Operațiunea de mutare a copacilor, spun reprezentanții PMT, a fost planificată de mai multe săptămâni și a început marți, prin mutarea a șase arbori valoroși, urmând să continue în următoarele zile.
„Printre aceștia și un tei de 12 metri plantat de unul dintre locuitorii din zonă în ziua în care s-a născut copilul său. Copacul, care cântărea cu tot cu balot în jur de 30 de tone, a fost ridicat cu o macara a STPT, încărcat într-un camion și transportat câteva sute de metri mai departe, într-un parc”, transmite Direcția Comunicare-Relaționare a Primăriei Timișoara.
Fritz: Timișoara trebuie să redevină orașul parcurilor și al florilor
Primarul Dominic Fritz a făcut publică, pe Facebook, povestea teiului, dar și a timișoreanului care l-a plantat în urmă cu mulți ani, când s-a născut fiica lui.
„Când s-a născut fiica noastră, am plantat în fața casei un tei. În urmă cu câteva luni au început lucrările de reabilitare a străzii, pomii existenți urmau să fie tăiați și alții plantați conform proiectului. Acum două săptămâni am citit într-un articol că «funcționarii primăriei încearcă să salveze câțiva arbori valoroși» și a apărut o rază de speranță. Pentru noi, teiul nostru era cel mai valoros, așa că am făcut o solicitare pe aplicația mobilă a Primăriei Timișoara. A ajuns la Direcția de Mediu, la două doamne extrem de drăguțe, care au rezonat cu povestea noastră și au început demersurile pentru salvarea teiului. (…) Teiul a fost strămutat câteva sute de metri într-un viitor parc”, a povestit bărbatul, conform primarului Dominic Fritz.
Potrivit edilului-șef, Timișoara trebuie să se dezvolte, „dar nu cu prețul pierderii unor copaci valoroși, cărora le-a luat ani să crească și să se dezvolte”.
„Chiar dacă toate noile proiecte includ spații verzi și plantarea de noi copaci, am cerut ca toți arborii valoroși care sunt acum pe șantierele orașului să nu fie tăiați, ci mutați în siguranță. Moștenirea verde a orașului trebuie salvată, iar Timișoara trebuie să redevină orașul parcurilor și al florilor, așa cum era cunoscut în trecut”, a transmis Fritz.
Lațcău: Admitem că, pe unele șantiere, unii copaci vor fi tăiați
Într-o altă postare pe Facebook, viceprimarul Ruben Lațcău roagă echipa care a lucrat la mutarea copacilor să acorde toate îngrijirea necesară arborilor transplantați, pentru a le crește șansele de supraviețuire. El recunoaște că nu vor putea fi salvați toți copacii de pe șantierele orașului.
„Admitem din capul locului că, pe unele șantiere, unii copaci vor fi tăiați. Sigur că încercăm să salvăm cât mai mulți copaci și să plantăm cât mai mulți copaci. Recent, pentru lărgirea la 4 benzi de pe Prezan și crearea unui nou sens giratoriu, a fost nevoie să tăiem câțiva brazi din intersecția Prezan-Urseni, lucru care a revoltat mulți timișoreni – lucru de înțeles. V-am auzit și vrem să facem mai bine de acum încolo. Asta am făcut acum, cu mai mulți arbori de pe Bogdăneștilor – și ne vom strădui să facem operațiuni de mutare a copacilor de câte ori va fi posibil”, a notat viceprimarul pe rețeaua de socializare.
Potrivit reprezentanților municipalității, „întreaga operațiune a fost planificată de conducerea Primăriei Timișoara și Direcția de Mediu”. Iar mutarea a fost realizată cu sprijinul executantului și al STPT, sub supravegherea Direcției Tehnice. Primăria Timișoara a mutat copaci și anul trecut, pe Bd. Sudului.
Contractul de proiectare și execuție pentru reabilitarea liniei de tramvai și a carosabilului de pe Calea Bogdăneștilor a fost semnat în iunie 2020. Asocierea Sylc Con Trans – Longhersin – Matrix Computers – Lile Service General Construction – Optotel Com – Electric Rail Project – Instal Group – Cons Electrificarea Instal – Madi FHVAC – Swarco Traffic România s-a angajat că face lucrările cu 116 milioane de lei, în 31 de luni. Aproximativ 90 de milioane de lei sunt bani europeni, prin POR, Axa prioritară 4.
Șantierul ar trebui să fie gata în vara anului 2023, dar, dacă totul merge bine, primarul spune că ar putea fi închis până la sfârșitul anului viitor.
