Discuţiile de la primărie au început cu o prezentare făcută de o firmă privată la invitaţia reprezentanţilor municipalităţii.
Reprezentantul firmei, Răzvan Burlacu, a prezentat un model de skatepark de competiţie având ca bază de plecare skatepark-ul din Dresda, Germania, un loc unde să se regăsească nu doar practicanţii de skateboarding, ci şi bikerii şi rollerii, dar şi un proiect realizat în România, în Parcul Tineretului din Bucureşti, unde au fost integrate şi alte elemente: un teren de street-ball, echipamente de fitness, mese de ping-pong etc. Burlacu a recomandat folosirea betonului pentru skatepark, nu rampele metalice, şi a prezentat o simulare de proiect pentru Timişoara, explicând că totul depinde de ce-şi doresc autorităţile locale şi câţi bani sunt dispuse să pună la bătaie pentru o astfel de investiţie.
„A face un parc de skate nu este o chestie foarte complicată, dar presupune bani. Utilizatorii nu sunt foarte mulţi, comunitatea nu este foarte mare raportat la mărimea investiţiei”, a afirmat reprezentantul firmei.
Omul de afaceri Emil Cristescu, prezent la dezbatere, a propus primăriei un parteneriat public-privat pentru realizarea unui skatepark indoor, pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, la Halele Timco, care ar presupune o investiţie de circa 60.000 de euro din spusele sale.
Un alt tânăr care a participat la dezbaterea de miercuri a prezentat un proiect mai vechi, gândit acum câţiva ani, pe când autorităţile locale aveau în plan amenajarea unui skatepark în zona Calea Girocului. Este vorba despre un spaţiu dedicat atât amatorilor de skateboarding, cât şi pentru role şi biciclete – dirt-jump, unde să existe şi un loc de unde să poată fi închiriate role, un punct de prim-ajutor şi un mic magazin.
În condiţiile în care primarul Nicolae Robu vorbea, la începutul dezbaterii, despre realizarea celui mai tare skatepark din România la Timişoara, tânărul a atras atenţia asupra finanţării. Şi asta, pentru că în bugetul pe 2013 sunt prevăzuţi 630.000 de lei pentru viitorul skatepark – pentru studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi execuţia propriu-zisă. Cel mai costisitor skatepark realizat în România este cel din Constanţa, fiind vorba de o investiţie de peste 1 milion de euro, i-a spus tânărul primarului. Edilul a afirmat că se pot face lucruri frumoase şi cu bani mai puţini.
Ca locaţie s-a discutat în principal despre vechiul loc folosit de pasionaţii de sporturi extreme din Parcul Central, aceasta a fost propunerea primăriei, dar lucrurile nu sunt bătute în cuie.
Reprezentanţii comunităţii de bikeri au solicitat să fie luaţi şi ei în considerare, propunând amenajarea de trasee de dirt-jump şi trial, ba chiar s-au oferit să se ocupe ei de întreţinerea unor astfel de spaţii.
„Comunitatea de bikeri din Timişoara se împarte în partea de trial şi partea de dirt-jump. Cea de trial este mult mai statică, iar cea de dirt-jump mai dinamică. Noi avem nevoie de o locaţie şi de o investiţie din partea primăriei: pământ, o sursă de apă pentru întreţinerea traseelor şi eventual o baracă în care să ţinem sculele cu care facem traseul. Problema este că traseele se strică destul de des şi trebuie reamenajate. Cei mai buni oameni care să facă asta sunt cei care practică. S-ar putea să avem loc toţi în Parcul Central în modul în care a funcţionat şi până acum: pentru skate, role şi mountain bike. Ar fi varianta potrivită în cazul în care ar fi un singur teren la dispoziţie. (…) Înainte ne adunam acolo, aveam traseele bine delimitate. Acum nu mai avem unde să practicăm sporturile extreme. Noi, cei cu mountain bike-ul, ne-am axat pe alte lucruri, pe downhill, coborâre, dar cel mai aproape este Muntele Semenic unde se poate practica”, a explicat Ovidiu Coneac, practicant de mountain bike.
„De preferinţă ar fi să fim separaţi, dar suntem pregătiţi să acceptăm şi un compromis, mai ales în condiţiile în care momentan nu avem niciun loc în care să practicăm sportul care ne place. Sunt avantaje şi dezavantaje pentru Parcul Central”, a adăugat Alexandru Haş, practicant dirt-jump şi downhill.
Oricum ar fi, tinerii speră să se mişte lucrurile cât mai repede. „Este loc pentru toată lumea în Parcul Central, trebuie luată atitudine cât mai repede, pentru că am pierdut foarte mult timp, s-au pierdut foarte mulţi sportivi locali, aceştia au pierdut şansa de a-şi practica sportul preferat în continuare. În urmă cu 5 ani au fost competiţii internaţionale…”, a afirmat Flavius Augustin, skater.
Autorităţile locale trebuie să decidă… ce vor
Totul depinde de proiectul pentru care va opta municipalitatea. Primarul a propus şi un teren situat în Calea Buziaşului dacă se optează pentru o amenajare mai complexă. Autorităţile locale urmează să ia o decizie în perioada următoare.
„Au fost prezentate idei interesante. S-a făcut o prezentare a unei propuneri de skatepark, dar skatepark într-un sens restrâns al termenului, propunere care ar avea conexată şi o arie pe care erau prevăzute diverse alte obiecte pentru fitness în principal. Pe de altă parte, practicanţii de skateboarding din Timişoara şi de alte sporturi extreme şi-au susţinut şi alte puncte de vedere. Fiecare doreşte să se regăsească într-un astfel de parc pentru sporturi extreme. Noi vom analiza să vedem la cât ne vom întinde cu această nouă investiţie, să vedem dacă ar fi mai potrivit să facem în etape, într-o anumită locaţie, doar un skatepark, aşa cum ne-am propus, şi în paralel în alte locaţii să dezvoltăm şi alte locuri pentru practicanţii de sporturi extreme sau dacă, dimpotrivă, vom opta pentru o zonă mai largă, o suprafaţă mai mare în care să cumulăm toate aceste componente pentru un mare parc de sporturi extreme”, a afirmat primarul Nicolae Robu după întâlnire.
În cazul în care autorităţile vor opta pentru un parc mai mare destinat practicanţilor de sporturi extreme trebuie regândit şi bugetul. În această situaţia, realizarea investiţiei s-ar întinde pe mai mulţi ani.
„Noi am avut în vedere doar realizarea unui skatepark, dar unul de nivel înalt, care să fie acreditat şi pentru competiţii, pentru asta am alocat 500.000 de lei pentru execuţie şi 130.000 de lei pentru proiectare. Desigur că avem şi deschiderea, dacă se impune, să facem şi o rectificare de buget. Dacă în final, după ce vom face o analiză, vom ajunge la concluzia că e mai potrivit să realizăm un mare parc pentru sporturi extreme atunci desigur că trebuie regândit bugetul şi eşalonat multianual, pentru că nu va fi cu putinţă să facem un astfel de parc complex anul acesta. Decizia o luăm în circa o lună, termenul de realizare depinde de această decizie”, a adăugat Robu. Cât despre realizarea unui skatepark indoor printr-un parteneriat public-privat, edilul spune că deocamdată primăria nu dispune de fonduri pentru asta.
Noi promisiuni pentru skatepark. Ar putea fi amenajat tot in Parcul Central!
Citiți principiile noastre de moderare aici!