Vizitatorii nu au mai trecut de ani buni pragul Castelului Huniade, monument istoric clasa A, care ar trebui să găzduiască colecțiile Muzeului Național al Banatului. Clădirea, aflată în stare de degradare, este închisă din cauza faptului că reprezintă un adevărat pericol pentru public.
Anul acesta, potrivit declarațiilor președintelui Consiliului Județean Timiș, instituție în a cărei administrare se află clădirea, „o parte” din Castelul Huniade se va deschide pentru public, în contextul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. „O parte”, însă nu prea mare, fiind vorba doar de o încăpere din aripa de Nord-Vest a clădirii. Până atunci, vizitatorii vor putea „admira” un mesh care o acoperă.
În realitate, obiectivul din centrul Timișoarei are o istorie de probleme de consolidare. Castelul este tot în reparații din 2006. De-a lungul timpului, în zidurile clădirii au început să apară fisuri, lucrările ba au fost întrerupte, ba reluate, au existat procese și multe alte piedici. Prin 2010, constructorul a solicitat suplimentarea fondurilor, dar Consiliul Județean Timiș a refuzat alocarea acestora. Au urmat intervenții de mici anvergură. În 2016, în Sala Cavalerilor a plouat torențial, ceea ce a dus la infiltrații și igrasie.
Surse de finanțare
Pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade, ar fi nevoie de o sumă uriașă, cca. 40 de milioane de euro, care nu poate veni dintr-o singură sursă, așa că administrația județeană încearcă să atragă fonduri europene, fonduri pentru lucrări de reabilitare prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, precum și de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sau printr-un proiect de cooperare transfrontalieră România-Ungaria.
Vă reamintim că, deși a aplicat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectul de reabilitare a Castelului Huniade, Consiliul Județean Timiș nu a obținui bani. Instituția a contestat în instanță decizia. Alin Nica, președintele CJ Timiș, reclama în mai 2022 lipsa de transparență la selecție. A urmat o contestație administrativă, care a primit un răspuns negativ, după care CJ Timiș a contestat în instanță procedura.
Astăzi, odată cu deschiderea programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, Alin Nica a transmis că a primit neoficial o informație că proiectul Consiliului Județean va fi semnat până la urmă.
„Am primit neoficial informația că proiectul nostru va fi semnat până la urmă și va primi o finanțare de 4,2 milioane de euro pentru că este primul pe lista de rezervă, și, după cum mi-a spus și ministrul în urmă cu jumătate de an, urmează și o supracontractare a acelui program, cu finanțare asigurată din bugetul de stat, ca să ne asigurăm că toate fondurile europene vor fi cheltuite – în caz că unul dintre proiecte eșuează, să nu ne dăm peste cap să facem sesiuni de finanțare pentru un singur proiect.
Noi ne așteptăm ca procedurile administrative să dureze câteva săptămâni, apoi să fim chemați la București pentru a semna contractul. De banii ăștia, care reprezintă aproximativ 10% din totalul nostru de finanțare, inclusiv dotări și echipări corespunzătoare ale clădirii, însă pe partea de consolidare a clădirii, reprezintă o parte importantă din sumă, pentru că doar consolidarea reprezintă jumătate din costul total al lucrărilor, aproape 18 milioane de euro.
Mai avem 10 milioane de euro antamați prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, acesta fiind un proiect strategic. Dacă adunăm cele două posibile finanțări aproape că am ajuns la acoperirea finanțării necesare pentru consolidarea și reabilitarea clădirii”, a declarat vineri, 17 februarie, Alin Nica.
Unei informații neoficiale i se adaugă și o dată incertă când ar putea demara, în sfârșit, lucrările. Înainte de a trece la acestea, documentația tehnică trebuie avizată.
„Eu mă aștept să aprobăm proiectul tehnic în primăvara acestui an, pentru că până în aprilie proiectantul are termen să finalizeze și să predea acest PT. Sper ca partea de avizare la Ministerul Culturii să nu dureze foarte mult, știut fiind faptul că data trecută, la SF, am avut probleme cu acoperirea curții interioare și o dispută între noi și Ministerul Culturii care persistă și astăzi. Dar sper ca cei din acea comisie de avizare să își schimbe optica și să gândească mai modern, și să avem și noi această clădire extinsă cu o zonă de exprimare artistică mult mai generoasă. L-am rugat în particular pe domnul ministru să nu avem probleme cu comisia de avizare cu acoperirea curții interioare”, a mai spus șeful administrației județene.
Proiectul tehnic este întocmit de firma Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, câștigătoarea licitației, la prețul de 1,5 milioane lei cu TVA inclus. Elaborarea documentației a început în 26 august 2022. Acesta trebuie să pună în valoare inclusiv un donjon, descoperit în 2009, în curtea interioară a castelului.
Pe aceeași temă:
Ținut închis de aproape 16 ani, Castelul Huniade ar putea fi reabilitat cu fonduri europene
Trimite articolul
XNe merităm soarta…
Am votat o moldoveanc la senat, dna. Alina Gorghiu, să ne reprezinte si să promoveze interesele timișenilor!
-
Să ne fie cu iertare, noi n-am votat-o pe ea. Am votat un partid care a pus-o prima pe listă. Să se spele pe cap cu ea, eu a doua oară nu mai votez acest partid.
-
Nea Misupisu, ce treaba are Senatul (si Alina Gorghiu) cu alocarea banilor pentru restaurarea Castelului Huniade?! Cu asta a avut treaba secretarul de stat Csilla Hegedus de la UDMR, el este cel care a considerat ca, fata de Castelul Huniade, au prioritate obiectivele Teleki din Gornești (Mureș), Kálnoky Valea Crișului (Covasna), Beldy din Jibou (Sălaj) si Urmánczy din Toplița (Harghita), toate patru din Transilvania si toate patru din judete cu un persistent damf unguresc.
Nica asta numai grija mafiei o poarta.
Acest caste a fost construit de la zero in 1300 in 7 ani….refacut in 1849 tot in 7 ani…iar in zilele noastre, dupa ce am “evoluat” de am ajuns si pe luna :)))…ne scarpinam in cap de 16 ani de unde sa ne apucam de el….ori involuam ca specie, ori alta explicatie ar fi ca nu a fost facut de romani….iar noi, atata putem