Pentru a marca Ziua Națională Fără Tutun, Direcția de Sănătate Publică Timiș a provocat joi partenerii din mediul privat, studenții de la SSMT, elevi karatiști dar și trecătorii, ajunși la Iulius Mall, la cumpărături, să danseze în pași de Zumba, într-un flashmob inedit. Motivul a fost acela de a atrage atenția asupra pericolului fumatului.
video: DSP Timiș
„Să ardem calorii, nu țigări!” a adunat zeci de persoane în holul centrului comercial, unde a pornit muzica, iar cei prezenți au început să danseze. Pe lângă flash mob, copiii de la un club sportiv de karate au făcut spectacol, cu demonstrații de arte marțiale. Între timp, specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Timiș au discutat cu cei care s-au oprit să admire spectacolul și le-au povestit despre pericolul fumatului dar și la cine se pot adresa, pentru a cere ajutor, dacă doresc să renunțe la fumat.
Pentru cei care doresc să renunțe la fumat, Direcția de Sănătate Publică Timiș recomandă oamenilor să se adreseze centrului de renunțare la fumat, din cadrul Spitalului Județean din Timișoara, care se găsește în ambulatoriul integrat.
foto: DSP Timiș
Date naționale și europene
În țara noastră, a treia zi de joi din luna noiembrie, este dedicată celebrării comportamentului fără consum de tutun. Acesta este un factor de risc important pentru numeroase afecțiuni precum bolile cardiovasculare. Se estimează că, în Uniunea Europeană aproximativ 700.000 de decese anual, ar putea fi evitate prin renunțarea la fumat.
În România:
- Conform datelor studiului ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) derulat în anul 2019 a reieșit o prevalență a fumatului zilnic, înainte de 13 ani de 5%.
- Conform datelor Eurostat, 2019, cea mai mare prevalență, a fumatului zilnic, este la grupa de vârstă 25-34 de ani, iar cea mai scăzută la grupa de vârstă de peste 75 de ani.
Fumatul țigărilor electronice nu este lipsit de riscuri pentru sănătate. Vapingul este asociat cu multe substanțe chimice toxice (compuși organici volatili, metale grele, hidrocarburi aromatice cancerigene, etc).
Mituri despre țigări
- Țigările electronice sunt o alternativă sănătoasă la fumatul convențional – FALS.
- Fumatul din când în când nu este dăunător – FALS.
- Nicotina este singura substanță periculoasă – FALS.
Când cineva renunță la fumat, se întâmplă mai multe lucruri în organism. De la revenirea tensiunii arteriale la creșterea nivelului de oxigen în sânge. Sunt mai multe beneficii pe care le resimte corpul, după ce se renunță la fumat.
Pe aceeași temă:
Ziua Națională fără Tutun. Care sunt beneficiile renunțării la fumat
Trimite articolul
Xuau..am vazut acest articol si am atuncat pachetul de tigari. fantastica rezolvare la fumat, nu stiu de ce nu e practicata in toate orasele