După ploaia de sâmbătă, timișorenii sesizează pești morți pe Bega, filmând apa plină cu spume de la stația de epurare de la Aquatim.
„3 iulie 2021 ora 18:22 asta ieșea din stația de epurare din Timișoara. În aceeași zi, la câțiva km în aval erau sute de kg de pești morți”, ne-a sesizat un cititor Tion.
„Poate aflăm ce se revarsă în Bega la ieșirea din oraș pe lângă pista de biciclete ce merge înspre sârbi. Am făcut sesizare și la Garda de Mediu Timiș, sper să o ia în considerare”, ne transmite un alt cititor.
Sesizările au ajuns și la autorități, dar cam târziu. Garda de Mediu Timiș s-a deplasat la fața locului, dar „nu mai era absolut nimic”, luciul de apă fiind curat. Autoritățile pot doar să determine acțiunea agresivă asupra mediului, dar nu pot lua și probe. De acest pas se ocupă cei de la Administrația Bazinală de Apă Banat.
„Ieri (duminică – n.r.) seară am primit pe Facebook-ul Gărzii Naționale de Mediu o acțiune care s-a întâmplat cu o zi în urmă, deci sâmbătă după-amiaza, noi ieri ne-am deplasat acolo, dar bineînțeles că nu mai era absolut nimic. Cetățeanul care ne-a sesizat, ne-a trimis o filmare făcută cu o zi în urmă, deci după 24 de ore, păi nu mai e nimic. Trimite-mi atunci, ca să văd ce se întâmplă. Am fost acolo, luciul de apă era curat, nu se mai întâmplase absolut nimic. Noi putem să determinăm acțiunea agresivă asupra mediului, dar nu avem posibilitatea de a lua probe. Factorul de mediu apă este reglementat și controlat de către Apele Române, deci ei dețin și inspecție de ape și au laborator de prelevare de probe. Noi putem să mergem și să constatăm că deversarea s-a făcut, să zicem, dintr-un canal care aparține unei societăți comerciale sau a unei instituții, dar nu putem să spunem dacă gradul de poluare a fost mai mare decât NTPA 1 sau NTPA 2, cât prevede legislația în vigoare și cu atât mai mult, cu 20 de ore a fost făcută acea deversare, nu mai putem să ne dăm seama dacă au fost sau nu au fost”, a explicat Gheorghe Muntean, directorul Gărzii de Mediu Timiș pentru Tion.
Cei de la Administrația Bazinală de Apă Banat spun că în momentul în care plouă foarte mult în Timișoara, stația de epurare nu face față prin bazinele pe care le are și în momentul în care se depășește cantitatea care poate fi preluată de către stație, există un deversor care dă direct în canal, în Bega. S-au preluat și probe și rezultatele arătă că nu au fost depășite cotele și nu a fost deversată o substanță toxică, care să pună în pericol flora și fauna.
„S-au făcut probe la stația de epurare în urma ploilor. Este un protocol, să zic așa, în momentul în care ploile sunt foarte mari cantitativ, cei de la stația de pompare, pornesc niște pompe care duc direct în Bega apa fluvială și în momentul acela, când pornesc aceste pompe se fac niște probe ca ce dau ei afară să nu fie distructiv sau să nu fie în parametrii potriviți, așa sunt autorizați de către noi. Nu au fost depășite cotele”, a spus pentru Tion Cristian Ciocan, director al Administrației Bazinale de Apă Banat.
Rata de mortalitate a peștilor din cauza acestui șoc este mică, spun cei de la ABA Banat, cei mai mulți pești își revin. Fenomenul nu este unul străin și se încearcă o reglementare cu cei de la Aquatim.
„În momentul acela este un șoc pentru peștii din zonă. Rata de ploaie, apa caldă, cu căldura amestecate, un pic îi amețește și în urma acestei amețeli, ei își revin de obicei, dar sunt și mai slabi, care mai și mor. Există și o rată de mortalitate foarte mică. Asta e o situație de care știm și care încercăm s-o reglementăm cu cei de la Aquatim”, a mai spus Cristian Ciocan.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XSa intrebe la Smithfield noaptea se deverseaza apa uzata in Bega!
-
EXACT.
Îmi amintesc prin 2000 când făceam canotaj și am ajuns după podul modos, ce miros pestilențial m a lovit .
