Un cititor Tion ne-a readus la cunoștință problema segmentului de cale ferată care nu (mai) duce nicăieri de pe strada Baader, în imediata apropiere a trecerii de cale ferată funcțională.
„O situație à la Dorel. Pe Baader se distrug mașini de 30 de ani de zile. O cale ferată care nu duce nicăieri. Nici încolo, nici încoace nu mai există nimic, dar ne rupem mașinile de ani de zile. Poate dumneavoastră de la Tion reușiți să îl faceți pe domnul primar să facă ceva”, spune cititorul într-un videoclip trimis pe adresa redacției.
Nu a mai fost folosită de zeci de ani
Linia de cale ferată în cauză a fost folosită înainte de Revoluția din 1989 de o fabrică de mobilă, care o și gestiona. De atunci, însă, nu a mai fost folosită.
„Acea linie de la Baader este o fostă linie industrială care nu a fost niciodată a noastră, a CFR Infrastructură. A fost a unei firme care prelucra lemnul. Dar acest lucru se întâmpla până în 1989. De atunci nu a mai fost utilizată. Nu este în gestiunea noastră, nu a fost niciodată”, au declarat pentru Tion reprezentanții SRCF (CFR Infrastructură) Timișoara.
Așa cum cere cititorul, și explicațiile de la CFR par să arate cu degetul spre primărie. Și parțial, pe bună dreptate. Situația este, însă, mai nuanțată.
„Centralism obsesiv și compulsiv”
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, fabricile care dețineau liniile de cale ferată, după revoluție au fost preluate de Statul Român, iar șinele odată cu ele. Astfel, și acestea au fost fie privatizate, fie au rămas pe la diverse ministere, însă lucrul cel mai important ar fi că nu la Primăria Timișoara, subliniază viceprimarul Ruben Lațcău.
„Realitatea este că guvernul central din București deține prin ministerele și societățile și regiile de stat probabil sute de hectare în Timișoara, sute – dacă nu mii! – de clădiri și foarte multe mijloace fixe, cum sunt aceste linii industriale pentru aprovizionarea fabricilor.
În perioada ante-decembristă, mare parte din fabricile mari avea propriile linii de aprovizionare. (…) Cele mai multe dintre aceste linii aparțin în continuare Statului Român, ministerelor, societăților statului sau diverselor regii sau întreprinderi de stat, multe dintre ele aflate în diverse procese de reorganizări judiciare, falimente, insolvențe sau privatizări. De aici situația foarte amestecată. Cel mai adesea, terenul de sub aparține tot statului. (…)
În România, terenuri care aparțin statului sunt terenuri pe care primăria nu poate să facă nicio lucrare. Ca primăria să poată să intervină în orice fel trebuie să fie proprietar, adică în CF trebuie să fie trecut «Primăria Timișoara», nu statul român. Toate cele ce sunt ale Statului Român sunt ale ANAF, ale Ministerului Finanțelor”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău pentru Tion.
În cazul de față, de la Baader, pe cartea funciară ca proprietar al terenului apare Primăria Timișoara, iar viceprimarul spune că liniile au făcut subiectul unei privatizări ulterioare.
Situații asemănătoare, cu actuali proprietari – Statul Român sau privați –, ar fi mai multe în Timișoara. De exemplu, și pe strada Cerna există un segment – folosit în trecut pentru aprovizionarea Fabricii de Bere, potrivit viceprimarului – care, la fel, în prezent pare că nu duce și nu vine de nicăieri. Altele ar fi și prin Calea Buziașului, Freidorf și UMT.
Potrivit lui Lațcău există și „situații mai aberante” decât cea a fostelor linii industriale în care primăria se confruntă cu ministerele care dețin proprietăți în Timișoara. Ne-a dat câteva exemple:
- clădirea de pe Gheorghe Doja, de lângă Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, care aparține de Ministerul Sănătății. Primăria ar fi solicitat „încă de pe vremea lui Ciuhandu” să o primească, dar ministerul refuză în mod consecvent să o transfere deși „realmente cresc copaci prin ea”;
- terenul dinspre Dumbrăvița, pe partea stângă cum se iese din oraș, care aparține de Ministerul Afacerilor Interne;
- fostul Liceu Agricol, cu clădiri deținute de Ministerul Educației, „în curtea căruia funcționează o secție de poliție și care, totuși, a servit ca loc de desfășurare a activității pentru prostituatele și traficanții de droguri din zonă”.
