Garnitura de 30 de metri a fost așteptată de echipa din primărie care a lucrat de cinci ani la proiect, de actuala conducere a PMT și de mulți timișoreni curioși. A fost o muncă de câteva ore coborârea lui pe șine pe Podul Maria, care s-a făcut pe ploaie torențială, dar fără probleme.
„A fost o muncă de cel puțin cinci ani. Ne-am hotărât să aducem tramvaie noi pentru Timișoara, știam că se dau fonduri europene și am pregătit caietul de sarcini, documentația, tema de proiectare ca să putem aduce cel mai performant tramvai din lume. Au fost multe probleme, dar le-am trecut, cu echipa din Direcția Tehnică. Am fost 10 oameni în echipă, dar au fost mai mulți, aproape jumătate de direcție am lucrat pe acest proiect. E o mândrie că am putut contribui la o premieră a Timișoarei, fiind cel mai lung tramvai din lume cu cea mai mare autonomie. Transportul a fost exact cum trebuie să fie și Poliția Rutieră a fost profesionistă”, ne-a spus Culiță Chiș, directorul Direcției de Drumuri din Primăria Timișoara.
„Vom avea recordul mondial pentru autonomie”
Tramvaiul are o lungime de 30 de metri, o capacitate de 200 de călători, o autonomie pe baterii de 63 km, podeaua joasă, aer condiționat, afișaj electronic și multe alte dotări. Reprezentanții firmei producătoare din Turcia spun că autonomia este un record mondial și că designul interior este confortabil.
„Acest tramvai este făcut special după cerințele din caietul de sarcini întocmit de Primăria Timișoara. Nu există un model similar în altă parte, este făcut special pentru aici. Acest tramvai este foarte special și pentru noi, vom avea recordul mondial pentru autonomie (pe baterie – n.r.), va avea 63 km. Este foarte confortabil. Credem că designul interior este, de asemenea, foarte confortabil, am făcut multe studii, iar inginerii au muncit multe ore, pentru ca tramvaiul să poată oferi aceste condiții. Cred că timișorenilor le va plăcea și vor simți cât este confortabil. Sunt foarte fericit să aduc acest prim tramvai la Timișoara”, a spus Mehmet Özdemir, project manager în cadrul Bozankaya.
Tramvaiul simbol
Primarul Timișoarei Dominic Fritz a urmărit și el cu emoții operațiunea de descărcare a garniturii și spune că acest tramvai nou este doar un simbol pentru ceea ce vrea să facă noua administrație a orașului.
„Primul tramvai nou de 50 de ani, este un proiect care are o amploare uriașă, vorbim despre 21 de tramvaie în total. E un proiect care a început acum patru ani, cu o echipă mare în cadrul primăriei, care a lucrat cu foarte multă dedicație la acest proiect. Vă dați seama că acest tramvai a fost făcut pentru Timișoara, deci nu l-am comandat din catalog. Vreau să mulțumesc întregii echipe, mai ales din Direcția Tehnică, știu că au fost multe provocări și încă nu s-a terminat cu provocările, pentru că de fapt acum ce facem cu acest tramvai timp de o lună o să fie teste pe linia 1. Sperăm că totul merge bine și o să putem omologa tramvaiul și apoi să comandăm și celelalte tramvaie. Fiecare tramvai are o valoare de cam 2 milioane de euro. Acest tramvai este doar un simbol pentru ceea ce vom facem, un început pentru tot transportul în comun în Timișoara, care în următorii ani se va îmbunătăți”, a explicat Fritz.
Din toamnă, cu călători
Urmează omologare la Autoritatea Feroviară Română – AFER. Tramvaiul a fost testat deja în mai multe țări: Turcia, Germania, Spania și Cehia și intră în probe pe liniile de tramvai din Timișoara. Va circula pe linia 1 și va fi umplut inclusiv cu saci de nisip pentru a-i fi testată capacitatea.
