Până la Mako sunt 83 de kilometri, pentru Oroshaza mai pui 40-50 de kilometri în plus, iar pentru Gyula la fel. Bine, posibilităţile de a ajunge în apa termală ungurească sunt multiple, în ţara vecină astfel de locuri fiind la tot pasul. Nu puteam uita nici de Szeged, unde este un aqualand imens, cu tobogane şi tot felul de posibilităţi de distracţie. Fiecare îşi alege locul preferat, în funcţie de gusturi şi de cum vrea să-şi petreacă timpul. Oricum, locuri sunt multe şi cam toate sunt destul de aproape…
Szeged
Ştrandul din Szeged a fost deschis în anul 2010. Cel mai mare aquapark unguresc din această parte de Europă este plin de români, la orice oră şi aproape în orice zi. Dar mai ales în zilele de weekend. Atunci vin cei mai mulţi să se bucure de ceea ce găsesc acolo. Accesul pentru o zi întreagă costă 4.200 de forinţi, cu toate facilităţile incluse, acces în toate zonele. Asta înseamnă că au parte şi de bazine cu jeturi de apă care îţi fac masaj, dar şi de bazinele care beneficiază de tobogane ameţitoare ori de piscina pentru tineret de afară, dacă timpul permite. Locul unde se poate lua masa e suficient de spaţios, cu băncuţe, cu un meniu destul de vast, atât la băuturi cât şi la mâncare. Preţurile însă sunt şi ele la mare înălţime. O bere ajunge şi la 500 de forinţi, asta în timp ce la alte ştranduri ungureşti de acelaşi profil o găseşti pe la 300 de forinţi. Mâncarea o poţi lua aici cu 1.500 de forinţi, dar ai şanse să o găseşti şi la 900 de forinţi la Mako. Dar ai bazine de nici nu te gândeşti la ele, sunt multe şi bine puse la punct.
Oroshaza
În Oroshaza este un complex de băi termale care îţi oferă multe alternative pentru petrecerea unei zile libere. Maşina o garezi într-o parcare cu plată şi intri în aquapark pentru a beneficia de tot ceea ce oferă acest complex cu apă termală. Un bazin olimpic plus alte bazine cu apă termală, unele în aer liber şi altele acoperite. Un loc întins pe mai multe hectare care îţi oferă tot ce vrei. Poţi sta în bazine cu apa mică sau poţi merge la bazinul olimpic. Înăuntru este şi un jacuzzi, dar şi un tobogan de unde poţi ateriza în apă şi chiar jeturi de apă ce te rotesc în bazin. Există şi un tobogan exterior cu un alt jet de apă, un bazin cu apă mai călduţă ce are proprietăţi terapeutice şi multe altele. Bazine pentru copii, pentru cei de vârsta a treia. Chiar şi un lac unde te poţi da cu hidrobicicleta. Iarbă verde, locuri unde poţi găsi îngheţată, sucuri, bere, balansoare şi mese din lemn, teren de volei şi multe alte lucruri. Au şi inscripţii în română. Preţurile sunt asezonate cu atmosfera – decente.
Mako
O parte dintre timişoreni preferă să se ducă la Mako. Ştrandul e la o aruncătură de băţ de Timişoara. Ieşi pe Calea Torontalului şi o ţii drept până la Sânnicolau Mare, apoi Cenad, la graniţă. După ce ai trecut graniţa, imediat dai de Mako. E prima localitate. Există indicatoare spre ştrand şi foarte repede eşti acolo. Vei ştii imediat unde se află ştrandul cu ape termale al ungurilor, pentru că parcarea e plină de maşini cu număr de TM. Nu e parcare cu plată, iar biletul de intrare costă 2.200 de forinţi. Ştradul tocmai a fost renovat şi are forma unui castel acoperit cu foi de ceapă, datorită tradiţiei din zonă în ceea ce priveşte cultivarea acestei legume. La Mako sunt câteva bazine cu apă termală unde te poţi scălda. Bazine pentru copii, bazin cu valuri şi cu jeturi de apă care-ţi fac masaj, bazin acoperit şi multe altele. Bineînţeles, nu lipseşte bazinul olimpic, care se găseşte în mai toate ştrandurile ungureşti. Ştrandul de la Mako nu e aşa întins ca cel de la Oroshaza, dar ai tot ce-ţi trebuie acolo. La fiecare bazin găseşti scrisă temperatura apei şi ce se află în acel perimetru, chiar şi în româneşte. De fapt scrie în trei limbi: în maghiară, engleză şi în română. Timişorenii s-au obişnuit cu acest ştrand şi vin destul de des la sfârşit de săptămână în acest loc. Distanţa e mică şi preferă să aibă la dispoziţie mai multe bazine decât să meargă într-un singur bazin şi să se înghesuie cu alţii, cum sună oferta din România. Bazinul pentru copii e cu tobogan pe măsura lor şi cu diferite jocuri de apă pentru cei mici. Pe marginea fiecărui bazin sunt supraveghetori, care sunt atenţi la ce se întâmplă şi, în cazul în care ai încălcat unele reguli, folosesc fluierul din dotare. Tot la ştrandul cu apă termală din Mako mai puteţi beneficia şi de saună, masaj, baie la vană, baie de nămol, baie carbogazoasă, masaj cu jet subacvatic, masaj cu bule de aer şi multe altele. De fapt, de aceste lucururi puteţi beneficia în toate ştrandurile din Ungaria. Din ce în ce mai mulţi timişoreni aleg ştrandul cu apă termală de la Mako în ultimul timp, mai ales că a fost şi renovat şi arată ca scos din cutie. Aveţi la dispoziţie, înăuntru, şi masă de ping-pong, biliard, gratuit, bineînţeles, intră în preţul biletului.
