Ziua Mondială a Educației este sărbătorită, în fiecare an, în 5 octombrie. Scopul acestei zile este de a aminti rolul educației în viețile noastre, dar și munca profesorilor din întreaga lume, care educă generații întregi de copii și îi ajută să devină adulții de care societatea noastră are nevoie.
„Ziua Educației, cumva, noi o sărbătorim în fiecare zi prin tot ce faceți dumneavoastră, prin faptul că îi faceți să zâmbească pe copii. De foarte mulți ani nu mi s-a mai întâmplat, și sunt destul de veche în sistemul de învățământ, să am parte de parteneri care nu au treabă deloc cu mediul politic. Vin și spun: «Școala este școală. Haideți să lăsăm deoparte orgoliile, nu contează cum ați venit și de unde sunteți, contează să ne preocupăm cu toții de educație»”, a declarat Aura Codruța Danielescu, inspector școlar general Timiș.
Locația evenimentului nu a fost întâmplătoare. Cinema Timiș, alături de Cinema Victoria, au pregătit o serie de filme pentru elevi în Săptămâna Verde și Școala Altfel. Profesorii de la toate școlile pot contacta cinematografele și pot organiza o zi de film pentru elevi.
Pentru ca educația să se poată desfășura corespunzător și neîntrerupt, susținerea din partea comunității este foarte importantă. Conducerea orașului și reprezentanții administrației locale reprezintă un ajutor enorm pentru elevi și școli, când aceștia se implică activ.
„Ne-am asumat să construim un pod al încrederii. Știm că învățarea se întâmplă atunci când ambientul este unul pozitiv și avem acel pod de încredere pe care atât noi ca parteneri instituționali, cât și dumneavoastră și copiii, pot să pășească pe el.
Avem câteva exemple de poduri de încredere solide și mă bucur că avem acest parteneriat instituțional cu Inspectoratul Școlar prin echipa Aurei Danielescu, în care, iată, putem să adresăm niște provocări și putem să ducem un pic mai departe ce înseamnă educația în Timișoara și în Timiș.
Cu siguranță percepția tuturor despre primărie este că ar trebui să se ocupe de ziduri, de faianță și de pereți, lucruri care în continuare pot fi îmbunătățite și ne asumăm să le îmbunătățim tocmai ca să câștigăm acel pod de încredere față de dumneavoastră.
Dar, ne bucurăm dacă avem și alte tipuri de conversații, pentru că avem foarte multe de oferit ca județ, ca oraș și ca oameni”, a spus Carmen Proteasa, director în cadrul Direcției Educație, Administrația de Sănătate și Educație a municipiului Timiș.
Programul special a început cu piesa de teatru „Articolul 214” de Ion Luca Caragiale, interpretată de elevii Colegiului Național „Ana Aslan” Timișoara. După, a fost prezentat un spectacol de balet de către elevele Liceului de artă „Ion Vidu” Timișoara.
În continuare, pe scena cinematografului au avut loc două momente tradiționale. Primul este chiar un moment unic în România, prezentarea unui Abecedar în grai bănățean. Elevi de clasa I de la Școala Gimnazială Nr. 16 „Take Ionescu” Timișoara au recitat poezii pentru literele din alfabet, dar totul a fost pronunțat în grai bănățean. Învățătoarea a menționat că acest abecedar i-a ajutat pe copii în vorbire și să comunice fără a avea bâlbâielile, cu care uneori cei mici se confruntă. Învățătoarea a propus și ca celelalte școli să apeleze la Abecedarul în grai bănățean.
Momentele tradiționale s-au încheiat cu un dans popular al elevilor de la Palatul Copiilor Timișoara. Grupul Flores, alături de elevi de toate vârstele de la mai multe școli și de la Palatul Copiilor, au oferit un moment muzical. Au cântat diverse piese, îmbinând vocile copiilor cu chitarele grupului Flores.
Evenimentul s-a încheiat cu Gala „Directorul Anului”. Criteriile pe baza cărora au fost selectați directorii sunt: viziune democratică, antreprenoriat, performanță și motivație. Directorii câștigători din acest an sunt:
- Prof. Viorica Paraschivu, directoarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj
- Prof. Șora Mihaela Corina, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 30 Timișoara
- Prof. Erdei Ildiko, directoarea Liceului Teoretic „Bartók Béla” Timișoara
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!