În Sfânta și Marea Vineri nu se oficiază nicio Liturghie. În ziua aliturgică se ajunează, credincioșii fiind invitați la rugăciune și meditație profundă. Este ultima vineri din Postul Paştilor, zi de post negru. În Vinerea Mare, la biserică, credincioșii trec pe sub Sfântul Epitaf care reprezintă trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului. Se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Epitaf nu-i doare capul, mijlocul şi „șalele” tot anul.
Conform obiceiului, în Vinerea Mare nu se muncește în grădină, nu se seamănă pentru că, se spune, tot ce pui în pământ în această zi nu va rodi. În Vinerea Mare nu se coase şi nu se face curăţenie și nu se sacrifică animale.
Se mai spune și că în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu este bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.
Slujbele de la catedrala din Timișoara
Vineri, 6 aprilie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, la ora 15,30 se va săvârși „Punerea În Mormânt A Domnului”, iar la ora 19 – „Denia Prohodului Domnului”.
Sâmbătă, de la ora 7.30, are loc Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile Cel Mare, urmată la ora 24 de Slujba Învierii Domnului.
În Duminica Învierii, de la ora 9.30, va avea loc la catedrala din Timișoara Sfânta Liturghie Arhierească, iar de la ora 18 A doua Înviere A Domnului urmată de concertul Corului Catedralei Mitropolitane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!