Pădurea Verde şi Sânmihai
Pasionaţii de ape termale din vestul ţării au posibilitatea să găsească chiar şi la Timişoara un astfel de loc, la Pădurea Verde, UMT, lângă barieră, unde sunt două bazine acoperite cu apă termală şi unul descoperit. Este şi saună şi tot ce trebuie pentru relaxare, dar locul nu e foarte mare, dacă vorbim de perioada sezonului rece, atunci când de obicei bazinele termale sunt mai căutate. Preţurile sunt accesibile şi există posibilitatea de a plăti pe trei ore, dacă vrei să te relaxezi după serviciu. Tot la margine de Timişoara se află şi Sânmihaiul, unde sunt vreo două bazine afară plus cele dinăuntru. Lumea merge de obicei acolo seara şi, la fel, preţurile sunt accesibile, iar distanţa nu e mare. Dar tot nu e ca la unguri… La unguri ştrandurile sunt mai întinse şi cu mai multe posibilităţi de relaxare. Ei au inclusiv camere pentru dormit şi multe facilităţi pentru vârstnici şi copii.
Deva
O altă opţiune pe care o au timişorenii e un drum de 170 de kilometri până la Deva. Cu şapte bazine (sunt numărate şi cele mici, cu rol de jacuzzi), saună şi tot ce-ţi trebuie pentru a te relaxa într-o zi de iarnă. Toate sunt bazine interioare. O zi întreagă de bălăceală (de la ora 09:00 la ora 22:00) costă 40 de lei, iar pentru trei ore veţi plăti 20 de lei. Cu bun gust, cochet, curat. Stai în jacuzzi sau la jeturile de apă care îţi fac masaj la spate. Sunt tot felul de jeturi de apă, iar atunci când apune soarele, în bazine se aprind lumini. Totuşi, nu e atât de linişte ca la unguri. La Aqualand Deva, o parte dintre cei prezenţi nu mai respectă nicio regulă. Deşi erau multe scări de coborâre în apă preferau să intre pe unde apucau şi unii mai şi săreau, fără să bage în seamă atenţionarea de pe margine care interzice săritul. La tobogan se dau câte doi şi apa sare pe afară. Bazinele funcţionează la capacitate maximă, cu tot cu jeturile de masaj care se pornesc la un anumit interval. Există şi un bazin pentru copii mici, unde toboganul e viu colorat şi apa e mai caldă şi mai mică. De altfel, temperatura apei în tot acest aqualand se situează pe la 30 de grade Celsius. Puteţi merge şi la saună, dar costă în plus, şi la masaj, care de asemenea se taxează suplimentar.
Băile Calacea şi Băile Herculane
Ar mai fi şi Băile Calacea, băi uitate în adormire, lângă Timişoara, mai mult o ruină a ceea ce a fost. Şi ar mai fi Herculanele, dar şi acolo lucrurile se mişcă foarte încet. Acum Băile lui Hercules sunt cam dărâmate, oamenii sunt doritori de a face baie, dar condiţiile parcă ar mai trebui un pic sporite. Se ştie foarte bine că la băi poţi veni şi iarna şi găseşti un loc unde să faci tratament. Totuşi, în această perioadă, mai vin oameni la băile termale de sub pod, pentru că la uşa hotelurilor de multe ori baţi degeaba, bazinele ori nu funcţionează, ori nu deschide nimeni. Există totuşi câteva pensiuni care şi-au tras apă termală şi atunci când te cazezi îţi oferă şi posibilitatea unui scăldat chiar în bazinul din curtea pensiunii. E un decor de vis, condimentat cu pin negru bănăţean, asezonat cu un aer cum găseşti numai la asemenea înălţimi, un peisaj mirific. Nu ar fi rău dacă aceste bogăţii oferite pe tavă de natură ar fi şi valorificate aşa cum trebuie. Dar ne-am obişnuit cu astfel de scăpări în România. Tocmai de aceea şi poate şi din alte motive, timişorenii preferă drumul spre Unguria la final de săptămână. Încă nu există o alternativă puternică la termalele pe care le pun ei la dispoziţia amatorilor de băi.
La Dudeştii Noi poate se face un aqualand în adevăratul sens al cuvântului
La Dudeştii Noi, tânărul primar Alin Nica a luat iniţiativa realizării unui ştrand cu apă termală, dar, deocamdată, proiectul e doar pe hârtie. Proiectul Universul Apei, în valoare de 18 milioane de euro, un aqualand în adevăratul sens al cuvântului, încă aşteaptă finanţare. Acum, în acest proiect s-a implicat şi Primăria Timişoara, pentru a fi mai bine promovat şi cu mai multe şanse de finanţare. Pe lângă fondurile europenne, chiar municipalitatea timişoreană e interesată să investească în acest proiect, pentru a-i ţine pe timişoreni şi pe bănăţeni în general acasă. Să nu mai fie nevoiţi să caute relaxare la vecinii maghiari. Dar până atunci va mai curge ceva apă pe Bega, iar timişorenii vor mai face multe drumuri în Ungaria, unde să se scalde în apă termală. Deşi ar fi mai comod să iasă din Timişoara şi să dea imediat de un univers al apei. Deocamdată a început migraţia de weekend a bănăţenilor spre ştrandurile cu apă termală… de peste graniţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!