„Va dura un pic, pentru că trebuie făcute teste suplimentare. Tramvaiul a fost testat deja în Turcia, Germania, Spania și Cehia. Acum urmează testele pe linia cale pe care va rula acest tramvai. Ne așteptăm să încheiem aceste teste la jumătatea lunii august, poate începutul lunii septembrie. Apoi trebuie să primit acordul tehnic de la AFER. În acel moment, vom preda oficial tramvaiul către STPT și primărie, iar acesta va intra pe traseu”, a mai spus Mehmet Özdemir.
În aceeași perioadă vor fi instruiți și vatmanii STPT. Vorbim despre aproape 70 de oameni care să fie pregătiți să conducă cele 21 de tramvaie noi ale Timișoarei.
„Era foarte necesar, având în vedere că flota de tramvaie a STPT este una foarte învechită, cel puțin la nivelul tramvaielor vechi, avem tramvaie din 1969, și celelalte 30 de tramvaie tip Armonia, care au fost reabilitate începând din anul 2016. Am avut discuții cu echipa din Turcia și vor fi trainuiți în sensul acesta, aproximativ 70 de vatmani, într-o primă etapă, și ulterior întregul personal în ceea ce privește categoria de conducători de bord”, ne-a declarat Nicolae Bitea, directorul STPT.
Mai trebuie să vină 20 de garnituri
Primarul Timișoarei spune că trebuie schimbată întreaga flotă a societății de transport public.
„Împreună cu STPT vom face o mare transformare a sistemului de mobilitate în Timișoara. Ne bucurăm că azi, în această zi istorică, putem porni pe acest drum. Mulțumesc și echipei din Turcia, pentru care acesta este primul tramvai livrat în Europa. Este primul tramvai, un tramvai foarte modern, cu 60 km de baterie, și să sperăm că va funcționa încă mulți ani înainte. Poate nu 50 de ani, dar cel puțin 20 de ani. Garanția este de 7 ani”, a completat Fritz.
Noul tramvai ar trebui să circule din toamnă pe linia 1, iar după omologare producătorul din Turcia ar putea produce patru sau cinci garnituri noi în fiecare lună.
„Potrivit contractului, după ce va fi obținut acordul de la AFER, va începe producția de serie. Compania la care lucrez are o capacitate de producție foarte mare. Putem produce patru sau cinci tramvaie pe lună. După ce vom avea acordul AFER, vom grăbi producția”, a conchis Mehmet Özdemir, project manager la Bozankaya.
Contractul cu turcii de la Bozankaya a fost semnat în 26 iulie 2019, de fosta administrație a orașului. Era pentru cel puțin 16 tramvaie noi, iar valoarea contractului avea 185,3 milioane de lei. O garnitură costă 11,5 milioane de lei cu tot cu TVA, în jur de 2,3 milioane de euro. Fostul primar Nicolae Robu a anunțat apoi că se dorește cumpărarea a cel puțin 21 de tramvaie, cu bani europeni. Au fost semnate și contractele pe fonduri europene, astfel că Timișoara va avea, în primă fază, 21 de garnituri noi. 80% din suma necesară vine de la UE.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
UPDATE. VIDEO. Primul tramvai nou fabricat în Turcia a ajuns vineri seară la Timișoara
Trimite articolul
XOare ce merit are DONIMIC in achizitionare acestor tramvaie de “TOPAIE”aici la descarcarea lui. “Primarul Timișoarei Dominic Fritz a urmărit și el cu emoții operațiunea de descărcare a garniturii și spune că acest tramvai nou este doar un simbol pentru ceea ce vrea să facă noua administrație a orașului”HALLO HERR PRIMAR FRITZ ARATATI O REALIZARE A DUMNEAVOASTRA CU NOUA CONDUCERE DIN PRIMARIE.Norocul celor BOZANCAIA ca exista Dominic,Gulita,si ceilalti ca nu erau instare sa descarce tramvaiul. A am uitat era chiar in “ZONA”si a vazut ca a sosit si a venit sa ajute la descarcare ca in rest nimica.Daca putea mai si anula contractul de cumparare.Ca sa “SALVEZE”Coltermul,sa mai cumpere ceva mochete,birouri.calculatoare si ceva angajari de cadre USR la primarie.Unicul lucru pentru care trebuia sa fie acolo este ca a reusit sa pacaleasca Timisoara si sa fie votat
-
Mai taci că te faci de râs.
