Întreaga vizită a experţilor Schengen în judeţul Timiş a fost învăluită de mister, oficialităţile locale refuzând să facă orice declaraţie legată de această evaluare.
În ultimul an şi jumătate, milioane de euro s-au investit în Timiş pentru securizarea frontierelor în vederea aderării României la spaţiul Schengen, programată să aibă loc în luna martie a anului viitor. Rezultatul acestor investiţii a fost evaluat, marţi, când a avut loc ultima reevaluare a unei comisii de experţi, aceasta urmând să decidă dacă România va intra în spaţiul Schengen în conformitate cu calendarul stabilit.
Vizita comisiei Schengen a început la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, unde experţii au evaluat din punct de vedere tehnic îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate. Întreaga ceremonie a fost învăluită de mister, oficialii aeroportului refuzând să facă orice declaraţii înainte şi după vizită.
În schimb, ca de obicei, oficialităţile s-au pregătit intens pentru evaluare. Un angajat al Aeroportului Timişoara curăţa parcarea la fiecare jumătate de oră, strângând toate mucurile de ţigară. În salonul VIP a fost pregătită o masă pentru comisari, mai multe dube ale unor firme de catering fiind văzute aducând mâncare. La un moment dat, a apărut şi directorul Aeroportului Timişoara, Cornel Sămărtinean, însă nu pentru a face declaraţii, ci pentru a trage jaluzelele din plastic de pe geamurile de la intrare, pentru ca vizita oficialilor europeni să nu fie deranjată de aparatele de fotografiat ale jurnaliştilor.
Deşi, oficial, nimeni nu a făcut nicio declaraţie, am putut afla că experţii comisiei Schengen au verificat din punct de vedere tehnic măsurile luate pentru realizarea fluxurilor Schengen, non-Schengen şi de tranzit, precum şi porţile de îmbarcare, ghişeele de frontieră şi echipamentele aferente celor două fluxuri de pasager, aflate în terminalul nou construit la Aeroportul Internaţional Timişoara. Raportul final în urma acestei vizite în judeţul Timiş va fi făcut public abia la începutul anului viitor.
Evaluatorii Schengen au fost îmbarcaţi apoi direct de pe pistă în maşini ale Poliţiei de Frontieră Timiş şi au plecat către Moraviţa, pentru a verifica dotările de la punctele de trecere a frontierei feroviar şi rutier aflate la graniţa cu Serbia. La ieşirea din parcarea 2 a Aeroportului Internaţional Timişoara, experţii au fost întâmpinaţi de o imagine tipic românească: o turmă de oi.
B. M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!