Există două proiecte de hotărâre care fac referire la clubul Poli, care apar pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local de marți, 13 decembrie. Unul a fost inițiat de consilierii PNL, Petru Ehegartner, Ciprian Bogdan, Ciprian Jichici şi Adriana Blaj, iar celălalt îi aparține consilierului PSD Traian Stoia.
Liberalii propun aprobarea unui nou contract de asociere între autoritățile locale și SC Politehnica Timișoara SA, până în 30 iunie 2012, pentru durata de desfăşurare a ediţiei 2011-2012 de campionat, care include ca obiectiv final pentru echipa principală Politehnica Timişoara promovarea în Liga I.
Mai exact, potrivit proiectului PNL, Consiliul Local Timișoara ar urma să aloce, în anul 2011, suma de 1.000.000 lei, de la bugetul local, pentru: turul ediţiei competiţionale 2011-2012, pentru echipele de seniori Politehnica Timişoara din Liga a II-a şi Poli II din Liga a III-a, echipele Centrului de copii şi juniori și meciurile din Cupa României, ediţia 2011 – 2012, pentru echipa principală.
Totodată, autoritățile locale ar urma să aprobe o sumă și anul viitor pentru celelalte echipe şi Poli, care ar trebui promoveze în Liga I la finele returului campionatului Ligii a II-a.
În expunerea de motive a liberalilor se spune că „nelicenţierea pentru Liga I a creat un dezechilibru financiar, având în vedere că s-au pierdut sume importante de bani din drepturile TV şi alte venituri generate de performanţa sportivă în plan internaţional”, iar în aceste condiţii SC Politehnica propune un nou contract de asociere, pe trei ani, cu „alocarea unor sume de la bugetul local care să completeze aportul acţionarilor”. Aleşii PNL mai spun că Poli ar trebui să primească bani pentru că în 2011 se împlinesc 90 de ani de la înfiinţarea Politehnicii Timişoara, că aceasta reprezintă echipa fanion a oraşului, ba chiar că în cazul neacordării unui sprijin financiar clubul riscă să nu poată susţine activitatea competiţională, având ca rezultat retragerea din campionat a lui Poli, „cu efecte sportive devastatoare”.
PSD vrea să plătească Iancu datoriile
Altfel văd lucrurile cei din PSD în privinţa lui Poli. „Ţinând cont de situaţia dezastruoasă în care se află echipa fanion a Banatului, atât din punct de vedre financiar cât şi a consecinţelor unei gestionări defectuoase care au dus la retrogradarea echipei”, consilierul Traian Stoia propune încheierea unui contract de asociere în participaţiune cu Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, după parcurgerea mai multor etape.
Social-democratul cere ca în urma unui audit efectuat de auditori independenţi să se stabilească datoria reala a SC Politehnica SA către statul român, jucători, antrenori, cluburi străine sau autohtone, furnizori interni şi externi, autorităţi locale şi judeţene, impresari şi orice altă persoană fizică sau juridică, iar Marian Iancu să achite toate datoriile, „garantând într-o formă juridică credibilă obţinerea licenţei”.
Stoia propune ca în contul banilor alocaţi până acum de autorităţile locale şi judeţene, acestea să obţină nu mai puţin de 51 la sută din acţiunile de la Poli.
„Sumele încasate de dl. Iancu Marian de la autorităţile bănăţene vor fi convertite în acţiuni reprezentând 51% din totalul acţiunilor SC Politehnica SA. Patronul Marian Iancu va participa la asociere cu 49% din asociere, bani ce vor fi viraţi în contul clubului de grupul BKP în cel mult 30 de zile de la semnarea contractului”, se arată în proiectul propus de consilierul Traian Stoia.
Totodată, Stoia propune să se distribuie contra cost, către suporteri şi societăţi private, 35.000-40.000 de abonamente, „din care să rezulte un beneficiu de 4-5 milioane de euro pe an”, a calculat pesedistul, pentru consolidarea financiară a clubului.
Se aşteaptă rezultatele auditului
Este posibil însă ca în plenul Consiliului Local Timişoara să nu fie agreată niciuna dintre cele două variante. Pedeliştii nu sunt de acord cu niciunul dintre proiecte.
„Nu vom vota niciunul dintre cele două proiecte în condiţiile în care Consiliul Judeţean Timiş a cerut un audit, aşteptăm să vedem dacă se poate să preluăm 51 la sută din acţiuni. Este inoportun să aprobăm acum unul dintre cele două proiecte, până nu avem rezultatul acestui audit. Eu cred că nu se poate decât să luăm o decizie împreună, consiliul judeţean şi consiliul local”, ne-a declarat consilierul PDL Ovidiu Ciuhandu. Şi viceprimarul ţărănist Adrian Orza crede că ar trebui făcut înainte un audit. „Vom vedea marţi la şedinţă ce se va întâmplă. Din punctul meu de vedere e nevoie de un audit independent înainte de a se lua o decizie şi ştiu că deja s-a început acest audit”, a conchis Orza.
UPDATE. Ambele proiecte de hotărâre au fost retrase de inițiatori de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local de marți. Aleșii au hotărât să aștepte să vadă rezultatele auditului înainte de a lua o decizie cu privire la Poli.
Citiți principiile noastre de moderare aici!