Cu ce s-ar fi ales Robu în primii ani de mandat dacă nu ar fi preluat pasajul Michelangelo și renovarea centrului vechi de la administrația de dinainte?
Și să spui merci dacă aceste tramvaie nu o să se defecteze la fel ca și autobuzele turcești din București. A fost clar o licitație cu dedicație pentru că în primul și primul rând pentru ce îți trebuie autonomie pe baterie de 63 km? Să ajungi la Arad cu tramvaiul? Dar nu știți decât să împrăștiați venin și nimic mai mult. Eu personal o să încep să critic actuala administrație la final de mandat în cazul în care nu o să realizeze nimic, nu acuma, ca toți deștepții care au impresia că Robu a reușit să-și însușeze propriile proiecte chiar din primul an de mandat! Cele mai mari lucrări cu care se laudă le-a început în al doilea mandat. 😉-
Levente draga.daca iti place asa de mult de HERR FRITZ dece nu il iei cu tine si va mutati la ORBAN LA Ungaria Si spui ca robu a inceput proiecte in al doilea mandar dar HERR Fritz a oprit si proiectele incepute
-
Robu in primele trei luni de mandat a reusit sa intrepte o parte din greseliile lui Ciuhandru, fara sa se planga. De exemplu: sa desfinteze acvariul din centru, o rusine mare pentru Timisoara, sa opreasca retrocedarile ilegale catre tigani. In plus, transformarea străzii Mărăşeşti in strada pietonala. O mare realizare, tinanad cont ca toti riveranii erau contra. Inca ceva, a scapat de cainii vagabonzi, care impanzeau orasul pe vremea lui Ciuhandru. Ati uitat cati caini vagabonzi erau inaine de Robu? Sa speram ca nu revin … Si cel mai important aspect din primele 8 luni de mandat a lui Robu: nu a luat amenda de 21 de milioane de euro pentru Colterm din bani locuitorilor Timisoarei! Desi si el a trebuit sa cumpere certificate verzi …
-
Mai Cezaaaar,a desfiintat “acvariul”construit ilegal si a cedat 3 terenuri detinute de primarie pentru un teren din Domeniul public al Statului Roman.(Aceasta informatie este din presa timpului).
-
cezar tu plutesti in bula ta rupta de realitate. Birtul acvariu din centru construit ilegal si fara autorizatie a fost mutat in locul parcarii din piata 700. Patronul care il construi a primit un teren dublu ca suprafata astfel incat a fost castigat desi nu avea dreptul la nici o despagubire. Iata ”opera” iubitului tau Robu
-
-
-
tu vorbesti despre “merit” cand vine vorba de risipa asta, ba, boule? tu crezi ca degeaba nu au tramvaiele autonomie asa de lunga? las’ ca va loveste realitatea in cap, cretinii dracu’ ce sunteti.
-
Uiti cum topaia robuletele cand a deschis iulius mall pasajul ala? Oare ce merit a avut el? Dar aia nu conteaza, tot maro la gura ai ramas?
-
Pastilele! Cu ce ti se pare ca si-a arogat Fritz meritele pentru aceste tramvaie in declaratia lui. Dimpotriva, a facut ceva ce Robu n-a facut in niciunul din mandatele sale. A atribuit toate meritele si laudele echipei care a facut proiectul. Robu doar s-ar fi batut in piept ca ce mare realizare a facut el… el singur bineinteles. Autorul articolului ti-a manipulat opinia sa para ca Fritz s-a dqt rotund… dar deh, multi citesc, putini inteleg ce citesc.
-
pai atata poate roxanica, bine punctat, Teo4ro
-
Ultimul tramvai nou a fost produs si dat in functiune la Timisoara in anul 1988 cand multi dintre desteptii de astazi nu erau nici macar spermatozoizi. Ia sa vedeti cum o sa ia asta curba in ‘700 la unghi de 90 grade.
-
Stai liniștit ca o ia credeți ca voi comunisiți ați inventat tramvaul în Timișoara
-
Da boule. Noi comunistii seriosi am construit FABRICA DE TRAMVAIE TIMISOARA si am vindut garnituri intregi si in Argentina… Voi cei facuti cu degetu mancati Glovo. Prapaditule.
