Într-o eră a informației și a posibilităților aparent infinite, tinerii se confruntă cu o provocare tot mai mare: alegerea unui drum educațional și profesional. Mulți dintre ei sunt pasionați de mai multe domenii și simt că nu au suficiente informații pentru a lua o decizie clară.
Este oare necesar să te limitezi la o singură pasiune? Sau ar trebui să îți acorzi timp pentru a explora diferite opțiuni înainte de a face o alegere? Statisticile arată că din ce în ce mai mulți tineri se confruntă cu incertitudinea în privința alegerii facultății sau carierei, iar în multe cazuri această dilemă îi poate face să renunțe la studii sau să își schimbe domeniul de activitate la scurt timp după ce au început.
Programa școlară, inadecvată
Dificultățile tinerilor în a alege o specializare pe care să o studieze sau o carieră apar și din cauza programei școlare care nu dedică un timp considerabil consilierii de orientare în carieră, iar în afară de profilurile vocaționale, mult prea puține discipline pregătesc real elevii pentru un job pe piața muncii.
Conform unui studiu realizat de INACO România, în care elevii de clasele V-XII au fost întrebați cum le dezvoltă programa școlară abilitățile necesare pentru meseriile viitorului aceștia au răspuns astfel: 72% spun că în mică măsură, 25% declară că într-o oarecare măsură și doar 3% în mare măsură.
Dintre tinerii, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care au făcut alegerea de a continua spre învățământul superior, 16,6% dintre studenții români, în anul 2023, au renunțat înainte de absolvire, conform Eurostat. În România, numărul tinerilor care se află în această situație este mai ridicat în comparație cu media Uniunii Europene, care a fost de 9,5% în 2023.
Centrele de consiliere și orientare în carieră
Pentru a veni în ajutorul studenților care se simt nedumeriți când vine vorba de alegerea unei cariere, universitățile au pus la dispoziția lor centre de consiliere și orientare în carieră.
Andreea Moldovan, consilier în carieră la Serviciul de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al Universității de Vest din Timișoara, oferă sfaturi pentru tinerii care au mai multe pasiuni și nu știu care este cea mai potrivită variantă pentru ei, dar le vorbește și despre beneficiile unei pauze în care își pot reevalua opțiunile.
„Este complet normal ca tinerii să aibă mai multe pasiuni și să simtă confuzie în legătură cu alegerea unei direcții. Acest tip de indecizie este foarte frecvent, iar în spatele ei se află atât dorința de a face alegerea «corectă», cât și teama de a nu regreta mai târziu. Mai multe studii arată că, în realitate, o abordare flexibilă și exploratorie este de multe ori mult mai benefică decât alegerea unui singur drum de la început”, spune Andreea Moldovan.
În ceea ce privește sfaturile pe care le-ar oferi tinerilor cu multe pasiuni, aceasta spune că optim ar fi un drum care le poate integra pe toate.
„Alegeți-vă un drum care le poate integra pe toate: Mulți tineri sunt convinși că trebuie să aleagă doar o singură pasiune, dar studiile sugerează că este posibil să combini interese diferite într-o singură carieră. În literatura de specialitate modelul Holland, cunoscut și sub denumirea de RIASEC, este o teorie a carierei care prezintă direcțiile de interes ale unui individ în următorul mod: Realist, Investigativ, Artistic, Social, Enterprizing (Antreprenorial) și Convențional (Conformist).
De exemplu, o carieră în marketing digital poate îngloba atât interesul social, cât și artistic.
Explorarea poate fi o cale excelentă: Ceea ce funcționează pentru mulți tineri este să își acorde timpul necesar pentru a explora fiecare pasiune într-un mod activ, fără presiunea de a face o alegere definitivă din prima.
De exemplu, liceenii pot opta în timpul studiilor pentru practică pe timpul verii, încercând diverse domenii pentru a înțelege ce le aduce mai multă satisfacție. Studiile arată că acest tip de abordare poate duce la o decizie mai clară pe termen lung, bazată pe experiență reală și nu doar pe presupuneri.
Nu te teme să îți schimbi direcția! Mulți tineri simt că trebuie să rămână pe un drum deja început din teama de a nu fi percepuți ca fiind indeciși sau «că încearcă să o ia de la capăt». Însă, studiile arată că adaptabilitatea și capacitatea de a-ți redefini cariera sunt semne ale unei reziliențe puternice, iar schimbările de traiectorie sunt tot mai frecvente și adesea benefice”, explică specialista în orientare în carieră de la UVT.
Flexibilitatea și deschiderea către noi oportunități nu doar că întăresc reziliența, ci reprezintă și cheia succesului pe termen lung.
Pauza între facultăți – o opțiune de luat în considerare?
„Pentru tinerii care sunt indeciși și nu sunt siguri că au făcut alegerea potrivită pentru facultate, o pauză poate fi o opțiune foarte valoroasă. Studiile psihologice și sociologice sugerează că o pauză de un an sau doi poate oferi claritate mintală și emoțională, în condițiile în care timpul și resursele personale sunt folosite în mod eficient. Astfel, în această perioadă, tinerii pot lucra, călători, face voluntariat sau chiar urma cursuri de formare pentru a înțelege mai bine ce vor cu adevărat. Totuși, recomandarea mea ar fi aceea de a discuta această opțiune cu un consilier în carieră pentru ca decizia luată să fie una informată și asumată”, spune Andreea Moldovan, care prezintă și câteva beneficii ale pauzei:
- Clarificarea valorilor personale: Uneori, tinerii nu sunt siguri de alegerile lor educaționale din cauza influențelor externe (familie, presiunea socială). O pauză le poate oferi spațiul necesar pentru a se conecta mai profund cu propriile valori și dorințe.
- Experiența practică: Experiențele de muncă, fie ele plătite sau voluntare, le pot oferi o perspectivă reală asupra unui anumit domeniu și pot contribui la o alegere educațională mai informată.
- Reducerea stresului: Presiunea de a alege rapid poate duce la anxietate și nesiguranță. O pauză poate ajuta tinerii să se relaxeze, să se încarce cu energie și să își regăsească motivația.
Totodată, o pauză nu înseamnă că trebuie să renunți complet la educație. Este, mai degrabă vorba despre o pauză activă, care îi ajută pe tineri să descopere mai multe despre lume și despre ei înșiși.
„În concluzie, nu există o alegere universal valabilă și corectă. Important este să explorezi și să te înțelegi pe tine însuți, iar uneori, luând o pauză și având răbdare cu procesul, ajungi să iei decizii mai bine fundamentate. Și nu în ultimul rând, este important ca tinerii să știe că în tot acest proces pot fi ghidați de un consilier în carieră”, a conchis Andreea Moldovan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!