Fiecare răceală sau viroză ajută copilul să dezvolte imunitate la virusul care a cauzat-o. De asemenea, în jurul vârstei de șapte ani copilul dobândește imunitatea unui adult, de aceea, chiar și copiii mai bolnăvicioși încep să răcească mult mai rar, începând cu această vârstă. Odată cu venirea toamnei, diferența mare de temperatură între noapte și zi, și începerea grădiniței sau a școlii, copilul devine vulnerabil la bolile contagioase care de obicei se dezvoltă rapid în cadrul colectivităților.
Cea mai bună metodă de prevenire a virozelor la copii o reprezintă igiena. De asemenea, foarte importante sunt alimentația, exercițiile fizice, respectarea timpului de somn, dar și aportul de produse naturale. De cele mai multe ori, virozele respiratorii se transmit de la un copil la altul atunci când mâinile copilului vin în contact cu secrețiile nazale de la o persoană infectată, de aceea o bună igienă a mâinilor reprezintă cea mai potrivită metodă de prevenție. Legumele și fructele aduc un aport important de vitamina C, care ajută sistemul imunitar.
În general, mișcarea ajută la fortificarea organismului, de aceea încă de la cele mai fragede vârste se recomandă mai ales pentru copiii cu probleme respiratorii începerea înotului, sport care ajută la fortificarea mușchilor respiratorii și la creșterea capacității pulmonare, schimbări care reduc semnificativ numărul de răceli.
În plafare și farmacii o serie de suplimente nutritive care prin conținutul lor în echinaceea, spirulină, cătină, măceș, afine, coacăze, propolis, ajută la creșterea imunității copiilor.
Părinții NU trebuie sa le administreze copiilor antibiotice în cazul unor simptome specifice virozelor, ci să îi ducă pe aceștia la medic, care este cel mai în măsură să prescrie tratament specific.
Gripa
Gripa este o infecție respiratorie cu un grad crescut de contagiozitate, produsă de un virus gripal care poate fi de 3 tipuri: A, B si C.
Epidemiile obișnuite sunt cauzate de virusurile A si B.
Așa se explică de ce în fiecare an, virusul care produce majoritatea îmbolnăvirilor de gripă este ușor diferit. Copiii cu mare risc pentru gripe serioase sau complicate pot să facă gripa în fiecare an.
Care este diferența dintre răceală și gripă?
Cele două afecțiuni sunt adesea confundate. Unii părinți spun despre copii ca au răcit, deși sunt infectați cu virus gripal și despre alții ca sunt gripați, când de fapt se confruntă cu un simplu guturai.
Gripa și răceala sunt afecțiuni cauzate de viruși diferiți. Dar pentru că este greu să iți dai seama din acest punct de vedere daca copilul suferă de răceala sau gripă, diferențele esențiale dintre cele două infecții respiratorii sunt date de simptomele care apar. Deși sunt extrem de asemănătoare, ele sunt particularizate în fiecare dintre cele 2 cazuri.
Simptomele gripei apar adesea brusc (in 3-6 ore) și se caracterizează în principal prin febră, dureri în organism, tuse seacă și stare de oboseală accentuată. Simptomele răcelii sunt mult mai puțin severe și nu sunt însoțite de febră. Ele se manifestă în principal prin nas înfundat sau secreții nazale apoase, tuse ușoară, cu expectorație și ușoară stare de oboseală, cauzată în principal de disconfortul produs de simptome.
Copiii infectați cu virus gripal se pot simți brusc rău sau pot arăta ca și când s-ar simți rău. Ei se pot schimba dintr-odată la fată, încep să se înroșească sau să devină palizi, ochii li se închid, apare starea de somnolență.
Gripa poate dura o săptămâna sau mai mult. Cam după 5 zile, febra și unele dintre simptome încep să dispară, dar tusea și starea de slăbiciune pot persista. Toate simptomele trebuie sa dispară în cel mult 2 săptămâni. În general, gripa dispare cam după o săptămâna, între zilele 7-14 de după izbucnirea valului simptomatic.
Cum se transmite gripa la copii?
Gripa se răspândește de la un copil la altul prin:
· contact direct,;
· particule eliminate prin aer (tuse, convorbire apropiată);
· obiecte contaminate cu virus, prin intermediul secrețiilor nazale.
La izbucnirea unei epidemii de gripă, de obicei în lunile de iarnă, răspândirea este foarte rapidă printre școlari și preșcolari. Virusul este transmis în primele zile de boală. La copiii care nu suferă de alte boli nu apar complicații serioase.
Semnale care iți indică că este cazul să chemi medicul:
În general, trebuie să mergi cu micuțul la medic încă de la primele simptome, tocmai pentru a se stabili dacă este răceală sau gripă și tipul de tratament adecvat.
Chiar dacă gripa nu se tratează cu medicamente, fiind o infecție virală, se poate stabili în funcție de particularitățile copilului o formulă de medicamente care să îi amelioreze simptomele. Acest tratament personalizat la medic este absolut necesar dacă copilul suferă de afecțiuni cronice sau de alte boli care ar putea conduce la complicarea gripei.
In rest, este necesar să chemi medicul de urgență dacă observi că:
· are o temperatură foarte mare care nu trece;
· pare că își revine, după care simptomele reapar cu mai mare severitate;
· are probleme respiratorii;
· pare confuz, amețit sau chiar își pierde cunoștința.
Specialiștii în pediatrie ai Centrului Gynatal vă stau la dispoziție: http://fertilizare-timisoara.ro/servicii/pediatrie-neonatologie/.
Ec. Dr. Liliana Dorneanu – Gynatal Manager General
Address: Protopop G. Dragomir nr.1, Timisoara,
Romania, 300229
www.fertilizare-timisoara.ro
www.gynatal.ro
e-mail: liliana.dorneanu@gynatal.ro
Phone: +40 256 240 250
Mobile: +40 722 505 072 Fax: +40 256 491 267
Citiți principiile noastre de moderare aici!