Statul român a realizat în ultimele luni unul dintre cele mai importante proiecte de susținere a mediului de afaceri, mai precis a tinerilor întreprinzători. Start-Up Nation este un program prin care statul român oferă pană la 200.000 de lei celor care vor să pornească un IMM. Cei 200.000 de lei sunt nerambursabili și reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Prima etapă a programului, cel de depunere a dosarelor s-a încheiat deja, iar săptămâna viitoare Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va semna primele contracte de finanțare.
Județul Timiș a ieșit mai mult decât bine în ceea ce privește interesul pentru acest program. În total, au fost depuse 885 de cereri de finanțare. Dintre acestea, în limita bugetului, finanțabile au fost declarate 361 dintre dosare, iar în așteptare au rămas alte 524. La nivel național cele mai multe cereri de finanțare au fost depuse în București, 2.926, respectiv Cluj, 2.289, Timișul fiind pe trei.
În programul Start-Up Nation au fost eligibile afaceri noi, create după 30 ianuarie 2017, din domeniile producție (industrie prelucrătoare), industrii creative, servicii, comerț. Afacerile trebuiau să mai întrunească un set de condiții: nu trebuiau să aibă datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, trebuiau să fie organizate sub forma unui SRL-D, a unui SRL sau a unei cooperații, iar domeniul de activitate trebuie să fie compatibil cu lista de coduri CAEN eligibile pentru Start-Up Nation.
Finanțarea totală cerută este de 3,7 miliarde de lei, însă valoarea alocată pentru acest an este de 1,7 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că există o cerere suplimentară de 2 miliarde de lei pentru finanțare. Cei de la minister și-au propus crearea a 45.000 de locuri de muncă doar în 2017, din care peste 35.000 de joburi pentru tineri absolvenți de după 2012, șomeri și persoane defavorizate.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1862759″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!