Vinerea Mare, denumită și Vinerea Neagră sau Paștile Crucii, este o zi dedicată postului și mărturisirii de păcate. Este ziua care ne amintește de răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos. De dimineață credincioșii merg la spovedanie sau împărtășanie, participă la citiri din cărțile Vechiului Testament, Apostolului și a Evangheliei, la rugăciuni și cântări.
După-amiază se oficiază „Vecernia Punerii în Mormânt a Domnului”, în cadrul căreia este scos „Epitaful”, adică icoana cu Mântuitorul așezat în mormânt. Spre finalul slujbei, preoții slujitori ridică această icoană de pe Sfânta Masă și, ieșind prin ușile împărătești, o așază pe o masa pregătită în mijlocul bisericii. În Banat, bisericile improvizează în loc de masă un mormânt sculptat în lemn de tei, pe care este așezat „Epitaful”.
Biserica parohiei Timișoara-Iosefin are un astfel de mormânt sculptat de către Ștefan Gajo, în anul 1947. În seara Vinerii Mari, preoții și credincioșii s-au adunat aici, în jurul mormântului Domnului, și au intonat cântări din Prohod (slujba de înmormântare a Mântuitorului), iar mai apoi se pleacă cu Sfântul Epitaf în jurul bisericii. La final, credincioșii au trecut pe sub el, lucru ce simbolizează trecerea noastră prin mormântul Domnului și învierea împreună cu El.
Momentul a fost încheiat cu un cuvânt de învățătură, care a amintit de momentele Răstignirii Domnului nostru Iisus Hristos, iubirea și iertarea Sa față de întreaga omenire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!