-
AEGENTINA AHAHAH DACA ZICEAI IN JAPONIA ERAI CINEVA ASA ESTI MIRUL LUMII ! SI APROPO GLOVO NU SE MINCA BOULE !
-
-
Obsesia lui Robu, aceasta autonomie exagerata, neuzuală, CARE A ALUNGAT TOȚI MARII PRODUCATORI din Germania și chiar UE. De am rămas cu Turcii la licitateie. În plus, Pariu ca în 6 luni va zdrăngăni, zornai la fel ca cele noi aduse de Robu de la Arad (Armonia), în lipsa unor sine refăcute de la zero, nu doar cirpite în fiecare noapte. Din nou la noi totul se face doar de fatadâ: în loc sa se înceapă cu refacerea liniilor, adică o treaba nemțească, noi am făcut-o mioritic. Am luat tramvaie noi ca să le distrugem în timp record, ptr ca NU respectăm opinia specialiștilor, ci doar a votanților amatori, ușor de păcălit cu Bling Bling… Pe banii lor!
-
Cica tramvaiele astea turcesti, sunt foarte complicate, probabilitatea sa se strice pe liniile noastre vechi e mare si sunt greu de reparat. Vom trai si vom vedea, eu nu doresc lux ci ceva simplu care sa faca treaba.
-
Tu vrei ciuma roșie!!
-
Nu te intinzi mai mult decat iti permite patura-presedintele Iohanis
-
-
-
Treaba nemteasca? Esti prea pe fata! Si auristii se prind ca esti postac usrist. Vai de soarele nostru cati sunteti si de-o parte si de alta. Mai puneti mana pe-o carte ca se prinde lumea prea repede.
sa il fwta draku in kwr pe robulake cu bateria lui inutila. sa plateasca muma-ta bateriile alea, robulake, cand s-or strica, sau cand or lua naibii foc pe strada. bou retardat.
-
Credeam ca usristi is mai elevati si, cel putin, se cred mai inteligenti. Sa speram ca nu esti usrist, desi, pari.
-
trebuie facut un partid a carui singura menire e sa va bage pe toti restu’ la macelarie, sobolanilor, apoi sa fie dizolvat. ma pis pe partidele voastre politice.
-
Degeaba! Dacă nu puneți în el tot timpul și un echipaj de jandarmi, în 2 luni va fi vandalizat complet și va arăta că astealalte!
Bani aruncati pe geam…era preferabila desfiintarea liniiilor de tramvai si achizitionarea de autobuze diesel. Un tramvai costa cat 20 de autobuze. Ganditi-va cat s-ar fluidiza traficul in oras…6 benzi pe Rebreanu si Buziasului, sens dublu si locuri parcare pe tronsonul Dambovita-Turist-Balcescu-Maria…pasaj subteran in Libertatii si se lega traficul auto si multe alte strazi deschize circulatiei auto.
Si incetati cu prostiile despre poluare…ca la miile de camioane care tranziteaza orasul cateva sute de autobuze diesel nu ar face nici o diferenta.
-
Ai rămas în era lui Pazvante chioru? Tramvaiele sunt mai ecologice ca autobuzele diesel.
-
Cel mai prost din curtea scoli.
-
ANTIrealism @ esti in afara vremurilor actuale! Astazi UE nu mai arunca banii pentru autobuze diesel, in conditiile cand toti producatorii fug ca dracu de tamâie de motoarele diesel. Cat despre poluare intreaba pe Ciuhandu sau pe Robu care timp de 6 mandate puteau construi centura scotand miile de camioane din oras. Nu in ultimul rand”meseriasule” tramvaiul are cea mai mare capacitate de transport dupa rama de metrou! In locul celor 6 benzi visate de tine plantam panselute, poate astfel vei avea creierul mai oxigenat
-
Da, nu miroase nimic dupa dieselurile aste Mercedes, sunt impresionat, nemtii au facut o treaba buna cu ele, mai vrem
-
realism-ireal @ mai bine ziceai de autobuze electrice! Nici dracu nu mai cumpara vehicule poluante, in toata lumea se opteaza pentru transportul electric, autobuze, troleibuze, tramvaie. Apropo desteptule, in orasele mari din vest dintr-un bulevard cu 6 benzi, pentru transportul in comun se aloca exclusiv 2 benzi, pentru biciclete alte 2 benzi iar pentru masini mai raman …DOAR 2 benzi tocmai incat sa ii blocheze in trafic si sa-i determine sa circule cu transportul public!!
