În 24 ianuarie 1859, deci acum 165 de ani, a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Momentul a fost marcat și la Timișoara.
Astfel, sute de oameni au venit să ia parte la festivități, în Piața Unirii, în ciuda vremii neprielnice. Publicul a fost prezent în număr mare la festivitățile organizate cu ocazia marcării a 165 de ani de când s-au unit Moldova și Țara Românească. Oamenii s-au bucurat și de Defilarea Detașamentului de onoare. Autoritățile au transmis mesaje patriotice, iar cei mici au învățat câte ceva despre cele întâmplate acum mai bine de 160 de ani.
„Am venit cu nepoțelul. E o lecție de istorie? Sigur că da. Trebuie să învețe și ei, pentru generațiile viitoare, pentru viitorul țării, pentru noi, toți cei care suntem timișoreni, care suntem români.”, a spus o doamnă pentru Tion, care a venit special pentru nepoțelul ei, la festivitate.
„Cel mai important a fost să-mi aduc fetița, tocmai ca ea să aibă insuflată toată această tradiție a noastră, ca români. Mi se par de foarte bun augur aceste evenimente, importante. Oamenii să vină să susțină aceste manifestări”, a mai spus o mămică prezentă în public.
Prezenți au fost și reprezentanții instituțiilor locale, județene și naționale. Pe scenă au urcat, printre alții, și deputații Alfred Simonis și Titi Stoica. Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a transmis mesajul premierului Marcel Ciolacu.
„În urmă cu 165 de ani, pe 24 ianuarie, românii și-au unit eforturile și au pus piatra de temelie a României de astăzi, ca stat național, unitar și democratic. Și atunci, mulți s-au opus. Și din afara țării, și din interior. Pentru interesele lor, ar fi fost mai bine ca românii să nu fie uniți. 24 ianuarie, 1859 a fost doar începutul unui drum lung. Viziunea liderilor de atunci nu s-a rezumat doar la unire. A urmat un val de reforme, care a schimbat complet societatea românească și au avut ca principal scop reducerea inechităților sociale și îmbunătățirea condițiilor de trai”, a transmis Mihai Ritivoiu.
Și reprezentanții autorităților locale și județene au vorbit publicului despre însemnătatea acestei zile.
„24 ianuarie 1859 este, într-adevăr, un moment crucial din istoria identității românilor, atât ca eveniment istoric dar și ca lecție de voință populară, de maturitate politică și de solidaritate. Mica Unire a Moldovei cu Țara Românească a fost înfăptuită prin dorința românilor, care a fost auzită, înțeleasă, respectată și aplicată de politicienii acelor vremuri, în ciuda contextului dificil, la fel ca și astăzi, a intereselor divergente și a frământărilor interne și internaționale. Dar, privind retrospectiv, vedem cum timpurile s-au schimbat și cum comunitățile noastre au evoluat împreună. Ne aflăm la începutul unui an pe care îl privim cu speranță, la fel cum privim orice început. De aceea, permiteți-mi să lansez un apel general la responsabilitate și la solidaritate, la reîntoarcerea către cetățeni și al reîntoarcerea către așteptările lor de la clasa politică, la înțelepciune și respect pentru valori fundamentale”, a transmis președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.
Unirea Principatelor Române a fost, practic, momentul în care țara de azi a început să prindă contur, atât geografic dar și administrativ. A fost momentul reformelor dar și un moment care a fost pregătit de alte evenimente istorice importante.
„Multă lume vorbește despre «Mica Unire». Multă lume se referă la acea întâmplare extraordinară din istoria României ca fiind «Mica Unire». Eu nu sunt de acord în totalitate cu acest lucru, pentru că eu cred că 1859 este un an care, practic, a însemnat începutul României de azi. Începutul modernizării României prin reformele care au urmat, pentru că, pe perioada lui Cuza a început reforma agrară, a început reforma învățământului, reformarea poștei române, prima instituție a serviciilor publice. Ori lucrurile acestea sunt foarte importante pentru ceea ce a urmat. Dar mai mult decât atât, 1859 nu a fost o întâmplare în istoria României, ci a venit ca un răspuns la peste aproape 150 de ani de domnii fanariote. A urmat revoluția lui Tudor Vladimirescu, din 1821, Revoluția Pașoptiste din 1848. Ori, toate aceste lucruri au dat un imbold românilor de a se uni”, a spus viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără.
Tot în cadrul evenimentului au fost depuse coroane de flori lângă placa comemorativă, care este amplasată pe clădirea restaurantului „Café Cuza”, la intersecția străzii Eugeniu de Savoya cu Episcop Augustin Pacha. După cum e tradiția în această zi, reprezentanții autorităților, alături de public, au dansat Hora Unirii, acompaniați de muzica fanfarei militare.
Dacă în anii precedenți evenimentul avea loc în fața Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, unde de altfel este și amplasată o statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, anul acesta a fost mutat în Piața Unirii.
foto: Tion
Video: cititor Tion
Pe aceeași temă:
PROGRAM. Ceremonia de „Mica Unire” din Timișoara, desfășurată în premieră în Piața Unirii
Trimite articolul
XToți hoții și escrocii sunt în linia întâi, cu mâna la inimă și pozează în patrioți.
Care “sute de persoane”? Aia era coada la bilete la expozitia Brancusi, unde, apropo, iar s-a stat degeaba in frig.
-
Puteai sa iti faci rezervare online din timp daca esti atat de insetata dupa cultura.