Sistemul de învăţământ din vestul Europei atrage ca un magnet tinerii României. O dovedeşte şi interesul ridicat manifestat pentru o nouă ediţie a World Education Fair, târgul de oferte universitare organizat miercuri la Timişoara. Pe parcursul întregii zile standurile universităţilor din Anglia, Olanda sau Danemarca, dar şi din alte ţări, au fost luate cu asalt de tinerii interesaţi să prindă cea mai bună ofertă pentru a obţine o diplomă pe care să fie trecut numele unei facultăţi cu renume.
„Nu am venit special pentru o universitate sau facultate. În primul rând m-a interesat ce se oferă şi mai ales cât costă. Părinţii nu mă pot ajuta prea mult şi în aceste condiţii ar fi greu de plătit taxa de şcolarizare. Am văzut că cei mai mulţi dintre vizitatori erau la standurile universităţilor engleze. Aici am văzut că taxele de şcolarizare sunt destul de mari… dacă nu reuşeşti să obţii o bursă nu te descurci, cred eu, chiar dacă mai şi munceşti part-time”, am aflat de la Simona Arsu, o tânără din Lugoj, venită la târgul de universităţi.
Din păcate, pentru români unul dintre criteriile principale avute în vedere atunci când îşi aleg viitorul universitar rămâne preţul şcolarizării. Pe lângă taxele de studii aici trebuie incluşi şi banii plătiţi pentru chiria unui apartament şi pentru întreţinerea de zi cu zi. „Ajungi în situaţia să lucrezi la negru pentru că din contractul pe care ţi-l permite legislaţia nu îţi poţi asigura plata tuturor datoriilor. Şi atunci iar să fi numit… român pentru că creăm probleme. De aceasta trebuie să stabileşti un echilibru între ceea ce îţi doreşti şi ce poţi”, ne spunea Cătălin.
Anglia continuă să rămână în topul preferinţelor tinerilor dornici să plece în străinătate la facultate. Din păcate, aici taxele de şcolarizare pornesc de la peste 3.000 de lire sterline şi depăşesc şi 6.000 de lire. Efortul merită, spun cei care au avut ocazia să încerce sistemul de învăţământ britanic. „La început va fi mai greu, dar pe parcurs te descurci mai uşor, se poate lua chiar şi un credit special pentru studii, pe care îl plăteşti după obţinerea diplomei. Acum am venit cu verișoara mea aici, poate o „ghidez” puţin printre oferte”, ne-a declarat Andreea.
Tot mai atractive sunt ţările nordice, acolo unde fie taxele de studiu sunt suportate de stat, fie sistemul de burse este bine pus la punct şi cuprinzător. De asemenea, procedura de admitere este mai uşoară şi lipsită de examene grele şi birocraţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!