-
Autobuzele electrice nu sunt fiabile, bateriile trebuie inlocuite la 5 ani si sunt scumpe iar productia lor distruge natura, prefer autobuze diesel germane, nu turcesti, sunt foarte curate
-
Românii se lauda cu produsele fabricate în alte tari!!! Ce este asa de grozav sa CUMPERI un tramvai „cel mai lung tramvai din lume cu cea mai mare autonomie” ??? Daca-l construiau cei din Arad, de exemplu, atunci se putea lauda performanta. Nu-i asa, Doamna Deaconescu?
-
Tramvaiele Armonia au fost “renovate” in Romania si ca si insider : multe defecte in depou…asa ca prefer sa nu fie facute in Romania in bataie de joc
-
Prea vechi, au fost folosite in Germania, si apoi ne-au fost donate noua, noi trebuia sa le refuzam si sa facem tramvaiele noastre la Timisoara, chiar si cu o tehnologie mai veche, dar sa fie noi, Ciuhandu a gresit, trebuia sa le refuze
-
-
Tramvaiul asta arata chiar bine. Lasati-ne cu tramvaiul de arad ca nu e comparabil cu asta.
Desteptilor! 63 km a decis Pletosul. Eu puteam sa comand o autonomie de 1000km, doar punând în tot tramvaiul numai baterii. Mai ramânea loc pentru vatman si 1 pasager cu câine. Revenind: de ce 63km?! Daca erau doar 20km nu putea ajunge la depou doar pe baterii, o fi depoul la Arad?!
-
Robu a decis 63 de Km fiindca-i mai destept ca tine, de aia. A vrut 69 dar atunci ti-ar fi placut si n-a vrut sa-ti satisfaca iluziile.
Q : pentru ce ii trebuie autonomie cand e alimentat in permanenta?
-
Multam.asta ma intrebam si eu
-
evident, ca daca iti pui intrebarea asta apare un postac de la oricare partid nu sa raspunda pertinent, ci sa te intrebe “da’ de la ce partid esti tu de pui intrebarea asta?”
-
IN CAZ CA PICA CURENTUL LOOOL !!!!
Cum sa te lauzi ca a durat 5 ani sa aduci un tramavai si sa-l pui pe sine ??? Cei 10 care au lucrat mereu la proiect, aveau liber 5 zile pe saptamina si lucrau doar in week-end ???
Sa te lauzi cu o asemenea porcarie, cand la altii asta e normalitate si totul se deruleaza ultra rapid, PENTRU OAMENI e de rasul curcilor….si ne miram ca santierul ce se deschide luni, Bogdanestilor – Lipovei dureaza 3 ani ???? Vai de voi, competenta zero !!!!!!
-
Lasa ca vedem ce ne aduce Fritz in 4 ani, ca 5 n-o sa prinda …
Oare diferenta de 700000 EURO/buc., fata de cele de la Arad, a fost mita sau prostia? 😉
Tramvaie noi pe infrastructua antica, rezultatul o sa fie un dezastru. Dar iar….nimic nou tipic mioritic
La Oradea primaria a cheltuit 7.4 mil+ TVA adica 8.8 mil cu TVA lei pe un tramvai de la Astra Arad, la Timisoara un tramvai din Turcia a costat 11.5 mil lei cu TVA, deci o diferenta de aprx 500.000 euro. La 16 tramvaie diferenta totala este de 8 mil EURO.
Se merita ?
Articolul cu tramvaiele din Oradea :
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/tramvaiul-astra-imperio-nr-16-a-ajuns-la-oradea-3744466/
Si la ce-i trebuie autonomie de 63 km pe baterii?