„Suntem, din păcate, în situații în care acest centralism absolut obsesiv și compulsiv al «Bucureștiului» de a strânge și a controla totul creează astfel de efecte, nu doar în Timișoara, ci și în celelalte orașe ale țării. Practic, un patrimoniu uriaș al statului, în loc să fie preluat de comunitățile locale, să fie folosit în folosul comunităților locale, rămâne în această stare suspendată în timp, undeva la București, într-un sertar aflându-se o fișă de inventar.
Și lucrurile stau blocate în incapacitatea București de a conduce administrația în această țară”, a concluzionat viceprimarul.
foto: cititori Tion
La Prefectură nu a ajuns nicio solicitare oficială
Viceprimarul a adus în discuție, ca reprezentant al ministerelor și al guvernului, și prefectura. În replică, prefectul Mihai Ritivoiu susține că la instituția pe care o conduce nu există nicio solicitare din partea primăriei referitoare la fostele linii de cale ferată industriale.
„La Prefectură nu a ajuns o asemenea solicitare oficială. Și, deși eu am schimburi regulate de opinii și discuții instituționale cu domnul Lațcău, e prima oară când aud acest subiect. Prefectura, într-adevăr, poate colecta de la primărie toate aceste date exact, cu locațiile respective.
Poate să obțină informații suplimentare despre proprietarii respectivelor linii de cale ferată și, eventual, poate media discuția și dialogul între guvern, respectiv instituțiile care dețin acele linii – în unele cazuri nu e vorba de instituții, ci de societăți comerciale.
În ce măsură se găsește o soluție? Cum s-a întâmplat în alte locații din Timiș, aceste linii pot fi eliminate, însă este o importantă componentă tehnică. Chiar că dacă anumite linii de cale ferată nu au fost folosite de ani buni de zile, nu putem așa de ușor să dispunem și disponibilizăm infrastructura primară a României, dar eu sunt disponibil pentru orice fel de discuție și este un subiect care mă interesează”, a declarat prefectul pentru Tion.
Prefectul insistă că, în astfel de cazuri, situația trebuie tratată caz particular cu caz particular și așteaptă solicitări din partea primăriei pentru a se implica în discuțiile cu guvernul.
Imaginile ne-au fost transmise de către cititori Tion, cărora le mulțumim pe această cale. Dacă și tu ai surprins imagini care pot deveni o știre, le poți trimite pe pagina noastră de Facebook, pe adresa de e-mail redactie@tion.ro sau pe WhatsApp, la numărul de telefon 0720.400.411.
Trimite articolul
XSa nu uitam faptul ca multe intersectii si cu linii de tramvai sunt devastatoare…AEM, Balcescu, Traian, etc etc etc
dap, cel mai usor e sa dai vina pe altcineva. dar ce demersuri au facut administratiile locale pentru a rezolva problemele liniilor foste industriale? asteapta sa se ocupe aia din capitala de toate bucatelele de sine industriale din Romania fara a fi macar sesizati?
dap, si frunzele ce pica din copaci sunt tot ale capitalei, altfel nu inteleg de ce primaria nu se gandeste sa le stranga macar o data la 2 saptamani…
revolutia bunei guvernari: adica nici macar cu.ratenie.
vice primarul Mastic.
Mai tineti minte cand Ruben Latcau a descoperit Masticul ce se pune langa linilie de tramvai?
A avut doar o galeata din pacate.
Stati linistiti – ne distrugem masinile mai des prin fiecare intersectie cu o linie de tramvai – acolo unde PMT detine puterea absoluta – pumnul de fier al lui Fritz, cum s-ar spune.
