La mai bine de trei ani și jumătate de la trecerea în neființă a lui Adi Bărar, liderul formației Cargo, o statuie de bronz în care este reprezentat acesta a fost amplasată în Parcul Alpinet pe așa-zisa „Alee a Muzicienilor”, marți.
La dezvelirea statuii au fost prezenți Corneliu Vaida, inițiatorul proiectului, fiica lui Adrian Bărar, dar și primarul Timișoarei Dominic Fritz. Bineînțeles, și mulți motocicliști și prieteni de-ai artistului. Inclusiv Adrian Igrișan, solistul trupei Cargo a luat cuvântul pentru a-l omagia pe Adi Bărar, dar și moștenirea sa artistică.
foto: Tion
Statuia „Adi Bărar-Marea Trecere” a fost amplasată în zona de Nord-Vest a parcului Alpinet, în dreptul scuarului dinspre podul Maria. Monumentul redă o poartă prin care se ivește parțial artistul și chitara sa, în altorelief.
„Mă bucur că am ajuns să o văd finalizat și cred că este primul monument dedicat unui artist din România și mă bucur că e în Timișoara și pentru Adi și va fi un loc de pelerinaj. (…) Timișoara este Alfa și Omega rock-ului din România. Muzica lui va dăinui peste veacuri și o sursă de inspirație pentru ce a urmat. Adi a fost un om deosebit de sensibil, sensibilitate mascată printr-o duritate de protecție, la el trebuia să dai examen să fii prieten și eu sunt norocos că l-am trecut”, a declarat Corneliu Vaida.
„Sculptura mi s-a părut genială și când văd poze cu ea mă trec fiori gândindu-mă că ne putem bucura de ceea ce a rămas în urmă. Am vrut să fie o reinterpretare, nu o copie, pentru a sublinia creativitatea lui și a artistei și partea spirituală, ca să-l întruchipeze ca artist. Ascultam rock de mic copil și tata m-a învățat să ascultăm muzică bună în general”, a spus fiica artistului.
HCL din 2021
Vă amintim, Consiliul Local Timișoara aprobase, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 304 din 27.07.2021, proiectul pornit de un grup de inițiativă condus de Corneliu Vaida. După aprobarea acestuia, până să poată fi amplasată statuia, însă, mai era nevoie și de avizul Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public.
Din cauza unor probleme cu dosarul trimis de Primăria Timișoara, comisia a respins în mai multe rânduri cererea. La un moment dat, a fost lansată și o petiție pentru soluționarea problemelor care au dus la respingerea dosarului. Anterior, câteva discuții au fost și din cauza avizelor pe care primăria întârzia să le emită, cu toate că tot instituția le și solicitase.
Inițiatorii proiectului de hotărâre pentru amplasarea statuii lui Adi Bărar au prezentat, pe scurt, și câteva dintre cele mai importante detalii legate de viața artistului.
„Adi Bărar s-a născut în data de 15 ianuarie 1960, la Timișoara. De la vârsta de 9 ani începe să cânte la chitară. Timp de 4 ani urmează un curs de chitară clasică unde primește primele noțiuni aprofundate despre muzică. Deși se afirmă și dobândește notorietate ca și chitarist, prima experiență muzicală o are cu o trupă de cartier unde activează ca toboșar. Influențele muzicii blues si rock îl determină ca la vârsta de 14 ani să înființeze prima formație, de data asta cântând la chitară.
În încercarea de a se face înțeles și de a fi cât mai aproape de public, abordează un stil propriu și astfel în anul 1985 pune bazele formației Cargo, care ulterior va face istorie în rock-ul românesc. În viziunea sa numele trupei trebuia să exprime greutate, încărcătură, să fie format din puține litere și să aibă sens și în alte limbi de circulație internațională. Pe lângă creațiile Cargo, Adi Bărar are o activitate vastă compozițională compunând atât pentru diferiți artiști, cât și muzică de film, generice și scurt metraje.
A decedat la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Pius Brînzeu» Timișoara, în data de 8 martie 2021, la vârsta de 61 de ani”, se arăta în raportul de specialitate asociat hotărârii.
Trimite articolul
XNici de el nu au avut grija medicii de la ati…..
Bravo, buna ideea cu aleea muzicienilor, Barar, Coradini, Covaci, Dolga, Bordeianu, Apreotesei toti merita o statuie. Vesnic respect. Cand va fi sa fie mai merita si Stepan, Baniciu etc.
-
Morti sunt mai multi (Kamo, Boita, Mafa, Loti Farkas).
Acum, nu stiu daca merita toti statuie
vomitivul de Fritz…
In alta ordine de idei ar trebuia una si a lui Covaci…
-
daca Fritz iti produce greturi e ceea ce-ti trebuie
-
produce pamantului in primul rand:)
-
Din pacate, chiar daca ideea e buna, are doua hibe: 1.o “alee a muzicienilor” nu poate fi amplasata in acea zona, pentru ca nu e spatiu suficient, avand in vedere ca ar putea fi puse inca multe alte statui ale unor personaltati ale rock-ului timisorean trecute dincolo (si vor mai trece…). 2. realizarea artistica lasa mult de dorit, nu este ceva care sa incante. In plus, daca treci pe acolo noaptea sau chiar pe inserat, te cam trec fiorii. Realizarea unui Muzeu al Muzicii Timisorene ar fi mult mai importanta decat ambitia unora dintre noi de a iesi in fata cu miniproiecte. Apropo, facem una si pentru Nicu Covaci? Daca da, ar trebui sa-i gasim un loc si dimensiune pe masura importantei lui? Daca il punem in aceeasi locatie, il amplasam in fata lui Adi si mai mare?
Luptatorii anticomunisti ori cei impuscati in piata Opetei Catedrala cind au demonstrat CIVISM protestind impotriva TIRANIEI COMUNISTE??
Memorial in paragina la marginea Timisoarei, la padurea verde😡😡😡
Cine?
super aiurea.
am scris un comentariu despre motociclistii care au intrat cu motocicleta in parc si a fost cenzurat.
bravo tion, informare si impartialitate
faceti statui la toți drogălăii
Recent a murit si Bujor Hariha – Pro Musica. Poate ca ar fi fost mai in fata la randul celor care merita un memorial.
-
Corectie: Hariga