Sărbătoarea Sfântului Martin este una importantă în cultura germană, iar cei de la Grădinița Lenau o marchează anual. Sfântul Martin este unul al bunătății și al solidarității, valori pe care angajații grădiniței încearcă în permanență să le transmită celor mici.
„Ne-am pregătit toată săptămâna pentru sărbătoarea Sfântului Martin. Am făcut lanterne, am cântat, am citit legenda Sfântului Martin. Am avut multă bucurie în grădiniță. Acum am fost la biserică, unde am cântat. Copiilor le-a plăcut foarte mult. Am încercat să facem o mare de lanterne pentru a-l onora pe Sfântul Martin prin această procesiune. Am încercat să facem și un flash mob, care sperăm că ne-a și reușit. Copiii au făcut lanternele cu mânuțele lor, am început din timp, pentru a avea lanterne cât mai frumoase și autentice. Sărbătoarea Sfântului Martin este o tradiție, o celebrăm an de an și noi o ducem mai departe”, a declarat pentru Tion Loredana Petermann, educatoare la Grădinița Nikolaus Lenau din Timișoara.
Vineri după-masă, Domul Catolic din Piața Unirii din Timișoara a fost luat cu asalt de peste 300 de prichindei din grupele mici, mijlocii și mari ale celor trei grădinițe Lenau din Timișoara. Cei mici au fost însoțiți de educatoare și părinți, iar după ceremonie au încercuit Piața Unirii, ținând în mână lampioane aprinse. La final, copiii și-au împărțit unii altora covrigi.
foto: Tion
„În fiecare an, pe 11 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Martin. El a fost un soldat, iar în drumul său a întâlnit un cerșetor. Era iarnă și foarte frig, bietul om nu avea haine. Atunci Martin a luat sabia și a împărțit mantaua cu el. A fost un om foarte bun, a ajutat oamenii săraci și bolnavi. Pentru bunătatea sa, copiii merg cu lampioanele și cântă cântece.
Aceasta sărbătoare este despre înțelegere și dăruire pentru oamenii mai puțin norocoși.
Să învățăm să dăruim în fiecare zi câte puțin și să nu uităm să mulțumim”, a spus pentru Tion Mariana Crețoni, educatoare la Grădinița cu Program Prelungit „Nikolaus Lenau” Timișoara.
Joi, 9 noiembrie, elevii de la clasele I l-au sărbătorit pe Sfântul Martin în Piața Libertății și la Biserica Sfânta Ecaterina.
Sfântul Martin a trăit în secolul IV, într-o familie de militari, servind la rândul său în Armata Imperiului Roman. Legenda spune că, într-o seară târzie de toamnă, acesta a vrut să intre în cetate, când a întâlnit un cerșetor, zgribulit de frig. Martin și-a dat jos mantia, a tăiat-o în două și i-a dat jumătate cerșetorului. După ce a intrat în cetate, a avut o viziune: l-a visat pe Iisus, îmbrăcat în jumătatea lui de mantie, spunându-i că ceea ce îi dăduse cerșetorului i-a dat, de fapt, lui. După acest moment, Martin a trecut la creștinism, a devenit episcop și dorința sa era ca în fiecare casă să existe lumină – de unde s-a păstrat procesiunea cu lampioanele. Totodată, în spiritul bunătății Sfântului Martin, copiii primesc covrigi pe care îi împart cu ceilalți.
foto: Tion
Trimite articolul
XSUpeeer…culorile noastre, LGBT sunt si in biserica.Bravo.Asta e noul trend.
Noua generatie LGBTQ se formeaza.
-
Sfântul Martin se serbează de către Biserica Catolica dinainte sa fie Fritz primar. Dar na, acum au descoperit unii apa calda…