Deci in toata Europa nu le trebuie, decat la Timisoara era necesara autonomia asta fara folos. Sa nu-mi spuneti ca aia din Berlin, Roma, Paris , Madrid sunt acuma invidiosi pe noi, timisorenii, ca noi avem si ei nu au asa ceva.
Autonomia asta era numai o modalitate de a se departaja de alte oferte mai bune si mai utile. Sunt curios daca la omologare se va omologa si autonomia, . Sau sunt curios si daca va putea lua curba pe ulitele Timisoarei, ca eu sunt scheptic ca pe unele locuri o sa poata trece.
Nu-i bai, le vom scurta si cu asta suntem cei mai tari din lume., Cu Rrobulache in frunte.
PS. Pacat ca nu au si luminite si LED-uri colorate ca sa fim iarasi cei mai tari din lume la kitsh-ul in tramvaie.
-
Da, sunt prea mari pentru un oras mic ca Timisoara, supradimensionate, supertehnologizate, daca au baterii or sa trebuiasca inlocuite si costa mii de euro…
Nu ne trebuie tramvaie cu autonomie mare, pot fi remorcate in depou de un alt tramvai cu motor, avem nevoie de tramvaie simple, robuste, fiabile, cu costuri de intretinere scazute, care sa reziste 50-60 de ani fara mari cheltuieli, noi nu suntem Parisul, Londra, Berlinul, cu fonduri nelimitate. La Bucuresti merg in continuare pe tramvaie vechi , productie proprie care zdruncina e adevarat dar isi fac treaba, noi trebuie sa facem la fel, productie proprie, intretinere proprie, costuri scazute de intretinere chiar daca e tehnologie din anii 80, nu ne permitem tramvaie de anul 2021, nu si le permit nici capitale mari ale lumii, darmite noi
Stai sa inteleg: tramvaiul, facut special pentru Timisoara, a fost deja testat in Spania, Germania, Cehia si Turcia?
Primul tramvai nou a ajuns la Oradea in urma cu vreo 14 ani, si au fost ceva probleme. Nimic deoasebit, se rezolva cu decuparea unor borduri 😀 Sa vedem daca bordurile din Timisoara vor rezista la probe.
E adevarat, au fost necesari 5 ani pentru toata povestea, dar motivul este cu totul diferit: primaria Timisoara n-a fost capabila sa conceapa un proiect care sa treaca de … ADR-Vest. Adica Robu ne-a aratat nivelul la care poate fi promovat un analfabet functional.
Prostul nu-i prost daca nu-i si fudul.
Am platit cercetarea pentru ca sa fabrice turcii tramvaie cu autonomie pe baterii care noua nu ne foloseste la nimic. 80% bani europeni, 20% ai nostri. Pentru asta livrarea s-a intarziat cu aprox. 3-4 ani: un an pentru licitatii esuate, pana s-a indurat Robu sa coboare stacheta de la 100km la 60km autonomie, doi ani pentru proiectare, constructie si omologare. Sa nu uitam ca asta e doar primul, inca in teste, pana vin toate mai trec 2 ani, daca e intr-un ceas bun. Un tramvai aflat in productia de serie ar fi fost livrat in aprox. un an, necesar pentru manufacturare, ca n-are nimeni “pe stoc” si mai asteapta si altii la coada. Am comandat un tramvai foarte lung si cu capacitate mare de transport. In anii 80 ar fi fost super, cand stateau oamenii pe scara ca sa mearga la servici pe Calea Buziasului, pentru Timisoara zilelor noastre, ma indoiesc ca e necesar, doar pentru orgoliul lui Robu si ca sa merga lumea la meci pe stadionul care va exista candva, in viitorul indepartat. Prin alte tari, in special in Amarica de Nord (SUA, Canada) se foloseste alta metoda: tramvaie scurte care circula foarte des. La ore de varf stai in statie si urmatorul e deja in statia anterioara, se vede cu ochiul liber si nu te panichezi. Sta mai putin in statie pentru urcat/coborat si deci viteza medie de cirulatie e mai mare. La ore de “ne-varf” unele stau parcate la capat de linie. Dezavantaj: mai multi vatmani, mai multe salarii.
