Primarul Nicolae Robu a prezentat, marți, proiectele pentru care va încerca să atragă bani europeni pe viitor administrația pe care o conduce, planurile pentru exercițiul financiar 2014-2020. Un capitol aparte a fost dedicat transportului public.
„Preocuparea noastră pentru un transport în comun cât mai bun este una specială. Pe lângă faptul că avem acest proiect de reabilitare a celor 30 de tramvaie, suntem pregătiți ca pe noile fonduri europene să achiziționăm un număr mare de tramvaie noi, probabil că vreo 50, o să vedem când vom afla toate datele de aplicare pe aceste programe. Atunci vom vedea, în funcție de sumele totale disponibile, cât încercam să atragem, să consumăm din cota ce revine Polului de Creștere pentru transportul în comun și cât lăsăm pentru alte sectoare. Dar ne preocupă foarte mult transportul în comun”, a explicat Robu.
Deocamdată doar două dintre vechile tramvaie ale Timişoarei au intrat în reabilitare, lucrările urmând să fie finanţate din bani de la bugetul local.
Primarul a enumerat şi o lungă listă de străzi pe care ar urma să aibă loc lucrări de modernizare, care să includă şi reabilitarea liniilor de tramvai, dacă se va reuşi accesarea de fonduri europene pentru aceste lucrări, afirmând că sunt pregătite sau în lucru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice.
Robu a făcut referire la reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Calea Stan Vidrighin, de la intersecția cu strada 1 Decembrie, de la Banatul, până la sensul giratoriu de la AEM, pe Calea Buziaşului, pe Bulevardul Cetății şi pe Calea Bogdăneştilor, pe strada Avram Imbroane, pe străzile Ana Ipătescu, Victor Hugo, Aluniș și Drubeta, pe strada Ardealului, străzile Ioan Slavici și Polonă.
Schimbări majore ar urma să aibă loc pe Bogdăneştilor.
„Aici avem în vedere să punem în valoare potențialul Căii Bogdăneştilor și să facem ceva foarte frumos, cu liniile de tramvai pe mijloc, cu două benzi pe-o parte și pe alta, cu locuri de parcare pe o parte și pe alta, trotuare, piste de biciclete…”, a anunţat primarul.
Actuala administraţie nu duce lipsă de idei, rămâne de văzut cum se va descurca la scrierea de proiecte şi câţi bani va reuşi să obţină în cele din urmă.
„Bani să fie, căci proiecte noi avem foarte multe. Când am prezentat la un moment dat un portofoliu de proiecte, estimările erau că nevoile Timișoarei, ca să fie orașul într-adevăr pus la punct la toate capitolele, s-ar ridica la investiții de circa 5 miliarde de euro. Atâtea lucruri avem de făcut pentru orașul nostru. Idei avem, vom vedea câți bani vom reuși să atragem. Evident că nu se pune problema să avem asemenea sume în câțiva ani, dar noi trebuie să gândim vizionar, să gândim strategic, să nu lăsăm orașul să se dezvolte la voia întâmplării”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!