Cei doi au prezentat, joi, un tablou sumbru al învăţământului din Timiş. Şcoli şi licee cu tradiţie se vor închide, copii care vor renunţa la şcoală deoarece şcolile în care învaţă acum se vor desfiinţa şi nu vor avea cum să se deplaseze până la cea mai apropiată şcoală, liceele vocaţionale, unde profesorii au clase de doar doi-trei elevi se vor închide, iar multe cadre didactice cu experienţă vor rămâne pe drumuri.
„În învăţământ situaţia este drastică. Se vor închide nişte şcoli cu specific din judeţul Timiş cum ar fi Liceul de Artă Plastice sau Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara. Aceşti elevi au ore de cultură generală, iar apoi trec pe grupe. Acolo nu există, de exemplu, o clasă de 30 de copii la flaut. Profesorul predă la doi-trei elevi deodată. Iar acest lucru contravine ordonanţei de Guvern. Cu noua ordonanţă nu se vor mai putea încadra în costuri bugetare. Se vor închide clase cu specific de limbă maternă, cum ar fi cele de la Lugoj şi Sânnicolau Mare, unde sunt clase cu predare în limba maghiară. Sunt clasele speciale pentru copii cu handicap unde iar nu se poate lucra cu 30 de copii. Sunt copii cu dizabilităţi unde se lucrează în grupe mici. Se vor pierde profesori talentaţi”, a spus Negoiţă.
La rândul lui, preşedintele PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, care este şi viceprimarul Timişoarei, a spus că, deocamdată, nu se cunoaşte exact numărul şcolilor care se vor închide şi nici câţi profeori îşi vor pierde slujbele în acest an din cauza noii ordonanţe, dar estimează că numărul acestora, doar în judeţul Timiş, va fi de peste 600. „Din ceea ce ştim noi, dacă se vor aplica aceste costuri seci, peste 600 de profesori vor fi daţi afară”, a spus Grindeanu.
El a afirmat că în ultimul timp, la Primăria Timişoara au apărut cereri din partea directorilor unor şcoli din oraş ca salariile profesorilor care vor fi daţi afară să fie asigurate în continuare de municipalitate.
„Legat de învăţământul pe Timişoara, avem diverse cereri de la diverse şcoli, prin care aceste licee sau şcoli cer să le ajutăm în a plăti noi salariile profesorilor care ar urma să fie daţi afară. Cererile astea au început să curgă în ultimele zile spre Primăria Timişoara. Din păcate, cei care gestionează învăţământul nu au un dialog cu autorităţile locale pe această problemă. Primăria plăteşte utilităţi, este proprietar pe clădiri şi în momentul în care vrei să faci reduceri fără să ai măcar un dialog cu cei care dau bani, mi se pare o măsură heirupistă”, a spus Grindeanu.
Viceprimarul Timişoarei a mai spus că s-ar putea găsi soluţii ca unele clădiri, în care în acest moment funcţionează şcoli care se vor închide, să fie folosite de Primăria Timişoara pentru a obţine fonduri suplimentare şi pentru a asigura salariile unor dascăli, care altfel ar rămâne fără nicio sursă de venit. Dar, a precizat Grindeanu, pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să existe un „dialog real” între Primăria Timişoara şi Inspectoratul Şcolar Timiş.
Replica inspectorului şcolar general: Grindeanu şi Negoiţă să se apuce de tricotaje
În replică, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Mariana Eftimie, a afirmat că a specificat clar, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că şcolile din judeţ cu prea puţini elevi nu vor fi închise, ci îşi vor pierde doar personalitatea juridică, iar comasarea se va aplica în cazul claselor gimnaziale care au învăţământ în limbile minorităţilor naţionale şi un număr mic de elevi.
„Nici vorbă de aşa ceva. Noi încă suntem în discuţii cu reprezentanţii minorităţilor, pentru a găsi o soluţie care să îi avantajeze atât pe copiii români, cît şi pe cei care aparţin minorităţilor. În ceea ce priveşte desfiinţarea liceelor vocaţionale, acestea sunt aberaţii pentru a da titluri de ziare. Cei doi (n.r Sorin Grindeanu şi Adrian Negoiţă) fac tricotaje. Ar trebui să meargă la Colegiul Tehnic, acolo parcă e o secţie unde pot să se specializeze”, ne-a spus Mariana Eftimie.
Cât despre profesorii care vor fi concediaţi, inspectorul şcolar general pe Timiş spune că într-adevăr se vor desfiinţa nişte norme, dar acestea sunt ocupate de persoane în regim de cumul sau plătite cu ora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!