Primăria Dudeștii Noi a finalizat actualizarea studiului de fezabilitate din anul 2014, pe care la vremea respectivă l-a depus la Ministerul Energiei.
„În parteneriat cu comuna Becicherecu Mic vom demara, în această lună, procedurile de licitație pentru selectarea unui operator autorizat care să facă și investiția, și să opereze rețeaua nou creată”, transmit reprezentanții primăriei.
Prima încercare de a aduce gazul în localitate a fost încă din anul 2007, când a avut loc o campanie de strângere de cereri din partea locuitorilor, demersul fiind un eșec, mai puțin de 5% dintre locuitori răspunzând solicitării. În 2014, primăria a întocmit studiul de fezabilitate, a obținut toate avizele necesare și le-a depus la Ministerul Energiei, care în momentul respectiv organiza licitația.
„Din păcate, timp de cinci ani, ministerul nu a organizat nici o licitație, iar toate încercările noastre de a-i trage de mânecă și de a-i împinge de la spate au eșuat. Principala motivație a fost că s-a schimbat guvernul și s-au schimbat, slavă Domnului, patru-cinci guverne în acest interval. S-a venit cu o nouă strategie, fiecare guvern cu modificările legislative pe care le considera oportune la momentul respectiv și fiecare a luat-o de la capăt. În anul 2019, în sfârșit, s-a redat capacitatea autorităților publice locale de a ține aceste licitații și, practic, nu mai depindem de guvern sau de minister. A trebuit să reactualizăm acel studiu de fezabilitate, și nu doar să-l actualizăm la noile valori de piață, ci și să ne gândim – și am avut tratative, discuții, consultări cu diverși operatori,cum ar fi E-On sau Gaz Vest, care operează în zonă, astfel încât să găsim modalitatea prin care costul final pentru un branșament să fie cât mai mic. Am adăugat la proiectul inițial inclusiv rețelele secundare, necesare a fi dezvoltate pentru ca oamenii să aibă un cost cât mai mic în ceea ce privește branșamentul”, transmite Alin Nica, primarul din Dudeștii Noi.
Costul branșamentului, conform reprezentanțișlor Primăriei Dudeștii Noi, va fi variabil, în funcție de licitație și de operatorul selectat, „să nu depășească 2.500 de lei, față de 2.500 de euro, cât ar fi costul real și cam cât este în alte localități”.
În luna ianuarie vor fi aprobate procedurile, documentațiile tehnice și indicatorii tehnico-economici ai acestui sistem de alimentare cu gaz, astfel încât la începutul lunii februarie să înceapă efectiv procedura legală de licitație.
„După ce se va finaliza procedura de licitație, de selecție a operatorului, va urma procedura de realizare a proiectului tehnic de către operator, acesta urmând să-și obțină toate avizele, să realizeze detaliile de execuție, să obțină autorizația de construcție și să pornească efectiv lucrarea în teren”, transmit reprezentanții Primăriei Dudeștii Noi.
Conexiunea la rețeaua națională de gaz se va face de la stația de presiune din Sânandrei, urmând ca de-a lungul drumului județean să se realizeze o magistrală până la Becicherecu Mic și să să conecteze cele două localități la gaz.
„Pentru finanțarea investiției, care totalizează pentru comuna noastră peste 8.000.000 de lei, urmează să fie să contractat un credit, fie să accesăm un program guvernamental sau european care se va pregăti pentru alimentările cu gaz. În orice caz, avem mai multe variante de finanțare a acestei lucrări și nu ne sperie acest lucru; vom găsi sursa de finanțare, astfel încât lucrarea să fie dusă la bun sfârșit în timp util”, transmit reprezentanții Primăriei Dudeștii Noi.
Trimite articolul
XSuper management. Daca ar fi asa toate administratiile locale!
Treceti cu incredere pe gaz! Si eu in Cerneteaz am gaz din toamna trecuta si pot sa spun ca este mai comod, mai ieftin decat incalzitul cu lemne! Am luat o centrala Ariston silentioasa si cu un termostat este foarte placut in casa!