Editor Dan Oancia.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XLa cata radacina au distrus e ca si cum ai taia doua picioare de la un om sanatos si il pui in alt pat si astepti sa traiasca
-
Nu chiar.Conteaza cum il vor replanta.In occident se practica replantarea de ft mult timp
-
Conteaza daca-l uda abundent vreo 3 ani cand este cald si seceta. Primaria pana acum nu prea a facut asta. Sute de copaci proaspat plantat s-au uscat pe timpul lui Ciuhandu sau Robu. Sa vedem cum o fi pe timpul lui Fritz,
teiul ala e deja mort dar fiti plini de sperante si aplaudati primarul, dupa o luna o sa il vedeti fara frunze
-
Nu-s asa sigur. Da, era bine daca-l luau cu mai multe radacini, da’ au luat totusi destul cat sa se prinda, daca e plantat corect.
Oricum, si daca teiul ala se usuca, la urmatoarele mutari o sa stie ca tre’ sa ia mai mult, si pana la urma o sa invete sa mute pomi maturi. Nimeni nu s-a nascut maistor, da’ ca sa iti iasa ceva trebuie macar sa incerci – chestie care pana acuma nu s-a intamplat.
-
Da, exact, mai bine îl tăiau direct, asa e Raluca? Drujbasul șef al orașului (robu) asa te-a învățat, tot ce e mai inalt decât el, trebuie taiat 😁 Unde ești robule, ca ăștia își bat joc de munca ta, desertificarea Timișoarei nu mai continua, ce facem?
-
In prezent primarul are frunze?
Daca taie copacii, nu e bine. Daca ii muta, nu e bine.
Hotarati-va!
-
Ca bine zici, gasesti tot timpul pe unii care se plictisesc si nu stiu cum sa zica ceva rau…
-
Pai ce e de hotarat? Sunt primari care de 5 mandate nu fac nicio greseala, deci sunt realesi tot timpul (dupa principiul “cine nu munceste nu greseste”). Ei nu fac nimic, iar alegatorii nu sunt prosti sa-i intrebe ce au promis in campanie. Ala era teatru, concurs de talente. Cine face ceva precis va deranja pe cineva, indiferent cum face. Si si-l va face dusman fanatic pe viata, indiferent ce va mai face pe urma. Asa functioneaza subspecia locala.
Direcția Comunicare-Relaționare a Primăriei Timișoara declara ca teiul a fost transplantat intr-un parc din apropiere…parcul care inca nu exista…
Tare!
-
te-ai gandit ca poate exista un plan cu parcul care inca nu exista? sunt convins ca cuvantul gand nu are ce cauta in nici o propozitie in care se face referire la tine.
Ar fi frumos din partea Tion un articol detaliat despre evolutia copacilor transplantati de pe Bulevardul Sudului: unde au fost transplantati, cum arata acum (poze), care a fost eficienta operatiunii – din cati au fost mutati, cati s-au prins?
-
toate informatiile la care faci referire nu se gasesc pe facebook. normal ca nu scriu articole fara sa se ridice de pe buda
o poveste emotionanta, printre atatia oameni ce au facut sezisari pentru probleme cu adevarat serioase si nu au primit raspuns in sfarsit din sufletele lor useristo hipsteriste pescuiesc si din aplicatia ce schioapata pescuiesc acesta poveste emotionata. ma bucur ca nu se salveaza copacii noi plantati, mici si care au o sansa reala odata ce sunt replaantati sa fie ok dar cu acei pomisori am fi ratat senzationalul, ar fi fost penibil sa fie o poza cu un mic arbusti replantat… iar la cum cunoastem firmele ce fac aceste lucruri sigur va fi salvat tot ce nu trebuie iar ce trebuie nu
-
@lacrima sarpelui cu ochi in frunte
asa e, nu conteaza ca sunt proiecte care au termene care daca nu sunt respectate vor fi penalizari. ai facut tu o solicitare si nu ti-a raspuns nimeni, gata, oprim toate santierele sa-ti rezolve tie sesizarea.
stiu ca ti-e complet strain, dar incearca un exercitiu de imaginatie: nu esti sigur pe pamant si sunt si alte lucruri mai importante decat sesizarea ta de probleme “serioase”
“Printre aceștia și un tei de 12 metri plantat de unul dintre locuitorii din zonă în ziua în care s-a născut copilul său” . Ce frumos 🙂 Is curios intre atatia retardati care comenteaza p`aci, cati dintre ei au plantat un copac in viata lor….