Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, în cadrul campaniei „Bătaia nu e ruptă din rai”, a reușit să treacă în Parlamentul României proiectul de lege privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi împotriva Violenţei asupra Copilului în România.
Cazurile de violență domestic sunt în creștere, potrivit datelor oferite de DGASPC Timiș. Dacă în anul 2022, instituția a înregistrat 930 de sesizări, dintre care 723 au fost confirmate. Numărul sesizărilor a crescut în 2023 la 1.147, din care 1.001 au fost confirmate.
De asemenea, în primele trei luni ale anului în curs au fost înregistrate 328 de sesizări, din care s-au dovedit a fi adevărate 280.
Pentru a veni în sprijinul copiilor şi a-i învăţa care le sunt drepturile, dar şi responsabilităţile, cum trebuie să procedeze în caz de abuz, neglijare, bullying sau dacă văd că un copil se află într-o astfel de situaţie, DGASPC Timiş a organizat mai multe campanii de informare.
„În ultimele luni ne-am întȃlnit cu mii de elevi, cărora le-am explicat importanţa sesizării, la timp, a unui caz de violenţă sau abuz asupra unui copil, de multe ori un simplu telefon putȃnd salva o viaţă. Le-au fost prezentate elevilor, cadrelor didactice şi chiar părinţilor, informaţii despre Numărul Unic de Urgenţă 119, la care poate suna, 24/24 ore, orice persoană care are cunoștință despre un copil aflat într-o situație dificilă: copii aflați în situații de risc, abuz, neglijare, exploatare, părinți, vecini, cunoscuți, cadre didactice, practic orice cetățean care cunoaște un caz al unui copil aflat în dificultate sau pericol”, au precizat reprezentanții Protecției Copilului.
La DGASPC Timiș există o echipă specializată care răspunde non- stop la numărul de telefon 119.
Potrivit reprezentanților instituției, fiecare apel este preluat și gestionat pe baza unor proceduri specifice, apelurile fiind transferate, în funcție de problemă, către echipele mobile de intervenție specializată din cadrul Direcției, formate din specialiști în protecția copilului, care intervin în timp real, la orice oră a zilei, pentru a rezolva fiecare caz sesizat.
La nivel național, potrivit datelor statistice ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în perioada ianuarie – decembrie 2023 au fost înregistrate 17.709 cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 1.994 au fost abuzuri fizice, 2.240 au fost abuzuri emoționale și 1.504 au fost abuzuri sexuale.
Cele mai multe cazuri intrate în atenția autorităților au fost cele de abuz prin neglijare – 11.605. Au fost și cazuri extrem de grave, de exploatare prin muncă – 210, exploatare pentru comiterea de infracțiuni – 113 și exploatare sexuală – 43.
Totodată, în 2023 au fost înregistrate 766 de cazuri de violență domestică împotriva copilului, în creștere față de anul anterior (676), dintre care 10 au fost cazuri încadrate la categoria omor (date aparținând Ministerului Public).
Citiți principiile noastre de moderare aici!