Aceasta este prima vizită pe care un Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi o efectuează în România de la înfiinţarea acestei instituţii, în 1950. În vizita sa, Guterres, a fost însoţit de secretarul de stat din cadrul MAE Bogdan Aurescu şi de secretarul de stat din cadrul MAI Marian Tutilescu.
După ce a vizitat Centrul de Tranzit de la Timişoara, care a fost primul de acest fel din lume, Guterres a inaugurat “copacul dorinţelor”, o sculptură unde cei peste 160 de refugiaţi care se află în acest moment în centru pot pune dorinţele care le au. Şi Guterres a pus un bileţel în acest copac pe care scrie “Fie ca toţi refugiaţii să fie la fel de bine primiţi în toată lumea cum sunt la Timişoara”.
În opinia lui Guterres, Centrul de Tranzit de la Timişoara este un model care ar trebui copiat de cât mai multe ţări. “În numele Naţiunilor Unite, dar şi a refugiaţilor din toată lumea, doresc să vă exprim adânca noastră aprecire pentru generozitatea mare de care dau dovadă Guvernul şi oamenii din România. Acest centru de tranzit este exemplar. Este un loc minunat, al solidarităţii şi un centru pionerat, care sperăm că va fi copiat în multe părţi ale lumii”, a spus Guterres.
Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara a fost înfiinţat prin cooperarea dintre Guvernul României, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), în baza Acordului Tripartit privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, intrat în vigoare în noiembrie 2008.
Citiți principiile noastre de moderare aici!