Totusi, nu se face nimic – tot ce inseamna traversare pe Rebreanu e dezastru. In Traian nici nu are sens sa amintim.
Pe Aries (linia 6 si 8), azi se ,,niveleaza”, dupa o saptamana e la fel.
Lucrari robuliene in era Fritz. Votati USR+ ca sunt cu revolutia bunei guvernari – haha!
-
Vezi că nu mai e USR+, e doar USR, că s-a făcut minus cu plus-ul :)))) Până și aia și-au dat seama că locul lor e la lada de gunoi :)))
pai daca s-a votat doNIMIC…cea asteptari aveti? :)) nu v-a ajuns ca a recuperat o strada de la Carpaci? pentru mai multe evenimente…ne auzim peste 4 ani
Sunt cateva intersectii unde se trece ok peste liniile de tramvai/tren, in rest doar bataie de joc….si din cauza asta se formeaza cozi interminabile. Nu pleci bine de la semafor ca si pui frana. In alte orase se vede progresul, la noi doar nepasarea celor din administratie.
Sa repari niste treceri de cale ferata este o misiune imposbila pentru administratia Fritz. PATRU ANI DOAR CA SA ISI DEA SEAMA DE PROBLEMA ? In cat timp o sa o rezolve ? NICIODATA, pentru ca nu trebuie sa faca studii de fezabilitate si proiecte pa care sa le imparta la slugile din partid. FRITZ, la multi ani cu executare !
Dar cum poate fritz să demoleze garaje, clădiri da in niste linii se împiedică. Cică CF, bla, bla, dar dacă nu e rezolvat cu CF-ul cum s-au putut demola stânga dreapta și au rămas doar pe drum??? Faceți ilegal chiar daca nu aveți CF, așa cum faceți și alte lucruri ilegale și va amendează inspecția în construcții!! Sau astea îs lucrări prea mici și nu iese parandarat suficient??
Eu zic ca Latcau e Atehnic, păcat ca nu știe
Nu distrug nimic mașinile ca și “calmatoarele” din Dumbrăvița
Trebuie intervenit indiferent de cât e de complicată situația. Scoateți fierul ăla vechi din drum și trimiteți-l prin poștă proprietarului…
De ce ați pus în ghilimele “rup mașinile”?
-
Pentru ca doar un idiot trece de sute de ori cu viteza, fara sa frineze, peste aceeasi sina/groapa/sant dupa ce s-a zguduit peste ea prima oara.
Restul lumii incetineste, spurca primaria si primarul printre dinti, apoi isi vede de drum.
Ati vrut voi sa scoateti linia de cale ferata de pe Bader si nu ati putut ?!
Ori sunteti incompetenti ori nu va pasa !
No coment
Chiar dvs , cel care ați prezentat filmulețul spuneți ca va rupeți mașinile în zona de 30 de ani!!!! Pai de ce nu ați incercat sa.i miscati și pe cei de dinaintea prezentului primar??????! Ei erau scutiți de probleme și de critici!! Ce bine ca va treziți cu toții sa faceți pe binefăcătorul sociali acum când pri.ar este dL Fritz. Sa va mai spun ceva , ca mi se pare ca nu stiti: fiecare sector de administrație , la nivel de tara, oras, sat, în afara de primar sau președinte, au un responsabil de sector… aceștia pt ce sunt plătiți??? Sa știți ca nu va face onoare nici dvs , și nici altora care nu fac altceva decât sa găsească motive sa critice primarul Frizt . V ați intrebat vreodată câte piedici i s.au pus și i se pun în continuare tocmai pt a.ingreuna punerea în aplicare a multor masuri benefice pt oras???? Sigur ca celor cu ca dvs li se pare ca dau dovada de inteligenta dacă își permit sa critice persoane importante și mai ales cele care nu merita sa fie criticate.
n-ati inteles nimic. functioneaza ca opritoare ‘naturale’, de ce sa le scoata ?
Incredibil acest Ritivoi.Nu a auzit in viata lui de asa ceva…Doamne pe ce planeta traiesc unii…