Muzeul Național al Banatului a început o călătorie virtuală prin palatele din Timișoara. Până acum destinațiile au fost Casa (Palatul) Mária Radocsay și Palatul Neptun, iar acum a venit rândul Palatului Apelor. Mai este cunoscut și ca Palatul Societății de Hidroameliorări Timiș–Bega, Palatul Regionalei CFR Timișoara, Palatul Direcției Apelor Banat și este situat la intrarea în cartierul Iosefin dinspre centrul orașului, pe Bulevardul 16 Decembrie 1989, nr. 2.
Clădirea a fost construită în anul 1900 de către Karl Hart, după planurile arhitectului Lipot (Leopold) Baumhorn.
„Construit în stil seccesion, palatul a avut inițial parter și etaj și a fost finalizată în 1902. Ulterior se adaugă un al doilea etaj încheiat în 1910 de către Arthur Tunner (1876-1976)”, povestesc cei de la Muzeul Național al Banatului.
Palatul și-a păstrat înfățișarea din 1910, având în componență: subsol, parter, două etaje și mansardă. Arhitectul Baumhorn l-a împodobit cu motive geometrice și elemente din mediul acvatic, făcând trimitere și la destinația clădirii.
„În anul 1923, în clădire mai funcționau Prefectura Poliției și Siguranța Statului. În 1941 aici au mai funcționat Decanatul Facultății de Agronomie și Facultatea de Geografie a Universității din Cluj, refugiată aici în Timișoara în urma ocupării Nord-Vestului Transilvaniei de statul maghiar. Aici era Sindicatul proprietarilor care se ocupau cu toate problemele legate de cursurile de apă (înființat în 1924, în urma legii apelor), care în 1950 își va schimba titulatura, rămânând cu aceleași atribuții”, mai spun cei de la MNaB.
În 1943 palatul este atribuit Regionalei CFR Timișoara și abia în 2002 revine Direcției Apelor Banat. După ce a fost recuperat, cei de la Direcția Apelor Banat au investit 12,3 milioane de lei pentru a-l aduce la standardele actuale. Procesul de reabilitare a clădirii a fost unul anevoios, a durat șase ani. Tăierea panglicii de inaugurare a clădirii renovate i-a aparținut lui Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor.
„Actualmente este considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din Timișoara”, spun cei de la MNaB.
Puteți face un tur virtual al clădirii, realizat în cadrul proiectului „Spotlight Heritage Timișoara/ Patrimoniul sub reflectoare”, produs de Universitatea Politehnică Timișoara și Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.
Dacă ai o fotografie cu Palatul Apelor sau știi o poveste despre palat și locuitorii lui, cei de la MNaB te îndeamnă s-o postezi într-un comentariu pe pagina lor de Facebook. Poți ajuta la recrearea poveștilor celor mai frumoase clădiri din Timișoara!
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDaca apele ar arata ca si palatul, as intelege, dar in contextul actual, puteti sa-l vindeti si sa investiti banii aia in ceea ce conteaza cu adevarat. In Lugoj si in Timisoara se deverseaza in Timis in mod constant ape reziduale. Cum as putea sa mai consider pescuitul o placere cand pluteste c***t pe apa?
Filmare de doi lei, o fatada si o scara interioara. Mai aveti de invatat meseriasilor, nici 10 % din ce era important nu apare in filmulet. Nu va lasa mascariciul de Bojin sa filmati cabinetul de director?
Oricum Apele Romana si poilitrucii de partid au furat la greu din banii de lucrari de aparare, diguri, baraje, indiguiri, curatarea cursurilor de apa. Totul doar sa-si faca la comanda mobila sculptata in birouri si cabane pentru chermeze la munte