateni, adica sa fie cetateni, nu o gloata indobitocita care uraste visceral pe oricine isi cere un minim de drepturi.
Am vacanta cata scoala au astia, dar in viata mea n-am primit bonus de paste…
-
cu atata scoala sunt convins ca nu ai nevoie de “astia” si te descu.rci sa-ti depozitezi singur gunoiul. ba chiar cred ca iti dai singur prime si bonusuri, nu pot sa cred ca ai fi angajat undeva, sigur esti ceva antreprenor investitor cercetator. stii ce-a zis basescu? a zis ca “scoala romaneasca scoate tampiti”. iar tu ne spui ca ai foarte multa scoala…
Asa ar trbui peste tot sa vezi cum ii pui cu botul pe labe pe sefii abuzivi UNITATEA INSEAMNA PUTERE