În acest spirit, FDGT organizează în cadrul Şcolii Populare un concert excepţional cu ocazia zilei internaţionale a femeii. Evenimentul va avea loc miercuri, 4 martie, de la ora 15, în sala festivă a casei Adam-Müller Guttenbrunn din centrul Timişoarei. Coordonate de preşedintele FDGB Ioan Fernbach, eleve ale Colegiul National de Artă Ion Vidu şi profesoare de la Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara vor susţine un concert cameral cu opere clasice şi romantice. Publicul este invitat să asculte printre altele „Serenata“ lui Enrico Toselli, „The Second Waltz“, compus de Dmitri Sostakovici, și „Ave Maria“, opera lui Charles Gounod, piesele alese fiind dedicate reprezentantelor femeilor. Vor interpreta lect. univ. Dr. Roxana Ardeleanu (pian), lect. univ. Simona Negru (soprană) şi elevele Diana Covaci (vioară) şi Anna Maria Cristina Popan (vioară).
„La începutul mandatului meu am promis să aduc mai multă muzică în această casă şi să cresc numărul partenerilor de proiecte. Acesta este al doilea concert pentru membrii şi simpatizanţii forumului german. De data aceasta oferim în special doamnelor un buchet de piese muzicale romantice“, declară Ioan Fernbach.
Accesul publicului la acest concert este liber.
Născut la Timișoara, în 1951, cel de-al treilea copil al cuplului de etnie germană Michael și Anna Fernbach, Ioan Fernbach a moștenit din familie și talentul și dragostea pentru muzică. Vioara i-a fost pusă în mână, la 6 ani, de profesorul Octavian Nicolaevici, iar înzestrarea muzicală a copilului a fost, de la bun început, remarcată de dascăl. Studiile muzicale nu au fost însă line și lipsite de aventuri. Hansi , cum i se spunea acasă maestrului de astăzi, a spart toate geamurile Școlii de Muzică (astăzi Școala de Arte), într-un gest de rebeliune și de protest față de asprimea profesorului său, Eugen Cuteanu, cel mai sever dascăl de vioară din Timișoara acelei epoci. Tot în copilărie, Ioan Fernbach a încercat să reteze cu un briceag un plop uriaș, reușind doar să-și taie adânc un deget, accident care, spre spaima părinților, părea să pună capăt oricărei speranțe într-o carieră violonistică. Asta însă nu l-a împiedicat pe Ioan Fernbach să devină, la 26 de ani, cel mai tânăr concertmaestru al unei orchestre simfonice din România, la Timișoara, post pe care l-a deținut vreme de 26 de ani.
Între anii 1997 și 2006 a fost directorul Filarmonicii Banatul. Dr. Fernbach s-a dedicat apoi pedagogiei, devenind profesor al Facultății de Muzică din Timișoara, unde predă vioară, muzică de cameră și studii de orchestră, și fiind distins, în 2013, cu Premiul Mentor pentru Excelență în Educație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!