E o mafie mare la Administrația Bazinală de Apă Banat, pe Bega se ved clar ce se intampla, pe raul Timis curge rahat de la ferme si de la statiia de epurare de langa Lugoj, dar nimeni nu vede nimic totul e natural. Sper sa vina UE cu cateva amenzi de sa sature statul roman, poate atunci se activeaza si DNA sa faca cateva verificari… Ca sincer noi nu suntem in stare, oricat facem sesizari nimeni nu vede nimic !
-
Canalul Bega. Numele spune tot. Nu e fluviu, nu e riu. Este un infect canal de colectare a dejectiilor. Mortaciuni, excremente si multa multa mizerie. Ma intreb cum poate un om normal la cap sa “pescuiasca” intr-o…latrina?????
-
E rau nu e fluviu prostule, si singura localitate prin care trece e Faget. E mult mai curat ca Timisul care spala rahatul din doua municipii ce nu au statii de epurare modernizate, Caransebesul si Lugojul. Si mare parte din apa ce o bei de la robinet tot din Bega vine.
-
Rata de mortalitate a peștilor din cauza acestui șoc este mică, spun cei de la ABA Banat, cei mai mulți pești își revin.
Isus?
-
Lazar
Bla, bla, bla… Cainii latra, carvana trece. E vremea vorbelor. Toata lumea constata, vorbeste si atit. Vorba lunga saracia omului. De aia o sa ne ia dracu pe toti… Vreau sa vad unu la puscarie pentru poluarea asta.
Din oras pana in Uivar am vazut pesti morti.
AJVPS ce dracu face?Doar bani luati pt permise si atat!
Combinatul de porci trebuie desfiintat, lumea a trecut pe carne de pui de mult, asta e viitorul si ceva vegetale, asta legat de poluare.
E curata apa, dom’le. Economia bubuie! cum? nu vedeti?
“Sesizările au ajuns și la autorități, dar cam târziu” culmea nesimtirii. oare violenta asupra autoritatilor cat de repede primeste un raspuns?
Multa coruptie, incompetenta si batista pe țambal, cand autoritatile iti spun “ți se pare”. Hai sa nu fim prosti. Fenomenul e sesizat in presa de 2 ori pe an in fiecare an si de fiecare data o dau cu “e un fenomen natural”. Ceva inlocuiri de funduri prin adminsitratii? E caldut locul? Poate e cazul nici sa nu mai deversam rahat, nici sa nu ni se mai serveasca acesta pe salariile ce si le trag din banii nostri…
Din pacate incepe sa se strecoare in domeniul acceptabilului (adica se obisnuieste publicul, si el accepta…) “solutia” de a le lasa la voiq intamplarii (desi e clar ca de stiut, stiu), dupa care jap – “descopera cu soc si uimire” ce se intampla si… INCHID. Ca daca fac alt pode de piatra, vorba cantecului, si mai frumos, pai o sa ceara mult mai multi bani de la oameni – pentru noua chestie amenajata. Ca e curs de apa, ca e infrastructura de orice fel – o lasa sa devina periculoasa ori nefunctionabila, o inchide, apoi vine megascumpirea. Ca doar pensionarii speciali, diversii functionari mai inalti sau mai “scunzi” oricum au reduceri si scutiri – pe functie date, nu ca nu au de unde plati. Pe ei nu ii deranjeaza. La ce sa rezolvam problemele cu sisteme ieftine (alimentare apa, canalizare, orice) prin trecerea lor catre modernitate, prin fermitate la protejarea lor si prin impunerea respectarii legilor si regulilor de baza – de catre firme, in primul rand? Cand o entitate e mare are si potential de distrugere sau poluare mare – mai gandim si noi? Cand o entitate vrea sa faca profit, prima data sa respecte locul, de la curatenie la plata echitabila a oamenilor, ca altfel ramane dezastru in jur sau in urma… Daca un om rupe o creanga ca nu are cu ce se incalzi, e una. Daca o companie taie paduri ca sa faca profit, e alta! Daca o companie se foloseste de mai multi oameni care “rup crengi” sa isi deghizeze activitati la scara mare, ilegale, iar alta.
Se judeca treaba de la caz la caz si se apara cu prioritate omul aflat in nevoie, mediul – fauna, flora.
Modul in care multi gandesc invers insa… e uimitor.
Exact ca inamovibilii din structurile de stat SI din privat – cand sunt probleme, orice – doar sa nu ii deranjam pe ei, acele persoane sudate la temelie… care rod…