Cea mai lunga autonomie dovedeste cat de invechita este reteaua de alimentare a catenarei din substatiile de tractiune. Cerinta a fost a team-ului tractoristii Robu & Culita doi semidocti care se credeau Michelangelo de Behela! Nimeni de pe glob nu a cerut o asemenea aberatie in caietul tehnic dintr-un motiv foarte simplu, caderea de tensiune nu dureaza mai mulr de cateva minute timp in care un tramvai cu autonomie de maxim 10 km ar face fata! Timisoara a platit in plus 500.000 de euro doar pentru fantasma tractoristilor
-
Puteau sai puna un motor pe benzina, bateriile sunt grele si costa
Au început chibitii ceaușist mulți lateral dezvoltati de la camioane stadioane blocuri șosele cai ferate vapoare tramvaie avioane săli de sport sa inebnesc asa nație rar mai vezi pe planeta
-
Nu au comentat chibitii ceausisti .Au fost pareri argumentate .Sigur , nu toti au sarcina sa-l laude pe Robu . Dar cand ceri in caietul de sarcini cel mai lung tramvai , cu cea mai mare autonomie , inseamna ca esti in afara normalului oraselor din Europa si probabil asa esti sigur ca va castiga licitatia cine trebuie .
Alo , construiti sala de langa stadion de 12 ani Alo
Fu ta va cristos
Heil Dominik Spritzzzzz
Cand se inchid usile tramvaielor se aude SPRITZZZZZZ
Locul acestui sistem de transport este acolo de unde a ieșit după mai multe milenii de numai două secole și anume în subteran!
-
Prea scump si nu face banii, bani ingropati in pamant, niste tramvaie simple, niste autobuze de calitate, nepoluante si gata, restul pe jos, cu bicicleta, trotineta, masina, trenul, avionul
Sper sa fie într-un ceas bun !
Și mereu așa de cârcotași și mereu nemulțumiți veți fi !!!
De ce nu mergeți în altă țară a stai că acolo nu puteți să luați totul aia nu aia ba !!! Nu contează culoarea politica atâta timp cât este bine pt tara și poporul ei !!!! Și nu știu să zboare zâne și pitici și alte fantasme in 4 anii de mandat !!!! La nici un om indiferent de înțelepciunea lui !! Vedeți Clujul au avut curaj și bunul simt sa îl susțină pe BOC și a făcut asta nu înseamnă că este iubit sau apreciat de alții de acolo !!! Așa și cu Fritz și etc vreți să fie bine mergeți ajutați spuneți ideeiile voastre aveți acuma posibilitatea să creat platforma asta !!!
-
Cand o sa ne vina factura pentru intretinere la tramvaiele astea….copiii nostri invata in containere, spitalele sunt murdare, nu ne lipseau tramvaiele astea la 2500000euro bucata made in turkey lui Erdogan
-
Cand o sa ne vina factura pentru intretinere la tramvaiele astea….copiii nostri invata in containere, spitalele sunt murdare, nu ne lipseau tramvaiele astea la 2500000euro bucata made in turkey lui Erdogan
Pozele spun tot – arata tramvaiul doar dinafara. Asa il vad ei, pentru ca nu il vor folosi vreodata, fiind oameni “superiori”, nu prostime. Nu intereseaza comfortul scaunelor, spatiul din tramvai, cat de ergonomic este, sau caldura-racoarea (sistemele). Pozele si pantofii personajelor fac tot articolul.
“recordul mondial pentru autonomie” >>> proştii iar se umflă’n pene! Explicaţi, stimate TION, care este realizarea tehnică “mondială” de a prevedea numărul de baterii şi calitatea lor (Li-Io?) pentru a avea cea mai lungă autonomie din lume??? Oricine, poate adăuga încă una şi…s-a dus “recordul”. După mine, o realizare absolut ridicolă. Apoi….60km? Probabil s-au gândit, ca în caz de pană, să poată ajunge tramvaiul la Arad la uzina de acolo? Păi dacă tramvaiul trăgea după el o remorcă plină cu baterii, se putea ajunge si în Turcia la mămica lui, nu?